Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

anuska2507 21:05, 11 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Kratka to metr. Niestety po obu bokach jest bardzo wąsko. Cała działka ma tylko 21 metrów szerokości. Żywopłot przy zwykłych grabach chciałabym jakiś średniej wysokości. Te akurat rabaty można poszerzyć, jak rownież brzozową czy tą z miłorzębem.

A jaka będzie finalnie głębokość rabat z amanogawami i grabami na przeciwko? Bo metr to potrzeba na sam żywopłot. Jeśli jest bardzo wąsko to może nie dawaj tam drzew, tylko sam żywopłot? Ewentualnie podsadzony czymś niskim.
Anda 22:31, 11 sie 2023

Wg mnie brakuje jakiegoś drzewa w środku, może w jednej z tych rabat poprzecznych. Na planie wszystkie drzewa są przy granicach dzialki, a ta działka wcale mała nie jest. To sprawia wrażenie jakby działała tu siła odśrodkowa.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 22:59, 11 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Chyba widziałyśmy tą samą dziewczynę. Właśnie ona proponowała Lucasa albo tą drugą odmianę, bo one węższe są.

A no możliwe. Chyba tak
Angelika95 13:48, 12 sie 2023

Joann napisał(a)
Mnie plan się podoba, pięknie bedzie zamiast grabow zwykłych może laurowisnie?

Z laurowiśni Patrycja na życzenie męża robi żywopłot wokół działki- jeśli dobrze pamiętam

Mi bardzo podoba się pomysł na układ rabat - te poprzeczne super
Patrycja_KG_Lu 22:00, 15 sie 2023

LIDKA napisał(a)
a co tak dużo tych grabów? tyle innych pięknych drzew jest?

Co innego proponujesz na ich miejsce? Od wschodu jest bardzo wąsko. Na północy nie chce zabierać nasłonecznienia części warzywnej. A na tych poprzecznych rabatach zależy mi aby lekko przesłonić widok na dalszą część działki i stworzyć to co proponowałyście na początku wątku - pokoje ogrodowe.
Patrycja_KG_Lu 22:02, 15 sie 2023

Joann napisał(a)
Mnie plan się podoba, pięknie bedzie zamiast grabow zwykłych może laurowisnie?

Myślałam o laurowiśniach lub innym żywopłocie pod nimi. Taki średniej wysokości formowany żywopłot. Kiedyś wrzucałam taki rysunek, aby to zobrazować.
Patrycja_KG_Lu 22:07, 15 sie 2023

anuska2507 napisał(a)

A jaka będzie finalnie głębokość rabat z amanogawami i grabami na przeciwko? Bo metr to potrzeba na sam żywopłot. Jeśli jest bardzo wąsko to może nie dawaj tam drzew, tylko sam żywopłot? Ewentualnie podsadzony czymś niskim.

Niestety jest tam turbo wąsko, bo tylko 250 cm na wąską trawiastą ścieżkę i rabatę. Żywopłotem musimy się zbliżyć do płotu. Najchętniej bym zrobiła podobnie jak u Milusi tj. żywopłot za tło, przed nim w rzędzie na mijankę - kilka hortensji, kilka traw, a co jakiś czas Amanogawa (u niej chyba Hakuro albo coś innego na pniu). Ile miejsca bym potrzebowała? Trawa/Hortensja trzeba metr liczyć szerokości?

Edit: po wschodniej stronie mogę zmniejszyć trawnik by dopasować szerokość rabaty.
Patrycja_KG_Lu 22:09, 15 sie 2023

Anda napisał(a)
Wg mnie brakuje jakiegoś drzewa w środku, może w jednej z tych rabat poprzecznych. Na planie wszystkie drzewa są przy granicach dzialki, a ta działka wcale mała nie jest. To sprawia wrażenie jakby działała tu siła odśrodkowa.

Na poprzecznych zaproponowałam graby, podobnie jak ma u siebie Justyna - Olciamanolcia. Była by to konsekwencja i nawiązanie do grabów kolumnowych w innych miejscach.
Patrycja_KG_Lu 22:15, 15 sie 2023

Bardzo fajny pomidor - Dwarf Beauty King. Piękne paski, sporo miąższu, mało soku, ciekawy posmak. Rozmiarowo rośnie w sam raz. Zebrałam już nasiona na przyszły rok.

Opis katalogowy:

Odmiana karłowata o przepięknych owocach - intensywnie czerwonych z wyraźnymi pasmami biegnącymi od górnej do dolnej części owocu. Roślina bardzo silna, o twardej łodydze i mocno karbowanych liściach. Roślina niska - nie przekracza metra wysokości. Owocuje stosunkowo późno - około 80 dni od wysadzenia na miejsce stałe.

Patrycja_KG_Lu 22:17, 15 sie 2023

Szałwie Caradonna Compact posadzone na zaplanowane miejsca. Czy mogę teraz pobrać materiał na rozmnożenie szałwii i kocimiętek czy lepiej w innym terminie? Obojętnie jaki ukorzeniacz czy może bez niego?