A jaka będzie finalnie głębokość rabat z amanogawami i grabami na przeciwko? Bo metr to potrzeba na sam żywopłot. Jeśli jest bardzo wąsko to może nie dawaj tam drzew, tylko sam żywopłot? Ewentualnie podsadzony czymś niskim.
Wg mnie brakuje jakiegoś drzewa w środku, może w jednej z tych rabat poprzecznych. Na planie wszystkie drzewa są przy granicach dzialki, a ta działka wcale mała nie jest. To sprawia wrażenie jakby działała tu siła odśrodkowa.
Co innego proponujesz na ich miejsce? Od wschodu jest bardzo wąsko. Na północy nie chce zabierać nasłonecznienia części warzywnej. A na tych poprzecznych rabatach zależy mi aby lekko przesłonić widok na dalszą część działki i stworzyć to co proponowałyście na początku wątku - pokoje ogrodowe.
Niestety jest tam turbo wąsko, bo tylko 250 cm na wąską trawiastą ścieżkę i rabatę. Żywopłotem musimy się zbliżyć do płotu. Najchętniej bym zrobiła podobnie jak u Milusi tj. żywopłot za tło, przed nim w rzędzie na mijankę - kilka hortensji, kilka traw, a co jakiś czas Amanogawa (u niej chyba Hakuro albo coś innego na pniu). Ile miejsca bym potrzebowała? Trawa/Hortensja trzeba metr liczyć szerokości?
Edit: po wschodniej stronie mogę zmniejszyć trawnik by dopasować szerokość rabaty.
Na poprzecznych zaproponowałam graby, podobnie jak ma u siebie Justyna - Olciamanolcia. Była by to konsekwencja i nawiązanie do grabów kolumnowych w innych miejscach.
Bardzo fajny pomidor - Dwarf Beauty King. Piękne paski, sporo miąższu, mało soku, ciekawy posmak. Rozmiarowo rośnie w sam raz. Zebrałam już nasiona na przyszły rok.
Szałwie Caradonna Compact posadzone na zaplanowane miejsca. Czy mogę teraz pobrać materiał na rozmnożenie szałwii i kocimiętek czy lepiej w innym terminie? Obojętnie jaki ukorzeniacz czy może bez niego?