Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

LIDKA 22:40, 23 sie 2025

Przez ogrodowisko "musiałam"........
No hahahaha
Tu każdy tak ma

Pięknie jest u Ciebie Bożenka w sierpniu. Buszowate masz te rabaty.
Kordina 11:56, 24 sie 2025

Rozplenica japońska RED HEAD jest szybko rosnącym gatunek trawy. Niekiedy nazywana fontannową trawą ozdobną.Osiąga 80 centymetrów wysokości.
Pati potwierdza się, że każdy widzi co chce wyżej cytat z zakupu

Juzia, Basiu - oby spełniły się Wasze słowa co do szklarenki. Cały czas jestem w niedoczasie, a część spora z powodu nieustającego deszczu i niemożności wykonania wielu prac. No i remontowo w domu, ciągle niedokończone rzeczy.
Jednak laptop to też jakiś złodziej czasu jest, postanowiłam trochę ukrócić czas spędzany w sieci, może się uda
Lidzia dziękuję
Myślę też, że bezustanne deszcze baaardzo podpasowały tej trawie i stąd nadmierny rozrost. Niektóre zgniły od nadmiaru wody np tojeść, mieczyki (pół na pół), niektóre lilie, dalie, krzaki piwonii i inne, a niektóre buchnęły Podsumowując - jeszcze nie doświadczyłam lata, a już doświadczam jesieni.
Ciekawostka - pierwszy mieczyk zakwitł ze 2 m-ce temu, niedawno pokazał się następny ładny fioletowy, ale po nocnej ulewie złamał się i mam za to bukiecik domowy

Gosialuk 18:03, 24 sie 2025

Skoro odstęp 60-80 cm, taką powinna mieć średnicę. Bardziej wierzę w ten drugi opis, u mnie bez kotków rosplenica Red head ma już 80-90 cm wysokości i około 150 szerokości.
Juzia 20:35, 24 sie 2025

Ale psychodeliczny ten mieczyk. Wygląda trochę jak sztuczny
Natura jest niesamowita
anabuko1 07:11, 25 sie 2025

Fajna ta trawa taką szeroka i sporą. I faktycznie ma czerwone kotki ?
Mieczyk ciekawie wybarwiony.
Monika83 15:38, 25 sie 2025

Ten mieczyk ma cudny kolorek!
nicol21 12:08, 26 sie 2025

po paru latach rozplenice się mocno rozrastają. Red Head jest spora wiec spokojnie 150cm pomiedzy roślinami jest ok. w pierwszych latach można coś jednorocznego miedzy nimi posadzić czego nie będzie żal jak zginie pomiędzy trawami
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Kordina 12:10, 29 sie 2025

Dziewczynki mieczyk dziękuje za uwagę ciekawe czy przy wykopywaniu jesiennym znajdę pozostałe kłącza, czy zgniły w wyniku długotrwałych deszczy. Taki los spotkał ze 40 sadzonek już ładnie się zapowiadających lawendy, za mokro w tych małych doniczkach...ale poczekam do następnego roku, może wypuszczą ze sporych już korzonków. Mój stolik ogrodowy z nóg od maszyny dostał nowy blacik dębowy od koleżanki, najpierw było przycięcie do wymaganego rozmiaru (to m.) potem (to ja) czyszczenie blatu, odpylenie, odtłuszczenie i malowanie lakierem zewnętrznym 2x z każdej strony:

Unieruchomiłam blat "po babsku", ale najważniejsze, że porządnie trzyma i jeśli ktoś złapie za blat, to przynajmniej ciężki żeliwne nogi nie wyrwą się brutalnie z blatu

No i jest:

Na drugi rok muszę zakupić i wymienić deski w starej komunistycznej ławce, bo teraz odstaje

Widzicie z tymi oznaczeniami roślin, to dam jeszcze jeden przykład, np irysy holenderskie:

wysokość roślin podana to 15 cm, zasiedliłam nimi 2 duże donice z agrestem na pniu, a irysy wyrosły na 50-60 cm, więc.... zupełnie tam nie pasowały, ale za to bardzo plenne, więc im wybaczyłam, bo mam z 50 cebulek albo i więcej. Dużo składowych ma wpływ na roślinę...
Czasami brakuje mi na ogrodowisku nazwy pod zdjęciem i docelowej wysokości roślin, zdjęcie to duży skrót rzeczywistości i człowiekowi się wydaje, że niewielka roślina, a to potwór

Przez dwa dni upalnego lata, których doświadczyłam dojrzały truskaweczki Frigo i San Andreas

i tak popada codziennie, "dzień bez deszczu jest dniem straconym" jak mawia mój mąż albo drugie
"przynajmniej nie będzie się kurzyło"
Kordina 12:34, 29 sie 2025

Róża parkowa Louise Odier w następnym kwitnieniu, a ma kilkanaście pąków

Pojawiły się też różyczki Novalis, na razie lekko różowe:

Kwiat trochę zamltretowany przez deszcze, ale może im się uda pokazać swoją urodę
Przycięty kilkukrotnie ostrogowiec też cały czas wypuszcza kwiecie, służy mu duża wilgotność.

Zawilce jesienne są świetne, jak ktoś się zastanawia to naprawdę warto (mam 3 odmiany), tu odmiana Serenade, piszą o docelowej wielkości 80-100 cm, u mnie (poszłam z miarką specjalnie) 130 cm

Aniu rozplenica Red Head ma fajne ozdobne kotki w zależności od fazy rozwoju, tuż po deszczu wyglądały tak:

Narsilia 13:31, 29 sie 2025

Boziu od czego tu zacząć u ciebie kocham Twój busz gdzie się nie spojrzy na zdjęcie tam burza kwiatów ,mieczyk boski , w tym roku odkryłam w sobie słabość do tych kwiatów , róże piękne, rozplenice też mam przygotowałam się na ich ,,objętość ,, te pióropusze są boskie

A stolik majstersztyk