Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 10:00, 10 lis 2022

Agatorek napisał(a)
Daria, a domek ogrodnika gdzie by stał? Czy już go nie planujecie?
Brzozy w takim układzie podobają mi się

Jabłonek się nie pozbywaj, kolumnowe, tak jak piszesz, rosną bardzo wąsko, wszędzie się zmieszczą.

Domek zmieściłby się w rogu za ostatnią brzozą. Na zdjęciu tego nie widać ale tam jest jeszcze trochę miejsca. Cały czas też się nad nim zastanawiam, bo może wystarczy mi taka skrzynia na narzędzia, mogłaby stanąć przy ścianie koło kotłowni. Myślę intensywnie, do wiosny mi pewnie zejdzie Brzozy będę przesadzać w sobotę, ostatni moment bo od 15 zapowiadają zdecydowane ochłodzenie.
DariaB 10:05, 10 lis 2022

Wreszcie doczekałam się skucia betonu w donicy i w związku z tym mam prośbę, pomożecie mi wybrać rośliny które mogłabym posadzić w tych donicach?
Przy murze myślałam o pnącej róży ale nie wiem czy da radę w lecie bo to jest strona mocno nasłoneczniona i mur się nagrzewa. Po drugiej stronie muru sąsiad zrobił podobną donicę i wsadził do niej między innymi wisterię, mogłaby się też do mnie trochę przenosić ale to pewnie potrwa.
W tej drugiej mniejszej może jakieś trawy? Ale musiałby być wąskie i strzeliste.

Judith 10:14, 10 lis 2022

Na tej wąskiej przy murze dałabym trawy, które dobrze zniosą suszę i nie najlepszą glebę i są - tak jak napisałaś - strzeliste. Może trzcinnik Karl Ferster? - ma dodatkowa zaletę, że szybko startuje.

Na tej większej - rozchodniki i seslerię (sama planuję taka rabatę i się na ten pomysł w miejscu słonecznym i suchym zafiksowałam ).
Albo może miskanty kleine Silberspinne? - niewymagające, dość wysokie, dobrze wyglądałyby z murem w tle.

Co do domku ogrodnika - polecam Ci to rozwiązanie. Bardzo przydatne, do tego może stać się elementem architektury ogrodowej - ozdobą samą w sobie, a do tego umajoną roślinami .
Roocika 10:58, 10 lis 2022

Na patelnię to tak jak Judith pisze: rozchodniki, seslerie, trzcinniki jeszcze kocimiętki

U mnie kocimiętki przetrwały w wąskiej opasce domu od strony południowej
DariaB 11:09, 10 lis 2022

Tylko ja bym chciała coś co się po tym murze pnie żeby jego surowość przełamać, w stópki mogę dąć rozchodniki, kocimiętki, żaden problem Myślicie, że żadne pnącze nie da rady? Widziałam też powojnik tangucki, też mi się spodobał.

Jak rozmieszczę brzozy to się ostatecznie okaże czy się domek zmieści, zawsze można dać mniejszy
Judith 11:30, 10 lis 2022

DariaB napisał(a)
Tylko ja bym chciała coś co się po tym murze pnie żeby jego surowość przełamać, w stópki mogę dąć rozchodniki, kocimiętki, żaden problem Myślicie, że żadne pnącze nie da rady? Widziałam też powojnik tangucki, też mi się spodobał.

Jak rozmieszczę brzozy to się ostatecznie okaże czy się domek zmieści, zawsze można dać mniejszy

W temacie powojników nie mam wiedzy, natomiast trzcinnik KF jest dość wysoki - w fazie kwitnienia ma mniej więcej 1,5 metra - przesłoniłby mur .
Martka 13:02, 10 lis 2022

Możesz też przy murku posadzić małe kolumnowe jabłonki, będą zdobiły kolorem.
Róża pnąca wymaga trochę więcej miejsca w górę, obawiam się. Ale nie znam się na nich, więc tylko gdybam.
KF to fajny pomysł, gęsto zasłoni. Ja bym jednak szła w coś, co wyrośnie ponad mur. A może jarząb kolumnowy? Rośnie wąsko?

Do tej drugiej możesz też rozważyć sporobolusy, lubią słońce i suszę, bardzo zwiewne.

Domek ogrodnika wg mnie wygrywa z mini-składzikami przyściennymi, które za czas jakiś okażą się za małe. To pewne.

DariaB 13:17, 10 lis 2022

Martka napisał(a)
Możesz też przy murku posadzić małe kolumnowe jabłonki, będą zdobiły kolorem.
Róża pnąca wymaga trochę więcej miejsca w górę, obawiam się. Ale nie znam się na nich, więc tylko gdybam.
KF to fajny pomysł, gęsto zasłoni. Ja bym jednak szła w coś, co wyrośnie ponad mur. A może jarząb kolumnowy? Rośnie wąsko?

Do tej drugiej możesz też rozważyć sporobolusy, lubią słońce i suszę, bardzo zwiewne.

Domek ogrodnika wg mnie wygrywa z mini-składzikami przyściennymi, które za czas jakiś okażą się za małe. To pewne.

Marto, a czy myślisz, że te jabłonki dadzą radę w takiej w sumie donicy? Nie pomyślałam o nich, a one rzeczywiście mogłyby tam pasować, są ozdobne w zasadzie cały rok. Jedyną moją obawą jest to żeby nie podkopały fundamentów muru, to cały czas są jednak drzewa.
Martka 13:21, 10 lis 2022

Myślę na tzw. chłopski rozum, że te drobne jabłonki kolumnowe nie będą miały dużej bryły korzeniowej. Ale nie umiem zagwarantować. Jeśli fundament muru jest na metr głębokości, to nie obawiałabym się. Jeśli na 50 cm, to pewnie już bym nie ryzykowała.

Rojodziejowa 13:22, 10 lis 2022

Działaj z powojnikiem Jak Cię korci, to nie przekonasz się póki nie spróbujesz

Ale jakie to ma wymiary w ogóle?