Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Judith 12:00, 21 cze 2024

Z bardziej kolumnowych w półcieniu to u mnie bardzo dobrze na półcienistej rabacie rośnie berberys Golden Tower.
DariaB 12:07, 21 cze 2024

Judith napisał(a)
Z bardziej kolumnowych w półcieniu to u mnie bardzo dobrze na półcienistej rabacie rośnie berberys Golden Tower.

Jakoś nie lubię berberysów, mam kilka i nie przepadam za nimi.
MartaCho 12:24, 21 cze 2024

Jeśli za ławeczką są dwa miskanty (gracki, czy coś pomyliłam?) to daj im jeszcze chwilę i one spokojnie wypełnią to miejsce- będą Was kłuć w ramiona już za sezon lub dwa. One naprawdę duże kępy tworzą.
Anda 12:36, 21 cze 2024

DariaB napisał(a)

Ale cieniście od południa, rano słoneczko co widać na zdjęciach. Przywrotniki mam za domem, wylewają się na ścieżkę Może faktycznie zamiast tych marnych hakonek dać przywrotniki? Zostawić róże, penstemony. Miscanty dać bliżej cisów wtedy mogłabym dać albo jakieś zwarte i nieduże hortensje albo coś innego co zdobiłoby jesienią ale musi być bardziej kolumnowe niż rozłożyste.

Miskanty zdobią też jesienią. No i za bardzo nie widzę tam miejsca na hortki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:37, 21 cze 2024

MartaCho napisał(a)
Jeśli za ławeczką są dwa miskanty (gracki, czy coś pomyliłam?) to daj im jeszcze chwilę i one spokojnie wypełnią to miejsce- będą Was kłuć w ramiona już za sezon lub dwa. One naprawdę duże kępy tworzą.

Dokładnie tak
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 12:38, 21 cze 2024

MartaCho napisał(a)

No tak, dwa gracki z podziału, niecierpliwiec ze mnie przecież doskonale wiem, że urosną
DariaB 12:39, 21 cze 2024

Anda napisał(a)

Dokładnie tak

No prawda, dobra, dam sobie spokój z hortkami, chociaż swego czasu rosła tam Vanilka i cudnie wyglądała przy ławeczce ale zmieniłam jej miejscówkę. Za to jak wrócę z pracy to posadzę przywrotnika. Muszę jeszcze coś pod ławeczkę wsadzić bo zaraz znowu chwastami zarośnie.
ajka 21:28, 21 cze 2024

Mi tam brakuje koloru, ale skoro masz już róże, to za jakiś czas będzie kolorowo, a miskanty faktycznie wypełnią przestrzeń. Można dokupić jakieś kolorowe byliny. Z trawami ładnie wyglądają jeżówki.
ajka 21:31, 21 cze 2024

Acha. I możesz dorzucic jakieś niskie trawki, mi np bardzo podoba się raurief i sesleria heuflera.
Marcin89 21:47, 21 cze 2024

Ja z kolei dałbym w pobliżu ławki byliny o wzniesionych kwiatostanach typu szałwia, przetacznik, czy kocimiętka. Przywrotnik też fajny pomysł

A pod ławką bym dał bodziszka, żeby się rozprzestrzenił. Jak wyjdzie pod nogi można obciąć.