Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

Muszelka 22:17, 10 sty 2024

Też jestem falista Ale u innych podoba mi się geometria. Fajna burza mózgów

Ostrogowce pięknie w trawach wyglądają. I bardzo długo kwitną (od czerwca do września).
Miałam w poprzednich ogrodach.
An_na 22:18, 10 sty 2024

Cześć Rumianko
Cieszy mnie każda wizyta, rady oczywiście mile widziane, ale nie są wymagane
Fajnie, że zaglądasz
Twoje faliste rabaty są bardzo przyjemne dla oka
An_na 22:23, 10 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Też jestem falista Ale u innych podoba mi się geometria. Fajna burza mózgów

Ostrogowce pięknie w trawach wyglądają. I bardzo długo kwitną (od czerwca do września).
Miałam w poprzednich ogrodach.

Hej Muszelko
Ja geometryczna, a bardzo podobają mi się faliste u innych. Fajnie tak się różnić
Dzięki za ostrogowca (jak ja jeszcze mało wiem )
Anda 22:24, 10 sty 2024

Jak ta huśtawka jest umiejscowiona w stosunku do okien z tarasu? Mnie drażniłby widok z okien tarasowych prosto na huśtawkę. Lepszy byłby widok na jakieś soliterowe drzewo, np. Cornus controversa albo Viburnum plicatum 'Cascade'. Brakuje mi tu też tu trochę odniesienia do reszty ogrodu, bo Huśtawkę można by było przenieść na bok.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
An_na 22:26, 10 sty 2024

Judith napisał(a)
Ta rabata jest dość szeroka, zatem na początek mozna zwiększyć głębokość na szerokość huśtawki plus metr, półtora z każdej strony huśtawki. Taka koncepcja .

Coś w ten deseń:

I huśtawka do przodu? I za nią drzewa? Ale tylko za huśtawką? Czy na całej linii rabaty?
Takie pytania mi się nasuwają. Muszę znaleźć na nie odpowiedzi.
Sugestie mile widziane
MagdaLenka 22:27, 10 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Pomysł super z kwadratami. Bardzo by u Ciebie pasował. Ja przy hamaku/ławeczce/huśtawce (jeszcze nie wybrane) planuje właśnie wiejską rabatę z piwoniami, naparstnicami, może różą na obelisku, kocimiętki, łubin, ostróżeczki. Na razie kilka pinów zapisałam sobie na tej tablicy - https://pin.it/5N5JLxC7w.

Patrycja, rewelacyjna tablica. Potraktuję ją jako gotowca.
Judith 22:50, 10 sty 2024

An_na napisał(a)

I huśtawka do przodu? I za nią drzewa? Ale tylko za huśtawką? Czy na całej linii rabaty?
Takie pytania mi się nasuwają. Muszę znaleźć na nie odpowiedzi.
Sugestie mile widziane

Nie umiem ocenić na podstawie zdjęcia czy lepiej drzewa za czy po bokach huśtawki, czy po całości.
W każdym razie jeśli miałyby być wzdłuż rabaty, to od razu mus ja pogłębić całą… Sporo tam miejsca, nie ma sensu IMO wciskać drzew w tak wąski (wąski dla drzew ) pasek ziemi. Nawet gdyby były to drzewa kolumnowe.
An_na 23:04, 10 sty 2024

Anda napisał(a)
Jak ta huśtawka jest umiejscowiona w stosunku do okien z tarasu? Mnie drażniłby widok z okien tarasowych prosto na huśtawkę. Lepszy byłby widok na jakieś soliterowe drzewo, np. Cornus controversa albo Viburnum plicatum 'Cascade'. Brakuje mi tu też tu trochę odniesienia do reszty ogrodu, bo Huśtawkę można by było przenieść na bok.

Taki mam plan ogrodu, przybyło roślin, ale w sumie układ rabat prawie niezmieniony. Widać całość działki

Huśtawka z okien salonu jest widoczna nienachalnie
Za to jak siedzę na huśtawce to mam widok na prawie cały ogrod
An_na 23:05, 10 sty 2024

Judith napisał(a)

Nie umiem ocenić na podstawie zdjęcia czy lepiej drzewa za czy po bokach huśtawki, czy po całości.
W każdym razie jeśli miałyby być wzdłuż rabaty, to od razu mus ja pogłębić całą… Sporo tam miejsca, nie ma sensu IMO wciskać drzew w tak wąski (wąski dla drzew ) pasek ziemi. Nawet gdyby były to drzewa kolumnowe.

Dziękuję
Mam o czym myśleć
Ach, jak ja to lubię
To kombinowanie
Joann 23:55, 10 sty 2024

Ja bym dodała graby porozrzucane i na pewno dodałabym hortensje, żeby rozjaśniły ogród. I jakieś drzewo- gwiazda by się przydało do ogrodu, może klon palmowy? Albo parocja?

Pomysł na kwadraty też fajny