Patrycja_KG_Lu
10:39, 06 lut 2024

Nie udało mi się zastosować w zeszłym roku, za dużo się działo bym ogarnęła jeszcze to. Nie mamy jeszcze opryskiwacza porządnego, tylko taki ręczny na 3 litry do małych roślin. Niemniej ten sposób jest bardzo ciekawy, ekologiczny, jednak wymaga duża samodyscypliny i powtarzalności zabiegów dość często. Przy Twoim rozmiarze ogrodu powinno się udać. U Ciebie zeszły rok za szybko, a u mnie za późno zaczęty. Większość rzeczy siałam dopiero pod koniec maja, bo wcześniejsze miesiące pochłonęły prace glebogryzarkowe, koparkowe, siana była trawa więc rabaty warzywne nie były gotowe pod siew przez miesiące wiosenne. Wiele rzeczy nie urosło w takim rozmiarze jakbyśmy sobie życzyli. Potem nie udawały się drzemki na dworze i nie obrabialiśmy się z chwastami, więc zabierały składniki warzywnym roślinkom. W tym roku powinnam się wyrobić w terminach poprawnych z ruszeniem prac w gruncie. W przyszłym tygodniu powinnam mieć dostawę kompostu m.in. do tunelu foliowego, w kolejny weekend mąż go naszykuje na gotowo na sezn, więc zacznę rozsadę sałat itp. szykować w domu. Kolejne na liście są grządki lekko podwyższone.