Patrycja_KG_Lu
18:24, 14 sty 2024

Dobrą masz skalę dla Tuj Danica? One coś około metra rosną. Osobiście bym nie mieszała gatunków. Jeśli zdecydujesz się na cisa na środku to kule też daj cisowe. Będzie Cię potem drażnić rożny odcień zieleni. Z daleka może jeszcze nie tak widoczny, ale będziecie zaraz obok na tarasie siedzieć. Z uwagi właśnie na tą bliską odległość będziecie rośliny oglądać bardziej „dokładnie”.
Mi Twój pomysł z wysokim piętrem w postaci np. prosa się podoba. Fajnie by się ruszały na wietrze. Tak w ogóle to nie potrzebujecie jakiegoś oddzielenia wizualnego w postaci roślin lub jakiś pergoli poziomych na momenty gdzie będziecie jednocześnie korzystać z tarasu? Czy mógłbyś wrzucić zdjęcie tego miejsca z oddali? Tak by było widać oba tarasy razem i schody wraz z donicami „L”-kami?
Odnośnie traw to może właśnie zatop kule w hakonechloa? Zaraz Ci znajdę zdjęcia ogrodu Danusi, gdzie tak zrobiła. Mam je zapisane, bo będę sama korzystać z tego połączenia ponownie na rabacie na froncie.
Rozważałeś dać za wyższe piętro molinie? Ładnie by ich kwiatostany na elewacji wyglądały i mają super kolor zimą po zasuszeniu.
Z pionowego akcentu zamiast stożka cisowego możesz rozważyć taką kule z wodą na podwyższeniu, jakąś rzeźbę albo w ogóle np. przesłonę dla obu tarasów.