Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 07:35, 09 sie 2023

O jej jaka duża, aż 1,5 metra. Na jakiejś stronie z opisami roślin napisali o Greenhills, że wysoka na około 40 cm i szeroka na 60 cm stąd moje pytanie. W sumie z żywotnikiem Hoserii czy Danica też w opisach jest mniej niż u Was w ogrodach. Dlatego taką trudność mi sprawiają odległości sadzenia.
Wiolka5_7 08:19, 09 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
O jej jaka duża, aż 1,5 metra. Na jakiejś stronie z opisami roślin napisali o Greenhills, że wysoka na około 40 cm i szeroka na 60 cm stąd moje pytanie. W sumie z żywotnikiem Hoserii czy Danica też w opisach jest mniej niż u Was w ogrodach. Dlatego taką trudność mi sprawiają odległości sadzenia.

W necie jest mnóstwo opisów niezgodnych z rzeczywistością

Wysoka jest na ok.50-60 cm
anuska2507 19:51, 09 sie 2023

Prawda jest też taka, że rośliny różnie rosną w zależności od warunków: gleby, wilgotności, nawożenia, nasłonecznienia. Jeśli posadzi się gęściej, szybciej trzeba będzie rozsadzać, odmładzać kępy. Jeśli rzadziej - dłużej będziemy czekać na docelowy efekt.
Patrycja_KG_Lu 21:42, 09 sie 2023

Młodziutkie, a zakwitły.

Słabe zdjęcie, ale kocimiętka nadal kwitnie. Kiedy je się tnie?
Dorii 21:52, 09 sie 2023

anuska2507 napisał(a)
Prawda jest też taka, że rośliny różnie rosną w zależności od warunków: gleby, wilgotności, nawożenia, nasłonecznienia. Jeśli posadzi się gęściej, szybciej trzeba będzie rozsadzać, odmładzać kępy. Jeśli rzadziej - dłużej będziemy czekać na docelowy efekt.

I są tylko dwie opcje, za szybko, za długo. W sam raz nie istnieje :⁠-⁠P więc trzeba wybrać opcję właściwą dla siebie. Ja chyba jednak wolę przesadzać niż czekać. Nie lubię gołej ziemi, musi być busz :⁠-⁠D

Jak ktoś nie lubi gołej ziemi jak ja a chce posadzić rośliny w odległościach uwzględniających ich docelowe wielkości (warto to uwzględnić przy tych które potrzebują dużo czasu na rozrośnięcie się albo nie lubiących przesadzania) to można pomiędzy nie wcisnąć albo:
- dodatkowe sadzonki które za jakiś czas się przesadzi gdzieś indziej bez ruszania pozostałych
- inne rośliny dające szybki efekt które akurat mamy na stanie a jak te docelowe się rozrosną to wysadzić jak wyżej
- rośliny jednoroczne, cudowne jako wypelniacze
LIDKA 22:31, 09 sie 2023

Też sadze gęsto bo wtedy chwastów mniej. A przesadzanie normalna sprawa. Ogrodnik musi bo inaczej sie dusi.
Wiolka5_7 07:33, 10 sie 2023

Kocimiętki już nie tnij w tym sezonie ,tylko wiosną
anuska2507 10:22, 10 sie 2023

Dorii napisał(a)

I są tylko dwie opcje, za szybko, za długo. W sam raz nie istnieje :⁠-⁠P

Ja bym powiedziała, że w sam raz istnieje może przez jeden sezon, tylko jak tu zrobić, żeby wszystkie rośliny były "w sam raz" w tym samym czasie
Patrycja_KG_Lu 20:42, 10 sie 2023

Marcin89 20:45, 10 sie 2023

O niezły okaz, u mnie w tym roku mało i do tego drobne.

Także super