Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Sonka 08:46, 22 cze 2024

Anabelki z miskantaki ładnie się komponują.Jedne i drugie się rozrastają, trzeba za jakiś czas dzielić.
DariaB 16:46, 22 cze 2024

ajka napisał(a)
Mi tam brakuje koloru, ale skoro masz już róże, to za jakiś czas będzie kolorowo, a miskanty faktycznie wypełnią przestrzeń. Można dokupić jakieś kolorowe byliny. Z trawami ładnie wyglądają jeżówki.

To prawda, trochę tam nudno i bez polotu i bez koloru. Na róże przyjdzie jeszcze poczekać. Zaraz pokażę co tam posadziłam.
DariaB 16:47, 22 cze 2024

Marcin89 napisał(a)
Ja z kolei dałbym w pobliżu ławki byliny o wzniesionych kwiatostanach typu szałwia, przetacznik, czy kocimiętka. Przywrotnik też fajny pomysł

A pod ławką bym dał bodziszka, żeby się rozprzestrzenił. Jak wyjdzie pod nogi można obciąć.

Marcin trochę poszłam Twoim śladem, tzn propozycją
DariaB 16:49, 22 cze 2024

Sonka napisał(a)
Anabelki z miskantaki ładnie się komponują.Jedne i drugie się rozrastają, trzeba za jakiś czas dzielić.

Tak to prawda, Annabellki z trawmi wyglądają super. Jak się je nisko tnie to nie wyrastają na potwory, przynajmniej ja mam takie doświadczenie z nimi.
DariaB 17:10, 22 cze 2024

Opisałam się i mi wcięło post.
To jeszcze raz
Zrobiłam update okolicy ławeczki. Wykopałam zza domu potwora.

Podzieliłam na dwa i posadziłam w nogach ławki. Przy okazji ciut ławeczkę przesunęłam.

Dokupiłam kłosowca Blue Fortune którego posadziłam przed bukiem, za przywrotnikiem. A za kłosowcem rośnie jeszcze penstemon, który jest powtórzony po drugiej stronie ławeczki. Usunęłam siewki werbeny, przesadziłam jednego ciemiernika. Między kulki tujek dosadziłam pysznogłówkę Fireball, fajnie zza nich wyziera.

Za ławeczką jest trochę miejsca jeszcze, mogę wiosną lub jesienią coś tam dosadzić, może faktycznie Annabellki bo rozświetliły by ten kąt. Miscanty mogę jeszcze ciut przesadzić lub zostawić jednego.

Póki co potrzeba zmian została zaspokojona
A i hakonki wsadziłam pod ławeczkę, może będą rosły, a może nie. Przekonamy się.
Judith 17:26, 22 cze 2024

Bardzo mi się podoba! Żółte i fioletowe po obu stronach, ale nie idendtycznie . Super
Samotnemu klosowcowi dodałabym ze dwóch kolegów, byłoby bujniej i wymieszaloby się z przywrotnikiem
mrokasia 17:35, 22 cze 2024

Też mi się podoba .
Anda 18:30, 22 cze 2024

Mnie również się podoba, ale przywrotnika przytnij porządnie i nawieź. Teraz i tak już jest czas na cięcie, a szybciej się ukorzeni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 11:52, 25 cze 2024

Judith napisał(a)
Bardzo mi się podoba! Żółte i fioletowe po obu stronach, ale nie idendtycznie . Super
Samotnemu klosowcowi dodałabym ze dwóch kolegów, byłoby bujniej i wymieszaloby się z przywrotnikiem

Nawet nie myślałam, że się kłosowiec wpasuje w bodziszka jakoś tak wyszło. Kupiłam jednego na próbę bo nie mam doświadczeń z kłosowcami
DariaB 11:52, 25 cze 2024

mrokasia napisał(a)
Też mi się podoba .

Cieszy mnie to