Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 16:45, 17 lip 2025

Danusiu absolutnie się na to nie godzę, żebyś pozbywała się swojej lilii, może na przyszły rok jak urodzi cebulki przybyszowe? One wbrew pozorom rozrastają się
Ale bardzo doceniam fakt, że wyraziłaś taką chęć podzielenia się to jest fajna cecha

A dziś piekłam chlebki

Codziennie leje, ale w jakiejś części dnia chwytam słońce

Wafel 17:28, 17 lip 2025

Byłam u ciebie zobaczyć różę Sibelius, właśnie u Mirki ją widziałam i chyba u Joli Joku i wydawały mi się duże Piękne masz odmiany róż ❤️ i widzę, że też lubisz bodziszki Ja mam "Rozanne", "Havana Blues", bodziszka czerwonego "Apfelblüte", żałobnego "Margaret Wilson" i dziś dokupiłam z ciemnymi liśćmi i fioletowymi kwiatami bez nazwy, czyli też mam 5 odmian
Eupraksja 17:38, 17 lip 2025

Bożenko, jaki masz cudowny ogród - i klimatycznie urządzone zakątki, i mnóstwo kwiatów wszelakich!
Widzę też, że jesteś prawdziwą specjalistką od lilii. Ja zupełnie przypadkiem zaczynam z nimi przygodę - dostałam cebulkę gratis do innego zamówienia, wsadziłam nie licząc na wiele, a tymczasem w międzyczasie usłyszałam od znajomych, że im w leśnych warunkach doskonale rosną. I ta moja rzeczywiście kwitnie przepięknie, może tylko trochę zbyt wysoka wybujała, chyba poszukuje jednak słońca.
No i mam mały dylemat z - chyba? - rozrastającymi się cebulkami przybyszowymi? Wstawiłam zdjęcie u siebie, mogłabyś proszę zerknąć i coś podpowiedzieć?
Polon 18:38, 17 lip 2025

Kwiatki śliczne, ale chlebki !!! Szok
Masz zakwas, czy na drożdżach? Kiedyś piekłam taki w garnku na drożdżach, ale ostatnio jakoś nie mam weny, poza tym za dużo później jadłam
Ulina 19:15, 17 lip 2025

Kordina napisał(a)
Teraz będzie spam żółto-pomarańczowy, któremu trudno zrobić dobre zdj w słoneczny dzień, wychodzą za blado, za to w pochmurny aparat oddaje bardziej ich światło :

Lilii to można Ci zazdrościć niestety u mnie lilie zastępują liliowce, szkoda tylko że zapachu nie zastąpią
Taki chlebek zjadłabym sama w dwa dni z masełkiem i solą.
Kordina 19:41, 17 lip 2025

Wafel napisał(a)
Byłam zobaczyć różę Sibelius, właśnie u Mirki ją widziałam i chyba u Joli Joku i wydawały mi się duże Piękne masz odmiany róż ❤️ i widzę, że też lubisz bodziszki Ja mam "Rozanne", "Havana Blues", bodziszka czerwonego "Apfelblüte", żałobnego "Margaret Wilson" i dziś dokupiłam z ciemnymi liśćmi i fioletowymi kwiatami bez nazwy, czyli też mam 5 odmian

Asiu - ale fajny ten "Havana Blues", podobuje się a jak obejrzałam ten "Apfelblüte" to teraz jestem pewna, że mam właśnie taki. Te moje nieduże różyczki mam zamiar utrzymać w ryzach i nie pozwolić im się zanadto rozrastać
Wiesz zdjęcia często przekłamują wielkości, robisz zbliżenie kwiatu i wydaje się ogromny, dlatego czasami piszę wielkość. Sama się nacięłam robiąc zakupy zbyt wysokim, jak na mój mały ogród roślinom.
Ewo zerknęłam i napisała co "wiedziała i czym prędzej odleciała"

Polon napisał(a)
Kwiatki śliczne, ale chlebki !!! Szok
Masz zakwas, czy na drożdżach? Kiedyś piekłam taki w garnku na drożdżach, ale ostatnio jakoś nie mam weny, poza tym za dużo później jadłam

Malgo to Małgosia? przez jakieś 2 lata piekłam na zakwasie, ale potem 3x próbowałam zrobić zakwas i za każdym razem fiasko, więc się zniechęciłam. Przypuszczalnie zbyt zrandapowane zboże i po prostu kultury drożdży ginęły. Ten z przepisu, na drożdżach wrzucę tu bo łatwy i dobry https://plateofjoy.blogspot.com/2014/03/chleb-najprostszy-z-najprostszych.html
mnie najbardziej odpowiada z suszonymi pomidorami (ze słoika w zalewie z oliwy) pokrojonymi drobniej.
Ulina napisał(a)

Lilii to można Ci zazdrościć niestety u mnie lilie zastępują liliowce, szkoda tylko że zapachu nie zastąpią
Taki chlebek zjadłabym sama w dwa dni z masełkiem i solą.

Ulinko dzięki liliowców trochę też mam, ale nie tak spektakularnie jak u Ciebie i tyle odmian
Kiedyś to dopiero było szaleństwo, otwierałam drzwi do ogrodu i taki gąszcz miałam (chyba 3 lata temu):

Teraz zmieniłam co nieco i dzieliłam się liliami Fajnie, że one takie bezobsługowe, dopiero jesienią ścinam kikuty
Polon 20:12, 17 lip 2025

Tak, Małgosia
Przepis na chleb podobny do “mojego”, tylko u mnie rósł całą noc w lodówce. Może jeszcze raz się pobawię w piekarza

Lilii jakoś nigdy nie rozważałam, ale gdy widzę jak mogą wyglądać … no jest nad czym myśleć
Jak wcześnie one zaczynają? Bo na zimę zanikają, prawda?
daszum 21:10, 17 lip 2025

Kordina napisał(a)
Danusiu absolutnie się na to nie godzę, żebyś pozbywała się swojej lilii, może na przyszły rok jak urodzi cebulki przybyszowe? One wbrew pozorom rozrastają się
Ale bardzo doceniam fakt, że wyraziłaś taką chęć podzielenia się to jest fajna cecha

Cóż mam zrobić na takie stanowcze dictum, będę mobilizować lilię do wydania cebulek przybyszowych

Magara 22:44, 17 lip 2025

Apetyczne te chlebki Faktycznie masz do nich żeliwny garnek??? My od lat też sami pieczemy, ale foremkowe, trochę już się nam przejadły, ale przepis banalny to pieczemy Do zakwasu się zniechęciłam już dawno, trochę żal.

P.S. Jak patrzę na te Twoje energetyczne lilie to przestaję się bać kolorów na mojej różance
Polon 06:50, 18 lip 2025

Magara napisał(a)
Apetyczne te chlebki Faktycznie masz do nich żeliwny garnek???

Ja piekłam w takiej żeliwnej brytfance z pokrywką. Mam ją głównie na mięsa - wychodzą genialne. Na chleb też się sprawdzała.