Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

MagdaLenka 17:57, 30 sty 2025

Zasadniczo małe drzewa mogą rosnąć w donicach, ale to muszą być odpowiednio duże donice, a nie takie jak w action. Myślę, że tak od 200 litrów w górę.
Sama zastanawiam się nad sumakiem w donicy.
Patrycja_KG_Lu 18:04, 30 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Zasadniczo małe drzewa mogą rosnąć w donicach, ale to muszą być odpowiednio duże donice, a nie takie jak w action. Myślę, że tak od 200 litrów w górę.
Sama zastanawiam się nad sumakiem w donicy.

To nawet jakaś beczka lub kastra budowlana. Zawsze można jakimś drewnem ładnie obudować i pomalować, a drewno dodatkowo da izolację w zimie od chłodu i latem od słońca korzeniom.
MartaCho 18:49, 30 sty 2025

Ja mam donice palisadowe na ŚŚ o wymiarach 2x1m. Do donic to może jakiś klon palmowy? One chyba dość powoli kwitną.
Palibiny są też dostępne na pniu, może taka opcja by Ci pasowała, bo takie zwykłe to dość sporą średnicę po kilku latach mają.
Angelika95 19:24, 30 sty 2025

Dziękuję Wam. To zastanowię się nad lilakiem na pniu lub czymś całkiem innym.

A pytanie z innej beczki, czy ktoś z Was widział w internecie świdośliwę podsadzoną perowskimi?
Patrycja_KG_Lu 20:34, 30 sty 2025

Angelika95 napisał(a)
Dziękuję Wam. To zastanowię się nad lilakiem na pniu lub czymś całkiem innym.

A pytanie z innej beczki, czy ktoś z Was widział w internecie świdośliwę podsadzoną perowskimi?

1. https://pin.it/5fnfNalQi - kocimiętki i perovskie w projekcie

2. Tu z Caradonną chyba https://pin.it/4J2BxqzyZ

3. Tutaj mix, w tym perovskia - https://pin.it/2Qsnjxc7r

4. https://pin.it/14PMd7R6q
Angelika95 20:55, 30 sty 2025

Dziękuję Patrycja, piękne inspiracje. A przypomnisz co Ty masz pod śś na froncie?
LIDKA 21:58, 30 sty 2025

Angelika95 napisał(a)
No nie, wszystko mi zepsuliście

Angelika Kup te donice. I wsadź co Ci się podoba.
Ja wsadziłam buka. Zwykłego co na olbrzyma rośnie. Chce go ciąć na takie chmurki. Jak bedzie miał już ciasno to go wysadzę do ziemi. I kupie następnego.

Jeszcze jakieś drzewko wsadze i postawie na tylnym tarasie.
Wiolka5_7 22:09, 30 sty 2025

Ja mam lilaka miniaturowego w donicy ,tzn. kotle z ocynku przysłali mi kiedyś takiego ogryzka przez neta i poszedł właśnie tam zamiast do gruntu. Rośnie bardzo dobrze, zimuje w tym kotle nawet ,który jest nie ocieplony.
Patrycja_KG_Lu 22:16, 30 sty 2025

Angelika95 napisał(a)
Dziękuję Patrycja, piękne inspiracje. A przypomnisz co Ty masz pod śś na froncie?

Ja mam:
Świdośliwa lamarcka - 3 szt.
Miskant chiński Malepartus - 4 szt.
Miskant chiński Silver Charm - 1 szt.
Tuja Danica - 4 szt.
Hakonechloa smukła Greenhills - 8 szt.
Ciemiernik Niger

Mają dojść:
Hortensja drzewiasta Annabelle Strong Abetwo- 8 szt. lub Magicall Moonlight
Narcyz Thalia - kilka paczek
Kilka niskich białych irysów (Got Milk i inne)
Biała gaura
Kule betonowe
Kule szaszłykowe

A w trojkącie kuchennym lekko inaczej, tam mam asymetrycznie z jednej strony ŚŚ. Inne rośliny tam to:
Tuja Danica - 2 szt.
Tuja Hoseri - 1 szt.
Hakonechloa smukła Greenhills - 10 szt.
Szałwia omszona Caradonna - 4 szt.
Jeżówka purpurowa Magnus - 4 szt.
Czosnki NN - 9 szt.
Mieczyk Plumtart - 30 szt.
Mieczyk wielkokwiatowy Bartok XXL - 5 szt.
Krokus wielkokwiatowy Jeanne D’Arc
Krokus wielkokwiatowy Pickwick
Krokus wielkokwiatowy Victor Hugo
Angelika95 14:43, 31 sty 2025

Dziękuję Wam za odpowiedzi i poświęcenie czasu.

Donice są mi potrzebne, bo mamy taki tymczasowy taras i muszę z jednej strony czymś odgrodzić, żeby mi dziecię nie spadało
Wsadzę lilaka chyba, najwyżej przesadzę później do gruntu. A może pochodzę po ogrodniczych na wiosnę i trafi mi się coś jeszcze innego.

W kwadraty przed domem postanowiłam, że daję świdosliwy i pod nie Hakonechloa, jeszcze wczoraj odszukałam u Wioli jak to pięknie wygląda i też tak chcę. Czosnki już wsadzone. To był mój pierwszy zamysł, a potem przekombinowałam. Przygotuję eleganckiej ziemi, będę podlewała i zobaczymy.

Muszę jeszcze zmienić rabatę pod oknem w kuchni, bo mi się nie podoba. Zamiast rozplenic posadzę perowskie, a przed nimi zimozielone kulki i Hakonechloa Greenhills.