Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Gosialuk 23:07, 01 maj 2026

U mnie też tak hiacynty leżały. Nawet w podobnym kolorze.
Szkoda cyklamenków.
Kordina 00:01, 02 maj 2026

Juzia napisał(a)
Oooo! Następny krzaczor do listy chciejstw

Juziu który krzaczor masz na myśli?

Wafel napisał(a)
Śliczny kolorystycznie, ale morderczy jeśli chodzi o wrażenie olfaktoryczne bukiet, nie duszą cię te hiacynty?...

Asiu ani trochę, uwielbiam, podobnie jak bzu, konwalii

anabuko1 napisał(a)
...To miłe, widzieć profesjonalizm i wzorową fachowość.

Aniu dokładnie tak, wczoraj przyszły supertunie, ładne roślinki, ale już nie zapakowane jak te wyżej, jedna całkiem wypadła z ziemią z doniczki sponiewierana w pudle, ściśnięte za mocno w celofanie zbyt ciasną gumką, że odłamały się części łodyżek....Robiłam zakupy dla nas czworga, więc teraz sobie musiałam przydzielić te uszkodzone...

Magara napisał(a)
...
Co mnie zdziwiło - jak przyniosłam do domu ścięte, to zaczęły z nich wyłazić czarne robaczki - cały blat mi opanowały Miałaś podobne doświadczenie?...

Magarku nie, żadnych robaczków, widać te Twoje jakieś tubylcze albo endemiczne jak kto woli

Ichigo napisał(a)
Ja się chyba pożegnam z hiacyntami na zawsze. Moje ulubione szkodniki właśnie zaczęły je wyżerać wprost z doniczek. Jakbym serwowała im pyszny obiadek wprost z talerza....
Mam też dużo trujących - tojad mocny, konwalie, złotokap. Naparstnica zresztą też jest trująca. Ale to pewnie wiesz .
W ogóle zielarstwo to fascynująca dziedzina nauki.

O tak Madziu, fascynująca mam koleżankę po kursach ziołolecznictwa, ale to już totalna szalenica, czego ona nie je, nie pije, nie suszy
Mój tojad jest taki cieniowany, w zeszłym roku zakupiłam różowy, widzę, ze odżył, ciekawam jak będzie wyglądał, a Ty masz o ile pamiętam taki bardziej kobaltowy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11399-grzebiuszka-ziemna?page=33
A ten ogrodowy skurczybyk grasuje, woda z węża tylko wypłukuje nowe otwory, dla porównania wielkości palce, żadnych kopców nie tworzy, otwory nie łatwe do znalezienia, bo często ukryte:

Kordina 00:06, 02 maj 2026

anabuko1 napisał(a)
...
Chyba nie miałaś przymrozków ?
Korona pięknie ci zakwitła.

Ależ miałam Aniu i to niezłe do -4°C ścięło mi aktinidię, a korona się do Ciebie wdzięczy za komplement

hankaandrus_44 napisał(a)
Bożenko, wiosenka u Ciebie zgodnie z kalendarzem, w2 dodatku pięknie wszystko się prezentuje. Gratulacje. Miłej majówki!

Haniu dziękuję, już był fantastyczny pierwszy dzień towarzyski, oj, co to będzie dalej

ajka napisał(a)

Cudowne to poletko, koniecznie odbuduj !

Aniu ajko nie będę protestować

Gosialuk napisał(a)
U mnie też tak hiacynty leżały. Nawet w podobnym kolorze.
Szkoda cyklamenków.

No cóż Gosiu, jak to w życiu roślin bywa

Sylwio, życzę Ci, żeby cebulice rozrastały się bujnie ale w tym roku jakoś ich mniej było.

Wafelku Marcinie Magarku Aniu makówki chyba zadowolone z Waszych komplementów

Dzisiaj pełnia Kwiatowego Księżyca, myślałam, że cały czas będzie taki pomarańczowy, ale jednak nie. Pierwsze zdj trochę zniekształcone bo tuż nad linią horyzontu o 21 godz, drugie 2 h dalej