Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 17:07, 19 cze 2024

Kasya napisał(a)
U mnie budleja wysiała się tylko raz i zostawiłam
Siewkę bo jest pięknym krzakiem teraz
Lubię budleje
Koło mnie ich nie ma

Skoro się wysiała to jakaś musi być
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 17:12, 19 cze 2024

Anda napisał(a)

Skoro się wysiała to jakaś musi być

A tak, jest u mnie już 10 lat i tylko raz mi się wysiała i siewka została
Ale poza ogrodem nie ma
„Dzikiej” to nigdy nie widziałam
Więc u nas nie jest problemem
Anda 17:14, 19 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki Ewo za rzetelną odpowiedź Rozumiem, że nie chodzi o dostęp do nektaru tylko o samo rozmnażanie. Mam wrażenie, że póki co nasz klimat jest dla niej jeszcze nie odpowiedni do masowego rozsiewania i przynajmniej w mojej okolicy gleba również. Nie sieje się w rabatach tylko w piasku i kamykach przy ognisku. Reasumując problemu z ekspansywnością jeszcze nie ma, ale w przyszłości przy dalszych zmianach klimatycznych może się pojawić. U nas ugory i nieużytki rzadko są pożytkiem dla owadów bo głównie porasta je nawłoć. Więc jedynie jesienny pożytek dla pszczół. Innego nie widzę.

Dostęp do nektaru też, bo nie wszystkie odmiany motyli mogą korzystać z jej nektaru. Jeśli chodzi o glebę, to jest jej obojętna. Urośnie i na piasku i na glinie, jak u mnie
Mi szkoda na nią miejsca po prostu. Jeśli ktoś ma duży ogród to ma miejsce i na taki krzew i na pożyteczne rośliny.
A nawłoć jest bardzo pożyteczna. Wyżywi 26 rodzajów gąsieniczek I 73 gat. pszczół.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:17, 19 cze 2024

Kasya napisał(a)

A tak, jest u mnie już 10 lat i tylko raz mi się wysiała i siewka została
Ale poza ogrodem nie ma
„Dzikiej” to nigdy nie widziałam
Więc u nas nie jest problemem

Hmm, a ja jadąc kiedyś autostradą widziałam na poboczu parę krzewów budlei w PL… Masowo nie występuje chyba jednak. Nie wiem, bo po całej PL nie jeżdżę

Juzia 22:27, 19 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie na jeżówkach nie aż tak, dopiero potem jesienią astry są oblepione wszelakimi w tym motylami.

Serio???
U mnie na jeżówkach to motyli całe stada. W dziesiątkach można liczyć.
Raz jak stanęłam porobić fot a one się wszystkie zerwały do lotu... myślałam, że mi się to śni
Margo2 22:38, 19 cze 2024

Ja właśnie ze względu na motyle zostawiłam w paru miejscach pokrzywy.
Ale mimo wszystko motyli mam mało o tej porze.
Najwięcej jest od sierpnia.
Poproszę o jakieś zdjęcia
Anda 17:11, 21 cze 2024

Juzia napisał(a)

Serio???
U mnie na jeżówkach to motyli całe stada. W dziesiątkach można liczyć.
Raz jak stanęłam porobić fot a one się wszystkie zerwały do lotu... myślałam, że mi się to śni

Mam wrażenie, że im więcej nieużytków, polanek, terenów zalesionych dookoła, tym więcej motyli.
U mnie niestety ich prawie nie widać, mimo, że mieszkam prawie na wsi. Gęstość zaludnienia robi swoje.
Anda 17:13, 21 cze 2024

Margo2 napisał(a)
Ja właśnie ze względu na motyle zostawiłam w paru miejscach pokrzywy.
Ale mimo wszystko motyli mam mało o tej porze.
Najwięcej jest od sierpnia.
Poproszę o jakieś zdjęcia

U mnie ogólnie mało motyli. Na osiedlu mój bylinowy ogród jest chyba jedyny. Dookoła jedynie krzewy i palmy

U mnie pogoda taka, że zdjęć się robić nie chce. Za mokro, zbyt duszno...
Anda 18:14, 21 cze 2024

No dobra, czas na fotki

Róże w tym roku niestety dzięki "wspaniałej" pogodzie nie zachwycają. Kwiatów mało.
Princess Alexandra od Kent, Munstead Wood, Alchemilla epipcila z szałwią Amethyst, Athyrium niponicum 'Metallicum' i Pulmonaria Hybride 'Majeste'

Anda 18:17, 21 cze 2024

Naparstnica zostawiona do wysiania kłania się jarzmiankom różowa Gillenia trifoliata, spóźnialska naparstnica

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies