Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 10:31, 18 sty 2024

Judith napisał(a)
Nie wiem czy można uogólniać moje doświadczenie z magnolią (gwiaździstą), ale moja zaczęła rosnąć i kwitnąć po drugiej przeprowadzce, gdy posadziłam ją w chwili desperacji w kąt, żeby nie psuła mi widoku na rabatę i przestałam o nią dbać .
No jedna mi już 2 lata kwitnie, chyba Susan. A druga to właśnie malutka Alba Superba i ma pąki zawiązane. Muszę zweryfikować, czy znowu nie ma pomyłki odmiany.

Może odpowiadać jej to zaciszne stanowisko w kącie.
NowaKiKi 12:37, 18 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
Tak dokładnie to Little Bunny mi się tam zmieści. Hameln ma średnicę według forumowiczów do 100 cm, a donica ma dokładnie 57,5 cm. Trochę za wąska.

Moje hameny conprawdavteraz miały 2 rok ale trzymamnkciukinzeby do 100 cm dobiły.

Little bunny są fajne, ale pezy nich nie widzę jeżówek, no chyba ze jakas niższa odmiana.
Pomysl rozplenica, szalwia, jezowka bedzie spoko do donicy, cos zimozielonego by sie przydalo ale przyctakiej szerokosci donicy to nie wiem czy to wszystko sie tam zmiesci .
Judith 12:40, 18 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
No jedna mi już 2 lata kwitnie, chyba Susan. A druga to właśnie malutka Alba Superba i ma pąki zawiązane. Muszę zweryfikować, czy znowu nie ma pomyłki odmiany.

Może odpowiadać jej to zaciszne stanowisko w kącie.

Kąt nie jest kątem w sensie dosłownym, raczej metaforycznym . To miejsce, gdzie nic ciekawego nie rośnie, takie byle jakie .
Marcin89 14:29, 18 sty 2024

NowaKiKi napisał(a)

Moje hameny conprawdavteraz miały 2 rok ale trzymamnkciukinzeby do 100 cm dobiły.

Little bunny są fajne, ale pezy nich nie widzę jeżówek, no chyba ze jakas niższa odmiana.
Pomysl rozplenica, szalwia, jezowka bedzie spoko do donicy, cos zimozielonego by sie przydalo ale przyctakiej szerokosci donicy to nie wiem czy to wszystko sie tam zmiesci .
No już chyba więcej nie upchnę. Jeżówka taka 40-50 cm wysoka

W drugiej wersji jest jeszcze rozchodnik, kosztem mniejszej ilości trawek.
NowaKiKi 18:00, 18 sty 2024

W donicy juz bym nie dawała rozchodnika
Marcin89 18:17, 18 sty 2024

Tymi donicami się mniej przejmuję, bo nawet kiedyś można coś zmienić. Nawet jak się znudzi, czy nie sprawdzi (mocne słońce, beton, a w zimie spadający śnieg).

A gorzej mam na froncie. Tam już bym chciał mieć ogarnięte
Angelika95 18:41, 18 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
Tymi donicami się mniej przejmuję, bo nawet kiedyś można coś zmienić. Nawet jak się znudzi, czy nie sprawdzi (mocne słońce, beton, a w zimie spadający śnieg).

A gorzej mam na froncie. Tam już bym chciał mieć ogarnięte

To pokaż co planujesz na froncie chyba że już było i przegapiłam
Marcin89 18:45, 18 sty 2024

Angelika, wczoraj wstawiłem, ale po południu i późno wieczorem. Od strony 120.
Angelika95 19:15, 18 sty 2024

No tak.

Daj bez obwódki (tak, wiem, kwestia którą musisz sam przemyśleć), wejdzie więcej roślin i wtedy rozplenice i rozchodniki rozrzucone a nie tylko z tyłu. Wąskie obydwie dla mnie bardzo podobne, nie umiem wskazać lepszego ułożenia. Jedyne co to kocimiętka mi się zawsze kojarzyła raczej z brzegiem rabaty, a tu w głębi, ale może zależy od gatunku. Ja mam Walker's low i jakoś nie widziałabym jej w środku rabaty

Co w temacie grys/kora?

Znam śś podsadzone carexami z wspomnianego ogrodu. Uważam, że wygląda to świetnie, a mimo to u siebie bym nie chciała, bo nie pasowałoby mi do reszty całości, którą sobie zaplanowałam. Chyba masz podobnie w tym temacie
Marcin89 20:51, 18 sty 2024

Ok, czyli pomieszać wszystko na dużej rabacie. Nie widziałem szałwi Caradonna z rozplenicami chyba u nikogo? W czasie kwitnienia rozplenice mogą zasłonić mniejsze rośliny, tak samo jak wspomniane kocimiętki.

W jednej z wersji mało jest kocimiętki w środku, w drugiej więcej. Może w czasie kwitnienia by ją było widać między kulkami i trawami? Ta rabata jest dość chuda, z dwóch chodników widoczna. Ale oczywiście mogę dobrać wyższą odmianę lub poprzesuwać.

Grys/kora, jeszcze nie wiem. To wiąże się z żywopłotem i obwódką, jeśli będzie.

No też już obejrzałem carexy z śś, spoko to wygląda. Ja właśnie lubię rabaty na bogato i jakieś wstawki, typu prostokąt z kulkami, placyk z ciętymi w kwadraty roślinami itp. Swojego czasu drzewa w ramkach z roślin, czy też w tzw. skarpetach