Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 23:06, 23 paź 2023

kasiek napisał(a)
Powój fantastyczny, a nietoperz niesamowity! I do tego udało Ci się uchwycić furczaka - masz oko!

Kasiu - dzięki teraz ze zwierzaków mam mewę na rekonwalescencji, prawdopodobnie potrącona przez samochód na razie ma niesprawne łapki, chociaż pewien postęp jest. Na razie umieszczona w moim inspekcie mobilnym, na dzień uchylone, a na noc i na deszcz zamknięte (to obok, to nie odchód tylko wątróbka )

olciamanolcia napisał(a)

Nie No pjenkna❤️
Tulipany tez świetne ja nie mam takich piwoniastych….jeszcze

Justynko również nie będę zaprzeczać, a co do reszty dobrze, że użyłaś słowa "jeszcze"

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Prześliczne są te piwoniaste tulipany, a Pola...cóż za spojrzenie. Ileż w nim miłości.

Haniu - o tak!
Alija napisał(a)
Bożenko, obejrzałam wszystko z dwóch miesięcy, jak zwykle u Ciebie nie można się nudzić, bo albo coś kwitnie
albo się buduje, to znów odwiedzają Cię jakieś zwierzaki, zawsze jest coś ciekawego.
Mnie w końcu udało się posadzić tulipany.
Pola jest cudna!

Z ostatnim stwierdzeniem dyskutować nie będę fajnie, ze już udało Ci się posadzić tulipki
sylwia_slomc... 10:13, 24 paź 2023

Śliczny kolor tego jasno różowego rdestu Louise Odier mam dwa krzaczki na razie trudno powiedzieć żeby się zachowywała jak parkowa u mnie to jedna z najsłabszych róż obecnie razem z Queen of Sweden najsłabiej mi rosną, a takie ślicznotki obie.
Agatorek 17:30, 24 paź 2023

Myślałam, że tulipany Ci wyrosły
W sumie u mnie ostatnio kwitł barwinek, więc to nie byłoby takie dziwne

Zwierzęta chyba wyczuwają w Tobie dobrą osobę i wiedzą, gdzie im będzie dobrze się podleczyć
Urszulla 07:36, 25 paź 2023

Kordina napisał(a)
Z piaskowca z odzysku zbudowałam ścieżkę obok prawej strony oczka, trzeba było dopasować jak puzzle na zakrętach, ale jakoś mi się udało. Najpier wgłębny nieduży wykop, na to folia, płyty i wypełnienie kamieniami:

A potem najprzyjemniejsza rzecz ustawianie roślin, przekładanie, dopasowanie itp. Próbowałam ułożyć sobie plan na papierze, za żadne skarby nie mogłam przez to przebrnąć, podziwiam Patrycję, która tworzy sobie plan wirtualny. Ja muszę widzieć co i jak i dopiero jak jestem przekonana co do zweryfikowanej wzrokowo wizji mogę wkopać roślinkę. U mnie to proces twórczy ulegający modyfikacjom każdy ma swój sposób działania i żaden nie jest lepszy lub gorszy, po prostu są różne

Ta rabata została przeze mnie nazwana Nowa Ziemia (ile znaczeń się za tym kryje, ha, ha)

Pracowity wrzesień, rośliny się odwdzięczą u Ciebie jest piaszczysty teren czy to taki kolor gliny? Generalnie też, nie ogarniam Twojej przestrzeni ogrodowej jeśli chodzi o całość.

LIDKA 08:12, 25 paź 2023

Kordinko,
Zrobiłabyś jakiś szkic gdzie co na działce bo ja jak Ula.
Nie ogarniam

Twoje roboty budowlano stolarskie są super.
Kordina 11:47, 28 paź 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczny kolor tego jasno różowego rdestu Louise Odier mam dwa krzaczki na razie trudno powiedzieć żeby się zachowywała jak parkowa u mnie to jedna z najsłabszych róż obecnie razem z Queen of Sweden najsłabiej mi rosną, a takie ślicznotki obie.

Sylwio, mam nadzieję, ze u mnie się jakoś zadomowią i jak mówią mądrości narodu - nadziej matka głupich, ale z drugiej strony - głupi ma zawsze szczęście
Nie wiem której mądrości zaufać

Urszulla napisał(a)

Pracowity wrzesień, rośliny się odwdzięczą u Ciebie jest piaszczysty teren czy to taki kolor gliny? Generalnie też, nie ogarniam Twojej przestrzeni ogrodowej jeśli chodzi o całość.

Ula to aparat przekłamuje kolor, mam dosyć dobrą ziemię u siebie, raczej czarną niż żółtą
Ja też czasami nie ogarniam także spokojnie.

LIDKA napisał(a)
Kordinko,
Zrobiłabyś jakiś szkic gdzie co na działce bo ja jak Ula.
Nie ogarniam

Twoje roboty budowlano stolarskie są super.

Lidzia dzięki za uznanie prac szkic w toku, może ogarnę

Kordina 11:59, 28 paź 2023

W wątku Basi Mirka napisała:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8119-ogrod-basi?page=782&quoted_post_id=4069030#reply
mirkaka napisał(a)
(...)
Basiu, na pierwszym zdjęciu masz rodka który jest zaatakowany opuchlakami.
Zanim się rozlezą po innych, możesz go wykopać i dokładnie przejrzeć korzenie, i ziemię w jego dole. Podłóż pod niego deseczki, dokładnie nimi obłóż całego rodka i codziennie rano delikatnie podnoś i sprawdzaj czy nie ma na ich spodniej stronie dorosłych osobników. Z mojego doświadczenie lepiej sprawdzają się małe deseczki, łatwiej je podnosić. (...) W międzyczasie podłóż pod niego deseczki, może jeszcze jakieś dorosłe się uda wyłapać.
Trzymam kciuki
Mirko dzięki za sposoby, też skorzystałam i obłożyłam deseczkami. Pozwoliłam sobie powiększyć zdj Basi żeby uwidocznić te zgryzy:

Przyjrzałam się dokładnie i mam podejrzenia, że to jednak nie karczownik poobgryzał mi korzonki wielu roślin a opuchlaki właśnie, tym bardziej, ze wybiłam z 50 sztuk grubych larw ze starego pnia przy zmianie miejsca, co już mnie zupełnie przekonało...chociaż jest wiele gatunków podobnych i trudno je rozróżnić. Ale taki sam zgryz lub podobny mam na liściach brunery:

żeleźniaka:

i pierwszy raz mam pogryzioną szałwię lekarską w taki sposób (gdyby to sprawka ślimaków byłyby co roku):

Byłabym wdzięczna gdybyś spojrzała, dziękuję zawczasu

Iwonka 12:21, 28 paź 2023

Bożenko ja też mam takie brunery, zakupione w sierpniu. Parę dni temu zauważyłam wygryzione dziury, nawet nie na brzegach a w środku liści. Myślisz, że to opuchlak?
Staram się przy sadzeniu wytrzepać jak najwięcej ziemi. Może przeoczyłam coś.
Alija 16:39, 28 paź 2023

Też podejrzewam u siebie w ogrodzie opuchlaka, kupiłam malutki krzaczek różanecznika na którym pojawiły się takie wygryzienia. Teraz mam już na dwóch sąsiednich roślinach. Zauważyłam też podziurawione liście podagrycznika, z którym nie mogę sobie poradzić i już chyba na zawsze zostanie ze mną ( chyba, że go opuchlak wykończy)
Urszulla 17:12, 28 paź 2023

Nie wiem czy jest sens rozdrabniać się nad rodzajem owadów wygrywających dziury, u mnie takie są liście hortensji i pierwiosnków i trzmielin rosnących w półcieniu i cieniu. Raczej to są opuchlaki. Znajomy powiedział mi, że trzeba robić opryski na ssąco- gryzące, on robi 3 razy w roku. Ja wogóle. W słońcu nie ma aż tyle wgryzień. Wiem, że nikt nie lubi chemi, ale chyba nie ma wyjścia. A żeby ratować rodki trzeba zwalczyć populację szkodników.