Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 13:30, 10 lis 2022

Martka napisał(a)
Myślę na tzw. chłopski rozum, że te drobne jabłonki kolumnowe nie będą miały dużej bryły korzeniowej. Ale nie umiem zagwarantować. Jeśli fundament muru jest na metr głębokości, to nie obawiałabym się. Jeśli na 50 cm, to pewnie już bym nie ryzykowała.

Metra może nie ma ale raczej więcej niż 50 cm i wszystko zbrojone. Fakt, że kolumnowe nie powinny mieć dużej bryły. Jak je wykopię to się przekonam jaką zbudowały po 3 latach w ziemi.
DariaB 13:36, 10 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Działaj z powojnikiem Jak Cię korci, to nie przekonasz się póki nie spróbujesz

Ale jakie to ma wymiary w ogóle?

Asiu ta przy murze ma wymiary 300x70 cm, ta koło skrzynek 200x70 cm. Teraz mnie kuszą te jabłonki może zaryzykuję i będę obserwować.
Rojodziejowa 13:49, 10 lis 2022

No to działaj! Byleby Cię w trakcie wsadzania nie zaczęło kusić co innego
DariaB 13:51, 10 lis 2022

Coś mi teraz świta, że goście od ogrodzenia mówili, że fundament się robi na głębokość przemarzania, czyli w mojej strefie 1,20 m.
DariaB 13:54, 10 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)
No to działaj! Byleby Cię w trakcie wsadzania nie zaczęło kusić co innego

Haha, jak Ty mnie już dobrze znasz Trzeba oczyścić rabatę z gruzu, nasypać ziemi, może się uda przez długi weekend.
Do drugiej pójdą trawy
Wiolka5_7 15:53, 10 lis 2022

DariaB napisał(a)

Wiadomo taka ścieżka to byłaby duża zmiana w ogrodzie, warto to dobrze przemyśleć

Tak myślę cały czas
LIDKA 21:48, 10 lis 2022

Daria pokaż co te donice z odległości. Nie umiem sobie wyobrazić gdzie ty je masz? Po lewo jak patrzysz z progu domu?
DariaB 17:02, 11 lis 2022

LIDKA napisał(a)
Daria pokaż co te donice z odległości. Nie umiem sobie wyobrazić gdzie ty je masz? Po lewo jak patrzysz z progu domu?

Tak, one są po lewo stojąc plecami do wejścia do domu.

Trochę tą pod murem donicę oczyściłam z betonu ale jeszcze jest go moim zdaniem za dużo. Jeszcze by go pasowało skuć. Teraz się tam na pewno nie da drzewa posadzić. I jeszcze jakieś pręty się tam znalazły, oczywiście splątane wrrr.
DariaB 17:09, 11 lis 2022

Co można robić w Święto Niepodległości? Oczywiście przesadzać drzewa
Posadziłam je około 1-1,3m od ogrodzenia i od siebie po około 2,2m. Musi starczyć, najwyżej będę ciąć. I powiem Wam, że miały już nieźle rozrośnięte korzenie i długie bardzo, a przesadzałam je na wiosnę. Przesadziłam też wiśnię Royal Burgundy. Został mi do posadzenia gdzieś buczek płaczący, te kolumnowe jabłonki. Teoretycznie na śś mam miejscówkę.
Musiałam przesadzić kępę kosaćców i to jakieś monstrum było. Nie spodziewałam się.

Nowa12 17:23, 11 lis 2022

No musiałam do Ciebie zajrzeć. Moja robota to light przy Twojej. A myślałam że tylko ja świąteczny dzień spędzam na roboczo .