Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

MagdaLenka 10:08, 18 sty 2025

To może przywrotnik? Zupełnie bezproblemowa roślina.
Rojodziejowa 10:18, 18 sty 2025

a może śniegołapy na dach?
nicol21 23:35, 18 sty 2025

Cześć. Fajny ogród tworzysz - i super że zaczęłaś od części spożywczej. A teraz juz zmiany idą!

Pamiętasz co to za szałwię kupiłaś że tak się sieje teraz?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Angelika95 08:27, 19 sty 2025

nicol21 napisał(a)
Cześć. Fajny ogród tworzysz - i super że zaczęłaś od części spożywczej. A teraz juz zmiany idą!

Dziękuję. Wysiewałam z nasion z torebki, oznaczone były tylko jako 'szałwia omszona'.
Patrycja_KG_Lu 09:58, 19 sty 2025

nicol21 napisał(a)

Moja odmianowa Caradonna też obficie się wysiała. Są siewki dookoła. Niestety Wiola pisała, że raczej nie powtórzą cech rośliny z której pochodzą. No nic, na razie ich nie usuwam i zobaczę co będzie.
Angelika95 10:00, 19 sty 2025

Mi się Caradonna nie rozsiała, a jest obok rabaty z tą szałwią z nasion z paczki. O co to chodzi? Chyba że teraz na wiosnę się okaże, że jednak się rozsiała, bo tamta to już w sezonie.

Zanim miałam cokolwiek posadzone myślałam, że rozsiewanie się rośliny to zaleta, bo jest dużo darmowych roślinek. Jednak teraz wiem, że to nie jest zaleta. Przynajmniej na moich ułożonych rabatach, bo tylko dochodzi pracy z plewieniem.
LIDKA 10:20, 19 sty 2025

Ja mam szałwie od zeszłego sezonu.
Zapomniałam nazwy
Kwitła kiepsko bo 3 razy ją dzieliłam i ścianałam kwiatki żeby sie zakorzeniła.
Ciekawe jak u mnie bedzie. W tym roku juz jej nie ruszam.

Mam też szałwie purple rain. Kupilam jedną na próbę. I tej nie ruszałam to może się wysieje. Chcialabym bo ją lubie i chce więcej a szkółki w rok podwoiły jej cene.

Edit
Moja szałwia to new dimenson blu.

Własnie wpakowałam do koszyka new dimenson pink. I walczę sama ze soba. Cos musze z tego kosza wywalić bo strasznie napchany.
Rojodziejowa 10:21, 19 sty 2025

Wydaje mi się, że to zależy od charakteru ogrodu. W tych swobodniejszych to będzie wyglądać super. W rytmicznych nasadzeniach i ogrodach pod linijkę będzie zmorą
Wiolka5_7 20:34, 19 sty 2025

Ja miałam tą Dimension Blue bodajże i tak mi się rozsiewała strasznie,normalnie jak dywan było tych siewek , że wywaliłam i posadziłam kocimiętkę

A Caradonnę mam kilka lat i rozsiewa się minimalnie i za tą ją lubię
LIDKA 20:51, 19 sty 2025

Ogólna sytuacja z sianiem sie roślin to umnie nie wyglada tragicznie. Tzn nie mam zbyt wiele ich do pielenia.
Werbena i jeżówki to minimalnie kilkanaście siewek, do maruny robiłam podejście 2 razy i rośnie ale sieje sie też słabo. Za to orliki dają czadu. I rozplenica black beauty też dała dużo siewek.

Myślałam że słabe wysiewy mam przez bardzo grubą ściółkę z drobnej kory.
Z szałwią zobacze jak bedzie.