Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 17:46, 17 lip 2026

Dziewczyny dziękuję, że zaglądacie mimo, że się nie udzielam za wiele. Nie będę obiecywać, że nadrobię wasze wątki ale postaram się chociaż zajrzeć.
Zostawię kilka fotek.
DariaB 17:51, 17 lip 2026

DariaB 17:55, 17 lip 2026

DariaB 18:08, 17 lip 2026

A to rzeczona rabata na której muszę zrobić rewolucję, wkurza mnie ona bardzo.

Nie wiem czy cokolwiek widać na tych zdjęciach. Na końcu ścieżki jest domek, koło niego rośnie jabłonka, później 3 piwonie, za nimi bez sensu posadzona róża pnąca, która nie kwitnie bo ma ciemno. Następnie wiśnia Royal Burgundy. Jakiś liliowiec, białe okrywowe róże pod dwoma jabłonkami Ola - też im źle bo sporo cienia, białe kalaminty, biały przetacznik. Następnie jest wiśnia Amanogawa, judaszowiec, jakieś siewki jeżówek, werbeny, piwonia drzewiasta i zwykła. Mała hortensja Polestar. No i trawki carexy Rauriefy. U je chciałabym posadzić jako obwódkę, a wywalić kocimiętki które rosły jako zapchaj dziury. Ogólnie jestem gotowa wszystko zmienić, na pewno muszą zostać drzewa i piwonie, oraz hortka polestar i judaszowiec, reszta może wylecieć/pojechać na wieś/zmienić miejscówkę. Liczę na waszą pomoc. Rabat jest wąska, około 1,5 od wschodu, ale słońce tak dociera bardziej koło południa, no i jak widzicie za płotem tuje sąsiada. Między tymi roślinami posadziłam na wiosnę cisy prowadzone w kulkę bo brakowało mi zimozielonych.
LIDKA 18:18, 17 lip 2026

Skoro polestar taki tu ładny to może by więcej takich posadzić .
Pomieszać z piwoniami . Miałabyś kwitnienie w różnym czasie . Róże przenieś jak nie kwitną a obwódkę zrób z carexa to się na ścieżkę będzie wylewał .

Daria pięknie masz i robisz cudne zdjęcia .
DariaB 15:47, 06 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Skoro polestar taki tu ładny to może by więcej takich posadzić .
Pomieszać z piwoniami . Miałabyś kwitnienie w różnym czasie . Róże przenieś jak nie kwitną a obwódkę zrób z carexa to się na ścieżkę będzie wylewał .

Daria pięknie masz i robisz cudne zdjęcia .

Kminię Lidka nad tą rabatą, część roślin musi być dobrana do cienia bo tylko fragmenty rabaty mają dostęp do słońca. Nie chcę już za bardzo wprowadzać nowych gatunków bo mam już sporo roślin więc spróbuję trochę pokombinować z tym co mam. A jak się wkurzę to na całą rabatę rzucę bodziszka Rozanne haha.
mrokasia 16:06, 06 sie 2026

U mnie piszesz, że ja sadzę i przesadzam a tu widzę też plan na robotę .
A co Cię wkurza na tej rabacie?
DariaB 16:09, 06 sie 2026

mrokasia napisał(a)
U mnie piszesz, że ja sadzę i przesadzam a tu widzę też plan na robotę .
A co Cię wkurza na tej rabacie?

Haha wszystko Drzewa urosły, róże posadzone nie rosną bo mają za ciemnio, piwonie posadzone w kupie, no i ogólne dziury na rabacie i taka zbieranina co popadnie bo w sumie sadziłam na niej to co zbywało w innych częściach ogrodu i teraz się to mści. Na pewno chcę zostawić piwonie, te carexy, posadziłam tam cisy na kulki bo w zimie nie było tam nic zimozielonego, chciałabym pójść w biele, delikatny róż bo takie są piwonie i może coś niebieskiego. Czekam na ochłodzenie, koniecznie.
mrokasia 16:12, 06 sie 2026

Rozumiem Cię bardzo dobrze .
ajka 00:35, 08 sie 2026

DariaB napisał(a)

Drzewa faktycznie zrosły. Wczoraj cięłam brzozy, graby. Pasuje mi przyciąć Kanzany bo są olbrzymie, moje drzewa plus krzaczory sąsiada sprawiają, że mam ciemność w kuchni Muszę znaleźć pomocnika do cięcia bo sama nie dam rady.
Takie są ogromne, trochę się boję je ciąć żeby ich nie zepsuć.

Niedawno też oglądałam jak przyciąć graby od dołu wiosną, by miały wyżej gałęzie (mam 3 koło siebie i jeden ma je dużo wyżej od pozostałych). I stwierdziłam, że jak je przytnę na dole, to pół drzewa zniknie, ostatecznie chyba muszę je zostawić tak jak są.