Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Judith 10:22, 09 lip 2026

TAR napisał(a)

To bardzo dziwne, moze cos im podzarlo korzenie. To sa rosliny na suche i jalowe tereny. U mnie na piachu rosły wspaniale, nie chorowały. Na mokrym troche gorzej.

TARcia, suche u Ciebie to wcale nie takie suche
Generalnie pysznogłówki lubią wilgotno i raczej jednak nie jałowo. U mnie prócz suszy mają tez piaszczysta ziemię, a to kombo całkowicie wyklucza mój ogród w temacie posiadania pysznogłówek.
Korzeni im nie pożarło, one po prostu uschły, a w kolejnych latach wypuszczały jakieś odrosty dające nadzieję, ale te także każdorazowo schły nim osiągnęły wysokość większa niż 10 cm. Również w tym roku.
TAR 10:31, 09 lip 2026

Judith, suche u mnie to suche, mam takie miejsca gdzie tylko piach i żwir. Szpadel ciezko wbic. To nie jest tak, ze ja mam wszedzie cacy mokro, rabata przy ogrodzeniu od strony bajora to jalowa, bardzo sucha, kamienista ziemia. Nawet po deszczu ciezko tam dzialac i dlatego prawie nic tam nie rosnie. We wczesniejszych ogrodach tez mialam podobne miejscowki zroznicowane i na suchosciach piaszczystych pieknie rosły pecherznice, perukowce, trawy, pysznogłowki i inne sucholubne. Ja pisze z doswiadczenia. Teraz mam je w bardziej mokrym miejscu i tez rosna ale tez grzybieja. Jednak nie rosna tak spektakularnie jak na suchym. Ale zdarzylo mi sie, ze niektore zanikły i moim zdaniem byly zeżarte przez robale, bo wyciagalam suche badyle bez korzenia.
Juzia 15:18, 09 lip 2026

W moim starym ogrodzie też pysznogłówki nie rosły.
Jak u Judith... wyrosły do kilku cm.... i kaput. I też miałam tam piach i sucho, a grzyba potrafiły złapać.

Wykopałam jakieś ostatki i posadziłam na nowym w glinę. Już widzę, że mają się lepiej.

One nie tolerują długotrwałej suszy.
Miskantowo 15:27, 09 lip 2026

Magara napisał(a)
[b]

Piekne!
Ja bym nazwala ten kolor magenta

Moje pysznogłówki (suche stanowisko) rosły rachityczne. Zazwyczaj wydawały kilka marnych kwiatków i dawały się zabić mączniakowi. Twoje zdjęcia chyba mnie zmotywowały do kolejnego podejścia. Tym razem w jakimś często podlewanym miejscu.
anuska2507 16:15, 09 lip 2026

Magara napisał(a)
Dla Lidki - pysznogłówka.
Kolor ma bardzo nieoczywisty. Czerwonego w ogrodzie nie toleruje, bo mi nie gra z resztą. A Małżonek mówi, że ona czerwona jest Ale Małżonek niebieskiego od morskiego nie odróżnia
Wybrałam foty najbardziej real.
Gdyby Ci pasowała to wpisz sobie w wiosenne przypomnienia w telefonie
Chętnie się podzielę

Wygląda na tę samą odmianę, którą ja mam, czyli Bee Happy.
anuska2507 16:17, 09 lip 2026

Magara napisał(a)
Dla Lidki - pysznogłówka.
Kolor ma bardzo nieoczywisty. Czerwonego w ogrodzie nie toleruje, bo mi nie gra z resztą. A Małżonek mówi, że ona czerwona jest Ale Małżonek niebieskiego od morskiego nie odróżnia
Wybrałam foty najbardziej real.
Gdyby Ci pasowała to wpisz sobie w wiosenne przypomnienia w telefonie
Chętnie się podzielę

Wygląda na tę samą odmianę, którą ja mam, czyli Bee Happy.
LIDKA 21:06, 09 lip 2026

Byłam dziś w brico i były 2 kolory pysznoglówki.
Jutro pojadę jeszcze do szkółki w poszukiwaniu fioletowej.

Te pysznogłówki to chyba jakiś hit bo są po 3 dyszki i było kilka kolorów.

Lubię byliny takie wyraziste i duże kępy.
Magara 23:27, 09 lip 2026

Przeczytałam wszystko co napisałyście.
Wychodzi na to, że monarda to kolejna roślina, która nie czyta opinii o sobie w necie, a po prostu w każdym ogrodzie rośnie, albo nie rośnie, ale po swoim uważaniu

Mam pysznogłówki w różnych miejscach, rosną, kwitną, są podlewane, łapią mączniaka, łysieją od środka
Ta, którą pokazałam rośnie na rabacie z brzozą, która, jak wiadomo, jest pijaczką.
Rośnie, nie łysieje, mączniaka nie lapie.
Podlewam rabatę jak jest bardzo sucho. Ale podlewam tzw. "michałkiem", linii tam nie mam, ile wody do ziemi dociera - nie wiem, a gęsto tak jest bardzo.
Czyli punkt dla opcji, że wody nie potrzebuje żeby się wściekać w kwitnieniu

Wiola - kolor magenta - tak, to dobry kierunek, ale nadal nie oddaje tej barwy do końca

Ania - tak, to może być Bee happy, ale pewności nie mam
LIDKA 23:55, 09 lip 2026

Magara a masz ten sam kolor czy różne pysznogłówki ?

I pokaż wielosily! Proszę
Kupiłam 6 z Twojej polecajki z allegro posadziłam i żyją .
Magara 23:12, 10 lip 2026

Lidka, mam różne pysznogłówki. A raczej miałam, bo większość wydałam. Wkurzały mnie, głównie z powodu mączniaka. Z sentymentu zostawiłam w dwóch miejscach, takich, gdzie mogę je wyciąć a rabata na tym nie traci.
Ta pokazana "czerwona"/magenta jest jedyną, która zdrowo rośnie.

Przez pogodę nie robię zdjęć. U nas albo tropikalne upały albo pada

Jakie wielosiły chcesz obejrzeć?
Te, które kupowałam w tym sezonie ładnie przybrały na masie. Kepki mają ze 30-40 cm, powoli giną w masie innych roślin, bo ja lubię sadzić "na gęsto"
Te z poprzednich lat - rosną, ale już oczywiście nie kwitną