Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Judith 10:22, 09 lip 2026

TAR napisał(a)

To bardzo dziwne, moze cos im podzarlo korzenie. To sa rosliny na suche i jalowe tereny. U mnie na piachu rosły wspaniale, nie chorowały. Na mokrym troche gorzej.

TARcia, suche u Ciebie to wcale nie takie suche
Generalnie pysznogłówki lubią wilgotno i raczej jednak nie jałowo. U mnie prócz suszy mają tez piaszczysta ziemię, a to kombo całkowicie wyklucza mój ogród w temacie posiadania pysznogłówek.
Korzeni im nie pożarło, one po prostu uschły, a w kolejnych latach wypuszczały jakieś odrosty dające nadzieję, ale te także każdorazowo schły nim osiągnęły wysokość większa niż 10 cm. Również w tym roku.
TAR 10:31, 09 lip 2026

Judith, suche u mnie to suche, mam takie miejsca gdzie tylko piach i żwir. Szpadel ciezko wbic. To nie jest tak, ze ja mam wszedzie cacy mokro, rabata przy ogrodzeniu od strony bajora to jalowa, bardzo sucha, kamienista ziemia. Nawet po deszczu ciezko tam dzialac i dlatego prawie nic tam nie rosnie. We wczesniejszych ogrodach tez mialam podobne miejscowki zroznicowane i na suchosciach piaszczystych pieknie rosły pecherznice, perukowce, trawy, pysznogłowki i inne sucholubne. Ja pisze z doswiadczenia. Teraz mam je w bardziej mokrym miejscu i tez rosna ale tez grzybieja. Jednak nie rosna tak spektakularnie jak na suchym. Ale zdarzylo mi sie, ze niektore zanikły i moim zdaniem byly zeżarte przez robale, bo wyciagalam suche badyle bez korzenia.