Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

olciamanolcia 07:13, 11 sty 2024

An_na napisał(a)
Zdjęcie z października 2022, rośliny świeżaki to jeszcze biednie.
Szerokość niezmieniona- 2,5 m do tujek.

I ta rządkoza już mi się nie podoba

Całkiem przyjemny widok . Szczerze - mnie też rzędy denerwują- wolę rozsypki. Tylko rozchodniki w rzędzie pozostaną i sesleria.
Możliwe że tej jesieni przebuduje rabatę pod grabami
Mam nadzieję że Saszka mi wybaczy
olciamanolcia 07:41, 11 sty 2024

Widze to tak
za huśtawką-drzewa kolumnowe sztuk trzy i wyższe trawy
huśtawka do przadu, po jej bokach rabaty i to prawie jednakowe abys kiedys jak zabierzesz huśtawkę mogła je połączyć i będziesz miała na prawie całej długości przepiękny pas kwiecia

ja mam takie cóś w pinach
https://pl.pinterest.com/pin/602778731399361949/

https://pl.pinterest.com/pin/563018695525190/

https://pl.pinterest.com/pin/602778731389374504/

https://pl.pinterest.com/pin/602778731376042233/

https://pl.pinterest.com/pin/838654761873784545/

Na pewno cos skleisz-piwonie masz, dasz jezówki szałwie ostrózki naparstnice, róże masz,
Patrycja_KG_Lu 08:37, 11 sty 2024

Bardzo ładny plan ogrodu masz. Taki przejrzysty, od razu widać co i gdzie. Warto jeszcze zaznaczyć okna z podpisaniem pomieszczenia, by wiadomo było o widokach z okien.

Poczytaj też sobie o siatce kwadratów, żeby dobrać miejsca załamań rabat, ich wielkość. Chodzi mniej więcej o to:

Gdy linie rabat nawiązują do budynku oko to lepiej odbiera. To fragmenty, książki którą opisywałam ostatnio na wątku u mnie.
Rojodziejowa 08:45, 11 sty 2024

Patrycja kusisz tą książką
olciamanolcia 10:26, 11 sty 2024

Ja się starałam właśnie w taki sposób wyznaczać linie rabat- względem budynku i tarasu
Anda 11:01, 11 sty 2024

Aniu, uważam że nie powinnaś sadzić drzew kolumnowych albo jeśli koniecznie jakieś chcesz, to nie tylko kolumnowe. Nie w rządku, nie w równych odległościach. Teraz nowoczesne ogrody starają się być jak najbardziej naturalne. Obejrzyj ogrody z Chelsea Flower Show z ostatnich lat. To są te trendy. Wiadomo, dla normalnego człowieka nieosiągalne

Moje propozycja, ale tak na szybko, to pogłębienie trochę twojego ogrodu. On wydaje się bardzo płytki przez tą jego szerokość. Brakuje mu nie tylko głębi, ale też wyższego piętra i drzewa to na pewno dobra decyzja.
Dorysowałam półokrągłą! rabatę Linie proste i okręgi doskonale się uzupełniają w ogrodzie. Wystarczy gdzieś postawić jakąś większą, okrągłą donicę na tarasie i będzie powtarzająca kształt forma.

Ten ciemny kwadrat to niby-huśtawka, za nią drzewo. Jedno drzewo zakrywające dom sąsiada i jedno bliżej tarasu - jako cieniodajny słońcochron. Mogłoby stać też z drugiej strony tarasu, niekoniecznie z prawej. Pod tym drzewem mógłby stać hamak - u mnie hamak pod drzewem świetnie się sprawdza Mam taki sam stojak jak ty

Moja propozycja może uwolni cię od myślenia jedynie w liniach prostych - albo cię w nich utwierdzi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 11:05, 11 sty 2024

Podoba mi się pomysł Andy .
No to masz rozkminkę .
An_na 18:02, 11 sty 2024

MagdaLenka witam Cię w moim wątku, chyba jeszcze nie byłaś
Patrycja jest niesamowita, prawda?

Joann
dobrze kombinujesz, coś takiego błąka mi się w myślach
Hortensje tam już posadziłam, w ubiegłym roku. Limelight, kilka sztuk. Tyle, że jeszcze młode i chudziutkie były. W tym roku liczę na efekt
An_na 18:11, 11 sty 2024

Justyś

Pierwsza myśl, to były właśnie kolumnowe, tak jak piszesz. Te Twoje piny są cudne, takie energetyczne.
Saszka strzeli focha, ale ostatecznie wybaczy rewolucję Wierzę w to głęboko Masz już plan przebudowy?
Twoje rabaty grają w mojej duszy.
Pochylę się nad tym planowaniem z siatką kwadratów.
Dzięki Patrycja Ty jak zawsze konkretnie i gotowce pod nos Lecę szukać książki w Twoim wątku.
Rojodziejowa,
prawda? Kusi i to jeszcze jak
An_na 18:22, 11 sty 2024

Anda
Ja Cię kręcę, ale mi zabiłaś ćwieka
Kapitalne to zaokrąglenie. Bardzo!! mnie uwolniłaś od myślenia w liniach prostych.
Miejsca na drzewa wydają się być bardzo słuszne.
Zrezygnowałabym chyba tylko z tego po prawej. Z lewej strony tarasu posadziłam 3 dęby Green Dwarf. Szczepione na 1,8m

Judith

Nooo mam rozkminkę. Na robocie nie mogłam się dziś skupić
Cały dzień myślałam o propozycji Andy