Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

MagdaLenka 10:49, 21 cze 2024

Tego buka na lewo od ławki faktycznie bym sprzedała, a na jego miejsce przesadziłabym ambrowca, bo w obecnym miejscu za 2-3 sezony Kanzan zacznie go zagłuszać (chyba, że planujesz ciąć Kanzana).
DariaB 11:02, 21 cze 2024

MagdaLenka napisał(a)
Tego buka na lewo od ławki faktycznie bym sprzedała, a na jego miejsce przesadziłabym ambrowca, bo w obecnym miejscu za 2-3 sezony Kanzan zacznie go zagłuszać (chyba, że planujesz ciąć Kanzana).

Te kilka gałęzi kanzana mogę przyciąć, ale przyszła mi myśl, żeby zamiast buka dać drugiego ambrowca.
olciamanolcia 11:15, 21 cze 2024

DariaB napisał(a)

Dosadziłam obok ławeczki róże, po prawej rośnie Quen of Sweden, po lewej Olivia ale w tym roku to one jeszcze swojej pełni nie pokażą. A bodziszki mam powtórzone wzdłuż rabaty przed ogrodzeniem. Lawenda, przynajmniej ta którą mam, to jest olbrzymia i się tam nie zmieści.
.

W najgorszym wypadku przestawisz ławeczkę

A może drugi bodziszek żeby bylo równo ?
Judith 11:22, 21 cze 2024

Trza tę ławeczkę zatopić w kwiatach i trawach: pysznogłówki, jarzmianki, czyśce. No i o tej porze możesz je kupić już w wypasionych rozmiarach. Do tego stipy i będzie pięknie!
DariaB 11:26, 21 cze 2024

olciamanolcia napisał(a)
.

W najgorszym wypadku przestawisz ławeczkę

A może drugi bodziszek żeby bylo równo ?

Szczerze to ma już pod dostatkiem tego bodziszka i los tego przy ambrowcu też nie jest taki pewny bo jest wielki i pożera rosnące tam róże okrywowe. Ławeczki nie mam gdzie przestawić Co ja sobie myślałam kupując 6 arów
DariaB 11:28, 21 cze 2024

Judith napisał(a)
Trza tę ławeczkę zatopić w kwiatach i trawach: pysznogłówki, jarzmianki, czyśce. No i o tej porze możesz je kupić już w wypasionych rozmiarach. Do tego stipy i będzie pięknie!

O to, to, to Rozumiesz o co mi chodzi pysznogłówkę mam, miała mieć 1,2 a ma 30 cm haha. Weź pod uwagę, że słońce jest tam tylko do południa, później robi się bardziej cienisto. O taki efekt mi chodzi tylko jak go osiągnąć?
Judith 11:40, 21 cze 2024

Jarzmianki i pysznogłówki mogą mieć też trochę cieniście. U mnie jest tak mało słonecznych miejsc, że rabata, która ma słońce do południa uchodzi za słoneczną .
DariaB 11:44, 21 cze 2024

Judith napisał(a)
Jarzmianki i pysznogłówki mogą mieć też trochę cieniście. U mnie jest tak mało słonecznych miejsc, że rabata, która ma słońce do południa uchodzi za słoneczną .

Jarzmianki to akurat cień wolą. Nie chcę tylko, żeby się zrobił taki totalny misz-masz, bo na to jest miejsce za domem. Tu jednak wolę taką stonowaną ale cały rok atrakcyjną rabatę. I z roślinami bardzo lubianymi przez zapylacze też może ostrożniej żeby im nie przeszkadzać siedząc na ławeczce.
Anda 11:46, 21 cze 2024

Skoro cieniście to może po prostu jarzmianki, paprocie i przywrotniki? Moje przywrotniki akurat ładnie wylewają się na trawnik

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 11:52, 21 cze 2024

Anda napisał(a)
Skoro cieniście to może po prostu jarzmianki, paprocie i przywrotniki? Moje przywrotniki akurat ładnie wylewają się na trawnik

Ale cieniście od południa, rano słoneczko co widać na zdjęciach. Przywrotniki mam za domem, wylewają się na ścieżkę Może faktycznie zamiast tych marnych hakonek dać przywrotniki? Zostawić róże, penstemony. Miscanty dać bliżej cisów wtedy mogłabym dać albo jakieś zwarte i nieduże hortensje albo coś innego co zdobiłoby jesienią ale musi być bardziej kolumnowe niż rozłożyste.