Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

ewsyg 14:37, 27 paź 2025

Bożenko, weszłam w link z Balleriną i zdumiałam się, ile Ty kochana masz róż. Twoja Rose de Tolbiac pięknie Ci kwitła, moja jakoś marnie.
Kordina 00:19, 28 paź 2025

Nicola

Dorota321 napisał(a)
Cyklantera wygląda bardzo ciekawie. Księżyc i tęcza pięknie sfotografowane. Dawno już nie robiłam bukietów z suchych kwiatów, zainspirowałaś mnie, może w przyszłym roku wysieję jakieś suszki.

Wysiej Dorotko, ja planuję w kuwecie budowlanej, albo nawet w dwóch wysiać zatrwiany, zakupiłam różne kolory i coraz bardziej je lubię. Zachowują barwy żywe cały rok

mirkaka napisał(a)
Bożenko, obejrzałam film o ogrodzie różanym, no bajka, prawdziwa, te róże są takie zdrowe, czy w Japonii nie występują choroby grzybowe, czy oni je tak umiejętnie opryskują że są zdrowe?

Mirko też się zastanawiałam, może klimat, ale myślę, że hodowcy z górnej półki skoro taka nagroda
mirkaka napisał(a)

Miałam różę Blue for You, maleńka, zawsze tylko jeden pęd miała, kwiaty brudne, wywaliłam, a Ty się nią zachwyciłaś,

Jak mogłaś wychodzi jak zwykle, że nie to co ładne a to co się komu podoba

eda napisał(a)
Przyleciałam Bożenko pomponelle podziwiać
U mnie wieje i leje właśnie ... rano było znośnie ale już zimniejsza jesień nastała ...

Eda pomponella to w ogóle jakaś szalenica, dzisiaj 27 pażdziernika robiłam jej zdjęcia a jeszcze ile pąków ma, może zdążyć potłoczyć przed mrozami

ewsyg napisał(a)
Bożenko, weszłam w link z Balleriną i zdumiałam się, ile Ty kochana masz róż. Twoja Rose de Tolbiac pięknie Ci kwitła, moja jakoś marnie.

Ewo jak pamiętam zanim zalogowałam się na Ogrodowisku to trafiłam m.in. na Twój ogród i zachwycił mnie różami właśnie, także nieświadomie, ale masz w moich różyczkach swój udział
Tylko przez to wybitnie mokre lato róża Tolbiac dostała dość mocno czarną plamistość i właściwie nie zdążyłam pomiędzy deszczami jej odgrzybić. Co prawda rośnie tam za blisko miskant, muszę się go pozbyć, bo róży brak przewiewu.

Jeszcze troszkę jesieni:

Kordina 00:41, 28 paź 2025

i jeszcze trochę jesieni ogrodowej:

Tytoń leśny z samosiewek jest świetny, do dziś wypuszcza kwiatki i limonkowo zielone liście:

Wykopane, wysuszone dalie, kalie i resztki mieczyków (część kłączy zgniła w glebie na skutek deszczy) unurzana jak zwykle w popiele drzewnym i włożona do papierowych torebeczek idzie pomieszkiwać na strychu w oczekiwaniu na wiosnę:

Kupiłam sobie plakietkę okrągłą i wplotłam w niewielki wieniec wraz z suszkami:

April 07:42, 28 paź 2025

Ależ ty jesteś pracowita Bożenko Nie dość że wszystko już przygotowane do zimowania to już nawet do wiosennych siewów jesteś gotowa
Ten tytoń jest super. Mocno pachnie? Próbowałam kiedyś wysiać ale bez skutku. Muszę poszukać nasionek i jeszcze raz spróbować. Może u mnie za ciemno dla niego?
Patrycja_KG_Lu 08:17, 28 paź 2025

Super wianek. Patent z torebkami śniadaniowymi na mieczyki muszę wykorzystać.