Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

olciamanolcia 20:51, 19 sty 2025

Angelika95 napisał(a)
Tam są rozplenice lady u i werbena patagońska, myślicie, że przeżyją? Osypał się na nie śnieg z dachu. A miałam pomysł, żeby dać tam hortensje i hakonechloa, to chyba jeszcze bardziej by ucierpiały? Co myślicie?

O nic się nie martw - śpij spokojnie
Wszysko przeżyje

Angelika95 10:37, 25 sty 2025

olciamanolcia napisał(a)

O nic się nie martw - śpij spokojnie
Wszysko przeżyje

A gdyby to były hortensje? Jakie jest Twoje zdanie? Przeżyłyby?
Angelika95 10:38, 25 sty 2025

Zawitała do nas wiosna, pogoda długoterminowa zapowiada się obiecująco- w nocy co najwyżej minus 2 stopnie. Wiem, że z jednej strony to źle, że nie ma prawdziwej zimy, ale co poradzę, że mi już tak bardzo trzeba wiosny? Idę do garażu wysiewać poziomki

Angelika95 14:21, 30 sty 2025

Będę polowała na duże donice, coś podobnego jak były w action w tamtym roku. Mam 3 pomysły co do nich Wsadzić i nie mogę się zdecydować. Może Wy widzicie jakieś plusy i minusy, których ja nie widzę?

1. Jabłonie ozdobne - Tina, Freja
2. Świdosliwy Lamarckie
3. Bambusy

Najbliżej mi chyba do tych jabłonek.

Ale świdosliw będę potrzebowała w inne miejsce, jak ktoś będzie miał namiary na naprawdę duże sadzonki to proszę dać znać.
Marcin89 15:36, 30 sty 2025

Angelika, ja czytam, ale nie umiem doradzić. Zawsze wydawało mi się, że jabłonki i śś są za duże do donic.

Może ktoś ma w donicach i podpowie
AgaBoso 16:06, 30 sty 2025

Na ile lat chciałabyś mieć te jabłonki w donicach? Wydaje mi się, że musiałby być min. 60l u to na max 3-4 lata, potem do gruntu.
Świdośliwa u mnie nie ma dużego przyrostu po 2 latach (sądziłam z paryka) może byłoby jej dobrze w donicy.
Angelika95 17:03, 30 sty 2025

No nie, wszystko mi zepsuliście
Marcin89 17:27, 30 sty 2025

Angelika95 napisał(a)
No nie, wszystko mi zepsuliście
A skąd Skoro klony palmowe i trzmieliny rosną w donicach, to może i jabłonki i śś mogą.

Może to tylko kwestia utrzymywania korony w określonej wielkości, by roślina miała w sam raz, a nie ciasno. A nuż ktoś ma i się odezwie
Angelika95 17:40, 30 sty 2025

A może lilaki?
Patrycja_KG_Lu 17:49, 30 sty 2025

Ja mam te czarne największe z Action jakie były w zeszłym roku. Ja w swoich mam trzmielinę Compactus, która w teorii miała być podsadzona krokusami wiosną. Jak na ŚŚ, które mam na rabacie i obserwuje to ta donica wydaje się mała, tym bardziej na jabłonie ozdobne (widziałam już spore u Danusi na żywo w ogrodowisku). Dodatkowo czy będziesz miała je siłę podlewać niemal codziennie w te upały w lecie? A może nawodnienie zrobisz? Im więcej liści i większy "okaz" tym więcej wody by potrzebował. Lilaki normalne to odpadną, chyba że taki Palbin by dał radę.

ŚŚ to dziewczyny sadziły w robionych donicach z palisad/kostki (chyba to Wiann była) albo takich dużych ze styropianu (nie pamiętam kto to był).