Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Ulina 21:50, 22 sie 2025

Rozplenice lubią wodę poczytałam o wielkości tej odmiany- 80cm, w naturze 3m. Przewidziałabym przynajmniej 1,2m a trzeba przewidzieć że się wykładają na boki. Moje rozplenice pożarły niskie tuje aurea nana, też nie miałam wyczucia przy sadzeniu.
Podobnie jak bodziszki tylko one są delikatne a rozplenice potwory

Mniejsza rozplenica to Litlle bunny.
Makao 22:42, 22 sie 2025

Świetna ta okręgowa. Masywna. Zawilce też ładne. Rozrastają Ci się szybko? U mnie białe rosną jak chwasty.
Patrycja_KG_Lu 09:07, 23 sie 2025

Kordina napisał(a)

Rozplenica Red Head miała mieć 80 cm wysokości, a ma 140 i rozpiętość też. Zagłuszyła to co rosło obok. Znowu będę musiała robić rewolucje Czy u Was też tak się panoszy?

Gdzie czytałaś, że ma mieć 80 cm? W Vademecum szkółki, która jest znana z traw w mojej okolicy jest taki opis - https://daglezjaryki.pl/vademecum/173/

Odmiana rozplenicy charakteryzująca się początkowo niemal czerwonymi kwiatostanami, które z czasem ciemnieją, robią się bardziej czarne. Ich długość wynosi około 20-21 cm. Wiechy podłużne, zdecydowanie grubsze niż u większości odmian, pojawiają się w sierpniu. Jest to jedna z najwcześniej kwitnących odmian rozplenicy japońskiej. Osiąga około 120-140 cm wysokości oraz średnicę ponad 200 cm. Liście ciemnozielone, płaskie, przewieszające się do ziemi.
Patrycja_KG_Lu 09:09, 23 sie 2025

P.S. Ta szałwia rzeczywiście fajna. A jakie wysokości mają Twoje zawilce? Zastanawiam się czy za moimi gigantami rozchodnikami by dała radę wystawać.
Kordina 11:47, 23 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Gdzie czytałaś, że ma mieć 80 cm?...

Pati tak, jak napisała Ulinka wyżej:
wielkości tej odmiany- 80cm, w naturze 3m
https://www.podkarpackiesady.pl/pl/p/Rozplenica-Japonska-RED-HEAD/2350
Wychodzi na to, że każdy widzi to co chce
Zawilec różowy idę zmierzyć - do najwyższego kwiatka 115, ale u mnie pamiętaj, że mam żyzne żuławskie gleby jak rośnie to ho, ho
Moim zdaniem za rozchodnikami dałaby radę spokojnie, też mam do porównania wielkości.

Juzia napisał(a)
Może i wielka ta rozplenica, może i zjadła inne rośliny... ale wygląda zjawiskowo

U mnie też w tym roku rośliny większe.... ale też i grzyb na rozchodnikach. Znowu :/

Dzięki Juzia, na rozchodnikach na razie grzyba nie mam i oby tak zostało
Mam zamiar zastąpić nią miejsca po miskantach, które będę sukcesywnie usuwać. Te to w ogóle nie na mały ogródek, ale co ja myślałam biorąc je do mojego ogrodu?? Chciejstwo zostało zaspokojone bez względu na wszystko

Aniu jakoś nie zaobserwowałam inwazyjności zawilców, u mnie na razie trzyma się "w kupie", jakkolwiek by to nie brzmiało co nie oznacza, że będzie tak zawsze

U mnie jak zwykle deszczowo lub przedburzowo...

Juzia 12:53, 23 sie 2025

Kordina napisał(a)

Te cegły po prawej to szklarnia?
Kordina 13:11, 23 sie 2025

Juzia napisał(a)

Te cegły po prawej to szklarnia?

Tak, ta umieszczona w planach 5-letnich
Juzia 16:26, 23 sie 2025

Kordina napisał(a)

Tak, ta umieszczona w planach 5-letnich

Oby udało się szybciej!
Basieksp 17:25, 23 sie 2025

Juzia napisał(a)

Oby udało się szybciej!

No dokładnie tak, oby szybciej, bo zapowiada się na fajną, klimatyczną szklarenkę
Patrycja_KG_Lu 20:29, 23 sie 2025

Kordina napisał(a)

Pati tak, jak napisała Ulinka wyżej:
wielkości tej odmiany- 80cm, w naturze 3m
https://www.podkarpackiesady.pl/pl/p/Rozplenica-Japonska-RED-HEAD/2350
Wychodzi na to, że każdy widzi to co chce

Ja tam widzę w tym linku, że „ sadzi się ją pojedynczo lub w grupach, w odstępach 60-80 centymetrów.” Skoro odstęp od środka rośliny 80 cm to średnica 160 cm