Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 09:53, 25 maj 2025

Polon napisał(a)
Poproszę o instrukcję JAK wychodować taki szpinak. No niewiarygodne. Ty go siejesz tak gęsto? Ziemia kompostowa, coś więcej? Uwielbiam szpinak, a mój to śmiech jest po prostu.
Jak gęsto sadzisz papryki?

Odległość między rzędami to na długość moich miniwidełek czyli około dwudziestukilku centymetrów. W rzędzie sypię na szybko na oko, bo zwykle czas mnie goni przy dziecku, a w tym sezonie rzeczywiście jakoś gęsto wyszło.

Ziemia to kompost popieczarkowy. Skoro pieczarki na nim dobrze rosły to i szpinak daje radę. To jej kolejny rok w skrzyniach, wiosną sypnęłam trochę kulek obornika granulowanego, ale tak malutko do skrzyń (poza tą przeznaczoną na korzeniowe).

Papryk zmieściło się 20 sztuk w skrzyni 5m x 1,25 m, czyli dwa rzędy po 10 sztuk, w rzędzie oddalone o około 50 cm skoro 10 na długości weszło. Dodatkowo 10 kolejnych na połówce kolejnej skrzyni.

W zeszłym roku posadziłam za gęsto zarówno papryki jak i pomidory gruntowe. W tym roku staram się trzymać rozsądnych odległości.

P.S. Paczkę wyślę pewnie jutro, bo dopiero teraz się odgrzebuję z różnych spraw. Jeszcze muszę pokombinować jak ją zabezpieczyć.

Patrycja_KG_Lu 09:55, 25 maj 2025

Makao napisał(a)

O ja pierdziu ile szpinaku
Przejecie taką ilość?

Hahahaha, w zeszłym roku posiałam na raz całą skrzynię to rozdawałam nadmiar i nakarmiłam kury sąsiadki. W tym roku posiałam tylko połowę. Powinno wystarczyć na bieżące jedzenie i na zamrożenie na zimę w pakiecikach.
Patrycja_KG_Lu 09:59, 25 maj 2025

Już miałam na niego nakrzyczeć, że wygniata mi pietruszkę…kto jeszcze nie ma skrzyń - dawajcie siatkę na krety/nornice.

Miskantowo 10:37, 25 maj 2025

Szpinak przecudnej urody.
U mnie bujnie rośnie poki co lubczyk (ma chyba metr) i bób.
Przez tę zimna wiosnę rozjechał mi sie harmonogram sadzenia.
Byłam przekonana, ze bób już będzie finiszował i będzie miejsce na ogórki.
Tymczasem on kwitnie w najlepsze.
Polon 19:42, 25 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Odległość między rzędami to na długość moich miniwidełek czyli około dwudziestukilku centymetrów. W rzędzie sypię na szybko na oko, bo zwykle czas mnie goni przy dziecku, a w tym sezonie rzeczywiście jakoś gęsto wyszło.

Ziemia to kompost popieczarkowy. Skoro pieczarki na nim dobrze rosły to i szpinak daje radę. To jej kolejny rok w skrzyniach, wiosną sypnęłam trochę kulek obornika granulowanego, ale tak malutko do skrzyń (poza tą przeznaczoną na korzeniowe).

Papryk zmieściło się 20 sztuk w skrzyni 5m x 1,25 m, czyli dwa rzędy po 10 sztuk, w rzędzie oddalone o około 50 cm skoro 10 na długości weszło. Dodatkowo 10 kolejnych na połówce kolejnej skrzyni.

W zeszłym roku posadziłam za gęsto zarówno papryki jak i pomidory gruntowe. W tym roku staram się trzymać rozsądnych odległości.

P.S. Paczkę wyślę pewnie jutro, bo dopiero teraz się odgrzebuję z różnych spraw. Jeszcze muszę pokombinować jak ją zabezpieczyć.

Raz udało mi się znaleźć w okolicy ziemię popieczarkową. No nędza u mnie z takimi dobrociami.

Na przesyłkę spokojnie poczekam ❤️❤️
olciamanolcia 19:53, 25 maj 2025

Podrzucę jeszcze spam szpinakowy i szparagowy.

Mniam
szpinak uwielbiam a szparagi w sam raz do tortu
olciamanolcia 20:04, 25 maj 2025

Powiem szczerze że z zazdrością ( oczywiście kontrolowaną ) patrze na te wasze skrzynie z warzywami
Pare lat temu już to przerabiałam- miałam ogórki rzodkiewkę truskawki sałate i szczypiorek-tyle że wszystko w gruncie-raz że miałam plagę ślimaków, które wszystko mi wpierdzielały to jeszcze okoliczne i moja- a jakże- koty załatwiały tam swoje potrzeby...i tym oto sposobem uprzykrzyło mi się warzywowanie warzywnik poszedł do rozbiórki
Miskantowo 20:54, 25 maj 2025

Już miałam na niego nakrzyczeć, że wygniata mi pietruszkę…kto jeszcze nie ma skrzyń - dawajcie siatkę na krety/nornice.

Cudny i taki…widoczny.
Moja diablica zlewa sie z ogrodem. Kiedy jej szukam to staję nieruchomo i czekam czy gdzies sie nie ruszy.
Najgorzej jest kiedy sie gdzies położy, kompletnie nie widać gdzie wlazła.
AgaBoso 21:37, 25 maj 2025

Pati, co to za odmiana szpinaku? Piękny wyrósł.
Makao 15:38, 26 maj 2025

A ogórki to siejesz po 1 czy 2 nasionka w dołek?