Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

pestka56 13:38, 23 kwi 2026

April napisał(a)
Zapisałam sobie tego irysa Katherine Hodgkin i cebulice, na wrzesień
Koty i psy to jedno. Ale macie pojęcie jak potrafią przekopać ogród wiewiórki? Nie za duże dołki ale jeden przy drugim. Mam ich dziesiątki.

Katherine Hodgkin to mój ulubiony, ale są też inne reticulata piękne. Cebulice i u mnie są mile widziane. Ciut póżniej kwitną tulipanki botaniczne, niziutkie, ale śliczne.
Judith 13:42, 23 kwi 2026

Magara napisał(a)
Wiosną wszystko cieszy

Bogactwo szafirkowe . Solidne kępiszcze .
A gruszeczka to Twoje dzieło ceramiczne?
Kordina 14:48, 23 kwi 2026

Magara napisał(a)
Tulipany botaniczne - niezawodne
...

Te mają obłędny kolorek, jak cukierki ręcznie robione z dzieciństwa wczesnego
Nereczka czy płucko, jak zwał tak zwał, byleby się ładnie zagęszczało
Judith dojrzała gruszkę! Twój wyrób? Chcę się zapisać na kurs wyrobów z glinki ceramicznej, na razie w planach Odwiedziłam nieduży w Kadynach, cudeńka pan wyrabia
Magara 23:14, 23 kwi 2026

Beata - nie mam zielonego pojęcia jaki stosunek do puszkinii mają nornice
Nornice u mnie są, to widzę po tunelikach i po darach od Sfochowanej. Niemniej jednak o żadne szkody w cebulowych nornic nie mogę oskarżać U mnie zanikają narcyzy, ale to pewnie moja wina. Tulipany nie powtarzają kwitnienia - ale liście wychodzą, więc to też nie wina nornic.
Próbuj z tymi puszkiniami, są cudne - jesienią w lidlu są zawsze paczuszki po 20 cebulek za kilka złotych. Strata w razie czego niewielka. Puszkinie grubieją - masa się powiększa, jak z krokusami. Sama sobie zapisałam przypomnienie, żeby kupić
Szafirki u mnie kwitną tylko na najbardziej słonecznej rabacie. W innych miejscach dopiero głowy pokazują. Mam wrażenie, że kaszubski biegun zimna to moja działka

Jola - to dziwne, bo mi się botaniczne tulipany jawią jako niezawodne i bezobsługowe Nawet nie kojarzę, że mi ich liście zasychające przeszkadzają.
O wiewiórki zapytałam AL - wychodzi na to, że traktują Cię jak wroga Ty im zasypujesz, a one muszą tworzyć nowe pozorne kryjówki, żebyś nie znalazła tego, co zakopały naprawdę wartościowego

Kasia-pestka - pokaż swoje iryski Może nas coś zainspiruje

Judith - to nie gruszeczka, to ptaszek Się zabłąkał No mój ci on

Bożena - zdjęcie oczywiście przekłamuje, w realu są bardziej nasycone i fioletowe. Nawet znalazłam nazwę - Eastern star - no ładne są
Na ceramikę się zapisuj bezwzględnie - to fajna sprawa, fajne hobby, fajny reset głowy Tylko wymaga jeszcze więcej cierpliwości niż ogród
April 07:16, 24 kwi 2026

Magara napisał(a)
Beata
Jola - to dziwne, bo mi się botaniczne tulipany jawią jako niezawodne i bezobsługowe Nawet nie kojarzę, że mi ich liście zasychające przeszkadzają.
O wiewiórki zapytałam AL - wychodzi na to, że traktują Cię jak wroga Ty im zasypujesz, a one muszą tworzyć nowe pozorne kryjówki, żebyś nie znalazła tego, co zakopały naprawdę wartościowego

Ja wrogiem???? A to wredne rude zd...ziry. To ja je dokarmiam, odganiam koty obce. Z moich kotów to się akurat wiewiórki śmieją. Zabezpieczałam maleństwo, które wypadło z gniazda. Pilnowałam żeby nie usuwać drzew na których przyzwyczaiły się zakładać gniazda. A one mnie jak wroga... no koniec przyjaźni. To że nie jestem już ruda to nie powód żeby wypisywać mnie z klubu
MartaCho 10:55, 24 kwi 2026

Piękne te tulipanki u Ciebie. Moje botaniczne marnawe. A ptaszka pokażesz od przodu również?

Na przyszły tydzień zapowiadają jakieś ochłodzenie- za każdym razem jak słyszę te prognozy w radio, to o Tobie myślę! Mam nadzieję, że nie będzie jakoś dotkliwie.
Judith 10:57, 24 kwi 2026

Kurde, ptaszka z gruszką pomylić!
Kordina 22:16, 24 kwi 2026

Judith jak nie widać dzióbka i łapek, to jako żywo gruszka
Magara 23:04, 24 kwi 2026

Jola - nie denerwuj się na zapas Podobno AL kłamie w 40 procentach Może te Twoje rude kopią z całkiem niewinnych przyczyn??? Np. bo lubią?

Marta - ja chyba ku botanicznym się zacznę skłaniać, a "normalne" będę traktować jak jednoroczne albo sadzić w donice. Uwielbiam tulipany, ale posiadanie ich na rabatach mnie przerasta i denerwuje
Ptaszek to staroć Na pewno w wątku o biżuterii ogrodowej kiedyś zdjęcia wrzucałam Aktualnych nie mam - bo mnie już jakoś specjalnie nie zachwyca, na innym levelu ceramicznym jestem
Ochłodzenie w prognozach u nas faktycznie jest. Prognozowane noce z przymrozkami: minus dwa. Nauczona doświadczeniem wiem, że będzie dobrze poniżej pięciu. Od wczoraj opryskujemy algami wszystkie drzewa i krzewy, które mają pąki, zalążki listków i chcą kwitnąć. Wariacka robota, ale podejmujemy próbę Mam nadzieję, że ten oprysk pomoże i nie będę przez najbliższe tygodnie patrzeć na ogród "czarnobylski"

Judith, Kordina - gruszka jak żywa Kosy i drozdy w podobnej formie są, przynajmniej u nas, po tych tonach ziarna, które zimą pochłonęły
Polon 07:53, 25 kwi 2026

Magara, a Ty chyba jakieś super hiper tulips z zagranicy ciągnęłaś - wylazły z ziemi na obczyźnie???