Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Magara 00:00, 17 maj 2023

Asia, wszystko u Ciebie pięknie skomponowane, pasujące i co najważniejsze - nie ma pustki i biedy na rabatach
Zmotywowałaś mnie z czosnkiem niedźwiedzim - dwa lata temu kupiłam nasiona na prośbę Małżonka, który czosnku niedźwiedziego zużywa w kuchni gigantyczne ilości Nie wysiałam, bo nie miałam pomysłu, ale jesienią chyba wysieję, nie na zbiory, a dla ozdoby Już zapisałam sobie przypomnienie
Agatorek 00:07, 17 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Jeśli kogoś to zainteresuje to donoszę, że moja werbena Bampton przeżyła i odbija od korzenia. Siewek jeszcze na razie nie widzę, może nie będzie a może jeszcze czas wszak patagońska też późno wychodzi. Mogły by być bo chętnie powiększyłabym jej ilość

Nawet nie wiedziałam, że jest taka odmiana

Bardzo ładna jest! Taka delikatna.

Edit: kupowałaś sadzonki, czy masz tą werbenę z nasion?
vita 00:26, 17 maj 2023

Magara napisał(a)
Asia, wszystko u Ciebie pięknie skomponowane, pasujące i co najważniejsze - nie ma pustki i biedy na rabatach
Zmotywowałaś mnie z czosnkiem niedźwiedzim - dwa lata temu kupiłam nasiona na prośbę Małżonka, który czosnku niedźwiedziego zużywa w kuchni gigantyczne ilości Nie wysiałam, bo nie miałam pomysłu, ale jesienią chyba wysieję, nie na zbiory, a dla ozdoby Już zapisałam sobie przypomnienie

Nie wiem czy zasugerujesz się teraz moją radą, ale nie warto zupełnie siać czosnku niedźwiedziego. Siałam osiemnaście razy, a dopiero solidna kępa cebulek dała masę i siewki.
Jak M lubi niedźwiedzi, to tylko duża kępa z tzw. łopaty na rabatę, a potem już radzi sobie sam
Margerytka40 01:07, 17 maj 2023

Muszelko
Baaardzo dziękuję za pochwały. Ogród mnie już bardzo cieszy i w końcu wygląda co nie oznacza, że nie mam miejsc, których jeszcze nie da się pokazać. To niekończącą się historia
Ja troszkę uszczyknęłam listków czosnku ale na jakieś większe zbiory też póki co go niewiele. Będę jeszcze zostawiać na samosiew.

Reniu

Ona dużo dłużej kwitnie niż ta większa i jest taka filigranowa właśnie. Nie masz jej? Mogę się podzielić.

Helen
Miło mi bardzo. Postaram się już teraz na bieżąco coś tam pokazywać. Zwłaszcza teraz wszystko tak pędzi, że można focić codziennie prawie. Dziś zauważyłam pączki na różach i myślę sobie - to już? Dopiero szykowałyśmy się do sezonu

Mary

Kupowane jako Tulipa Batalini Bright Gem ale nie jestem pewna czy to one na pewno
Margerytka40 01:20, 17 maj 2023

Vita

Musi być przepyszny ten czosnek. Bardzo lubię też zwykły, marynowany. Kiedyś zrobię, pewnie jak już będę mieć łany tych kwiatków bo teraz raptem ze trzy kępki kwitną.
Jakbyś pamiętała o wieczorniku to ja chętnie. Czy on się zgrywa porą kwitnienia z azaliami wielkokwiatowymi, czy później?
U Ciebie Vito takie bogactwo cudowności, rarytasów, że kukliki nie są niezbędne
Margerytka40 01:39, 17 maj 2023

Magaro

Miód na serce mi wlewasz wiesz? Jakie to miłe. Mistrzostwem jest taki układ na rabacie by była jak najdłużej atrakcyjna, by rośliny wymieniały się kwitnieniem, dopełniały kolorystycznie i fakturowo. Daleko mi do tego ale próbuję. Pewnie jak my wszyscy
Moim zdaniem czosnek niedźwiedzi wart zachodu. I ładny, i pożyteczny. Ja wysiewałam chyba że dwa razy ale nic z tego. Może Tobie się uda

Agatorek

Na żywo wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. Taka mgiełka. I te ciemne listki. Kupowałam sadzonki, liczę że się może wysieje ale na razie nic

Vita
Dokładnie i u mnie tak było
Kawa 10:25, 17 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)

Tylko wiesz, ten czosnek jest bardzo siejący się. Mnie w to graj póki co a później będę najwyżej obcinać kwiatki pod koniec kwitnienia. Tylko tyle go nasadziłam. A tam, on później zasycha i go nie ma, jak to cebulowe.

hmm
no wiesz
mam jedną sadzonkę - słomnie jedną liczbowo -1 nawet nie wiem skąd
3 lata rośnie w jednym miejscu haha i zero wysiewu ale jak mu może zmienię miejsce to zaszaleje
Margerytka40 15:12, 17 maj 2023

Kawa napisał(a)

hmm
no wiesz
mam jedną sadzonkę - słomnie jedną liczbowo -1 nawet nie wiem skąd
3 lata rośnie w jednym miejscu haha i zero wysiewu ale jak mu może zmienię miejsce to zaszaleje

Kwitnie? Hmm... w takim razie może faktycznie zmiana miejscówki zadziała. U mnie te co się sieją są w cieniu pod sosnami, przy rh.
Mary 17:21, 17 maj 2023

Margerytka40 napisał(a)
Mary

Kupowane jako Tulipa Batalini Bright Gem ale nie jestem pewna czy to one na pewno

Dziękuję.
Tulipany z Twojego zdjęcia bardzo mi się podobają. Patrząc na zdjęcia w internecie mam wątpliwości czy to jest Batalini Bright Gem.
Margerytka40 17:31, 17 maj 2023

Mary napisał(a)

Dziękuję.
Tulipany z Twojego zdjęcia bardzo mi się podobają. Patrząc na zdjęcia w internecie mam wątpliwości czy to jest Batalini Bright Gem.

No właśnie też nie wiem czy to one. Zdjęcia bardzo różne znajduję. To np. bardzo podobne do moich. Ale bywają też fotki przedstawiające tę odmianę jako bardziej morelowo pomarańczową. Bądź tu mądrym