Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Marcin89 14:58, 31 sty 2025

Angelika95 napisał(a)
Dziękuję Wam za odpowiedzi i poświęcenie czasu.

Donice są mi potrzebne, bo mamy taki tymczasowy taras i muszę z jednej strony czymś odgrodzić, żeby mi dziecię nie spadało
Wsadzę lilaka chyba, najwyżej przesadzę później do gruntu. A może pochodzę po ogrodniczych na wiosnę i trafi mi się coś jeszcze innego.

W kwadraty przed domem postanowiłam, że daję świdosliwy i pod nie Hakonechloa, jeszcze wczoraj odszukałam u Wioli jak to pięknie wygląda i też tak chcę. Czosnki już wsadzone. To był mój pierwszy zamysł, a potem przekombinowałam. Przygotuję eleganckiej ziemi, będę podlewała i zobaczymy.

Muszę jeszcze zmienić rabatę pod oknem w kuchni, bo mi się nie podoba. Zamiast rozplenic posadzę perowskie, a przed nimi zimozielone kulki i Hakonechloa Greenhills.
No to najważniejsze, że plany są, a od wiosny realizacja
Angelika95 15:08, 31 sty 2025

W związku z tym chyba będę miała do wydania kilka małych rozplenic kupionych jako Hameln, trochę rozchodników Herbstfreude i rozplenice Lady U, o ile się przyjęły w tamtym roku. To się okaże. I oprócz tego sadzonki szałwii omszonej bezodmianowej.
Angelika95 15:12, 31 sty 2025

Kupował ktoś ostatnio siatkę na krety i ma do polecenia? Najchętniej ma all... potrzebuję pod skrzynie do warzywnika.

No to chyba tyle ogłoszeń parafialnych
Angelika95 15:13, 31 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
No to najważniejsze, że plany są, a od wiosny realizacja

Tak, nie lubię być nad czymś niezdecydowana. Już na karteczce wypisane co do kupienia, teraz tylko czekać na walentynki, dzień kobiet i podsuwać mężowi choć w sumie ja mu na walentynki też mogę kupić np Hakonechloa. W końcu to wspólne podwórko. By się zdziwił
olciamanolcia 17:38, 31 sty 2025

Angelika95 napisał(a)

A gdyby to były hortensje? Jakie jest Twoje zdanie? Przeżyłyby?
Moje hortensje nie raz były przykryte cięźkim sniegiem
Nawet jak się połamią to i tak wyrosną
Marcin89 16:13, 01 lut 2025

Angelika, pozwolę sobie odpisać na pytanie, która zadałaś u Patrycji.

Jeśli grządki szerokie na 100 cm będą dobre, by z każdej strony swobodnie sięgać, to tak samo 120 cm będzie ok. Jakbyś miała tylko 10 cm dalej sięgać, a warzyw wejdzie ciut więcej Kwestia ścieżki - po dodaniu 20 cm do każdej grządki, ścieżki wyjdą 80 cm, co wydaje się racjonalne. Niekiedy ścieżki i chodniki wokół domu mają 80-100 cm, więc w warzywniku aż tak szeroko nie trzeba. Według mnie szkoda miejsca. Zmierz sobie też szerokość taczki, by swobodnie wjechać między dwie skrzynie. Zawsze to lepiej coś dowozić, czy zbierać na taczkę bezpośrednio

Ja proponuję skrzynie szerokie na 120 cm, a ścieżki 80 cm
Angelika95 17:58, 01 lut 2025

Dzięki Marcin za zainteresowanie. Chyba tak właśnie zrobię
Angelika95 19:37, 01 lut 2025

Mąż ma urlop w pierwszej połowie marca to mam nadzieję, że wtedy uda się ogarnąć ten temat
tak jak i parę innych ogrodowych m.in. śmietnik i dowiezienie zrębki. Jeszcze jutro wymierzę w terenie, ale chyba zrobię właśnie szerokość 125cm i ścieżka 75cm. Jutro przymierzę i ocenię swoim okiem.

Pod oknem w kuchni wychodzą mi tulipany, krokusów jeszcze nie widać, a zawsze były pierwsze
Ciekawe jaki to będzie rok.
Patrycja_KG_Lu 19:44, 01 lut 2025

Angelika95 napisał(a)
Mąż ma urlop w pierwszej połowie marca to mam nadzieję, że wtedy uda się ogarnąć ten temat
tak jak i parę innych ogrodowych m.in. śmietnik i dowiezienie zrębki. Jeszcze jutro wymierzę w terenie, ale chyba zrobię właśnie szerokość 125cm i ścieżka 75cm. Jutro przymierzę i ocenię swoim okiem.

Pod oknem w kuchni wychodzą mi tulipany, krokusów jeszcze nie widać, a zawsze były pierwsze
Ciekawe jaki to będzie rok.

U mnie krokusy już zaczynają rozchylać korę. Przebiśniegów za to nie widać.
Patrycja_KG_Lu 22:15, 01 lut 2025

Gratulacje Angelika Ze wszystkim sobie poradzicie. Fajnie, że mąż Cię wspomoże w tych cięższych pracach. Po lekki koszyczek własnych warzyw pewnie będziesz mogła sobie w klapeczkach śmignąć. Do tej pory mi mąż wypomina jak w 8 msc zrywałam wiśnie na drabinie hehe