Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Wiolka5_7 18:45, 28 paź 2023

Opuchlak robi dziury na brzegu liścia. U mnie takie wygryzienia jak na tych bylinach robiły ślimaki i gąsiennice
ElzbietaFranka 19:16, 28 paź 2023

Urszulla napisał(a)
Nie wiem czy jest sens rozdrabniać się nad rodzajem owadów wygrywających dziury, u mnie takie są liście hortensji i pierwiosnków i trzmielin rosnących w półcieniu i cieniu. Raczej to są opuchlaki. Znajomy powiedział mi, że trzeba robić opryski na ssąco- gryzące, on robi 3 razy w roku. Ja wogóle. W słońcu nie ma aż tyle wgryzień. Wiem, że nikt nie lubi chemi, ale chyba nie ma wyjścia. A żeby ratować rodki trzeba zwalczyć populację szkodników.

Ja tam też sobie obiecałam, że w przyszłym roku rozpoczynam walkę z opuchlakami różnymi sposobami również chemia. Gryzą hortensje, róże, rodki, bergenie i wszystko inne co ma ładne liście. Nie mogę pozwolić na to, aby plaga się rozprzestrzeniła na cały ogród.

Nie miałam jeszcze 4 lata temu. Im więcej roślin kupuje tym wiecej ich mam. Koniec kupowania od wiosny walka. Tak samo z pedrakami.
ElzbietaFranka 19:18, 28 paź 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
Opuchlak robi dziury na brzegu liścia. U mnie takie wygryzienia jak na tych bylinach robiły ślimaki i gąsiennice

Tak jest trzeba popatrzeć pod spód liścia czy tam nie grasują ssące gąsienice.
Opuchlak ząbkuje liście.
Rumianka 16:09, 29 paź 2023

A gdzie ten ładny wierszyk o myszkach?
Gruszka_na_w... 16:21, 29 paź 2023

Opuchlaki nie robią wgryzów wewnątrz liścia. Ich wżery są bardzo charakterystyczne i zawsze obejmują tylko krawędź liścia. Uszkodzone liście to robota dorosłych owadów. One żerują głównie nocą i najprościej jest je zbierać pensetą do wiaderka z wodą. Poza dyskomfortem estetycznym dorosły osobnik rośliny nie zniszczy. Gorszym problemem są larwy, bo żerują w korzeniach roślin i potrafią zniszczyć całą roślinę. To z larwami walka jest najtrudniejsza, bo w zasadzie nie ma idealnego środka. Nicienie są piekielnie drogie i podlanie nimi całego ogrodu to koszt kilkuset złotych. Ograniczeniu populacji larw pomaga podlewanie wywarem z wrotyczu. Opryski chemiczne opuchlaka nie pokonają.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
olciamanolcia 17:11, 29 paź 2023

A u mnie opuchlaki grasowały na storczykach w domu
Mam obżarte liście na trzech sztukach . Nie wiem skad się wzięły ale kiedyś Teściowa dała nam storczyka i od niego własnie sie zaczęło.
Kordina 19:51, 29 paź 2023

Iwonko tą brunerę też zakupiłam nie tak dawno, liście ma przecież twarde, włochate a jakiś amator jednak się znalazł Hania i Viola piszą, że to nie opuchlak, bo on zgryz od brzegu zaczyna.

Alu - byłoby nieźle, żeby opuchlak tylko w podagryczniku się rozsmakował
Ula i Ela - też staram się nie używać chemii, ale pomyślałam o ostrym wyciągu z czosnku? A może zamiast wyrzucać jednoroczny tytoń zrobię wywar? Spróbuję.

olciamanolcia napisał(a)
A u mnie opuchlaki grasowały na storczykach w domu
Mam obżarte liście na trzech sztukach . Nie wiem skad się wzięły ale kiedyś Teściowa dała nam storczyka i od niego własnie sie zaczęło.

Ach, te teściowe Justynka - domowe storczyki to bardzo łatwo uzdrowić, płuczesz korzenie i kupujesz nową ziemię do storczyków gorzej ogród.

Rumianka napisał(a)
A gdzie ten ładny wierszyk o myszkach?

Elisko umieściłam go w wątku Hani, więc przeniosę i do siebie, a brzmi tak:

Grunt to twórcze życie,
jeśli do twórców należycie
to wiecie ile daje radości
co w sercu się rozgości

Dotyczy różnych sfer życia
hand made, ogrodu, szycia
malarstwa, grafiki, gotowania...
wszystko co chcesz do afirmowania

dla tej radości właśnie
stworzyłam rymy przaśne
nie mam talentu Hani i Zbyszka
więc pisnę sobie rymem jak myszka

Myszek teraz gromadka spora
próbuje wejść do domu z wieczora
szukają na zimę ciepła, ale
ja ich nie chcę wcale!

A to zdjęcie zrobiła wczoraj w nocy ok 01.30 z ręki, noc była wyjątkowo jasna, chmury wokół księżyca tworzyły zjawisko zwane halo, pomarańczowe, seledynowe. Ten maleńki punkcik to chyba Wenus, a ta planetka na dole to świat równoległy żartuje, załamanie światła w soczewce aparatu

daszum 20:13, 30 paź 2023

Gratuluję jeszcze jednego talentu

Bożenko zaskakujesz mnie swoją wiedzą z różnych dziedzin

A propos myszek...
Dzisiaj w nocy myszka złapała się do żywołapki i niesamowicie się tłukła.
Obok spokojnym snem spał seter irlandzki Kodo.
Nie spałam do rana, bo nie chciałam budzić psa
Rano prywatną taksówką wywiozłam myszkę i wypuściłam na łąkę.
To czwarta w ostatnich dniach.
Alija 20:46, 30 paź 2023

Bożenko, niesamowite zdjęcie, piękne. U mnie chmur nie było, jasno jak w dzień, trudno spać przy takim księżycu.

Jesteś kobietą wielu talentów, dołączyłaś do grona ogrodowiskowych poetów, brawo.
Kordina 00:11, 02 lis 2023

Dzięki Danusiu i Alu
Dzisiaj nw lesie w popołudniowym złotym świetle:

ja w pełnej poświęcenia pozycji na kolanach wsparta na łokciach z aparatem, a tu masz, atak:

prawdziwy czarci krąg