Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 23:14, 20 wrz 2024

Tytoń leśny

Kleome

róża pnąca Pirouette

liriope, różne ziółka, pięciornik gęsi, hortensje ogrodowe

różne rozchodniki

Joku 19:24, 21 wrz 2024

Liriope od ciebie ładnie się rozrosło, ale póki co nie zakwitło. Pewnie musi się zadomowić w nowym miejscu. Poczekam cierpliwie.
Czytam że byłaś w Krynicy. Jak droga? Wyremontowana? Są korki?
Kordina 22:32, 21 wrz 2024

Jolu, moje kwitnie, ale jest posadzone w nieciekawym miejscu
Droga cały czas w remoncie, ruch wahadłowy, a znasz ten skrót ze skrętem w prawo w Przemysłową w Rybinie? Prowadzi do Sztutowa z pominięciem jazdy na wprost przez Stegnę

W skrzyniach, tam gdzie mi się chowacz już drugi rok daje we znaki, całkowicie zawłaszczając np rzodkiewki i inne uprawy, rozłożyłam liście tytoniu leśnego. On ma związki do unicestwiana robali, ale zamiast robić wyciągi, rozłożyłam gęsto, na to trawa i ziemia. Podlane i mam nadzieję, że wybije chowacza do wiosny.

AgaBoso 08:43, 22 wrz 2024

Kordina napisał(a)
Tytoń leśny

różne rozchodniki

Ależ cudny ten ciemno różowy. Bożenko, czy odmiana jest wiadoma?
Basieksp 09:01, 22 wrz 2024

Masz bardzo ładne, duże kępy rozchodników i zawilce bardzo ładne u mnie zawilce zawsze jakieś takie kiepskie, ale nie wiem czy sama je przez przypadek nie niszczę, młode posadzone, zapominam o nich
Anda 09:10, 22 wrz 2024

Prześlicznie, kolorowo
Chowacza musiałam wygooglować

Dobrze mieć tytoń w ogrodzie. Muszę go sobie wysiać w przyszłym roku.
Piołunu też owady nie lubią
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kordina 09:56, 22 wrz 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Ależ cudny ten ciemno różowy. Bożenko, czy odmiana jest wiadoma?

Agnieszko zapisałam nazwę:
Rozchodnik THUNDERHEAD

Mam jeszcze kilka rodzajów - Rozchodnik ‘Purple Emperor’ o ten pytała Patrycja na str266 https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=266&quoted_post_id=4157065

z zadarniających:
niski, malowniczy Atlantis variegata,
niski płożący kwitnący różowo (dopiero go namnażam) Rozchodnik Lime Zinger,
niski również zadarniający - Rozchodnik ościsty Blue Spruce, rozchodnik kaukaski
Dla Ciebie bukiecik z rozchodnikiem i nie tylko

Basiu - dzięki, buziaczek :*

Anda napisał(a)
...Dobrze mieć tytoń w ogrodzie. Muszę go sobie wysiać w przyszłym roku. Piołunu też owady nie lubią

Anda, o widzisz piołun też sobie sprowadziłam a tytoń polecam, ja mam go z powodu Joli z leśnego ale w tym roku rozsiewał się sam "zatykając" wolne miejsca, a jak nie pasował to po prostu wyrwałam. Siewki przeniosłam jeszcze w inne miejsca
Mam nasiona tytoniu kolorowego i w przyszłym roku wysieję
Kwiaty tytoniu przyciągają te cudne wielkie zawisaki ze złotymi oczami, którym tak trudno zrobić dobre zdjęcie, koliberki ze 2x większy od furczaka gołąbka a trąbkę miał na 12 cm

Ps
już wiem, nazywa się zawisak powojowiec, znalazłam filmik z oszałamiającą ilością, tu widać ich wielkość w porównaniu z kwiatem lilii:
https://www.facebook.com/NadlesnictwoLutowiska/videos/sierpie%C5%84-i-wrzesie%C5%84-to-miesi%C4%85ce-w-kt%C3%B3rych-w-polsce-pojawia-si%C4%99-drugie-pokolenie-/2637790653184046/
Basieksp 10:22, 22 wrz 2024

Piołun też mam u siebie, a raczej eM chciał go mieć i wysiewał. Robił z niego jakąś nalewkę, muszę dopytać, bo napewno jej nie smakowałam
basia3012 10:57, 22 wrz 2024

Bożenko, dekoracje piękne. Jesteś specjalistką od dawania drugiego życia różnym meblom i przedmiotom.
Ostatnie kwiatuchy jeszcze dorodne. I oby dalej nas cieszyły.
Roocika 13:52, 22 wrz 2024

Hej Bożenko, kwitnie u Ciebie sporo kwiatów.
Muszę koniecznie rozmnożyć zawilce, mam jednego i już całkiem długo go widać.