Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 17:43, 19 sty 2024

Dziś połaziłem trochę koło domu, żeby się dotlenić Przy okazji mam foto moich dwóch magnolii. Susan to ta wyższa, a mała to Alba Superba.

Czy przy takim pokroju jak teraz uda się je wyprowadzić na zgrabne drzewka?
Patrycja_KG_Lu 18:41, 19 sty 2024

https://www.instagram.com/reel/C2Rj7HnoEam/?igsh=MzRlODBiNWFlZA== tutaj masz rolkę gdzie co prawda jest rabata, ale chyba podobnie wąska jak Twoje donice. Jest tam rozplenica i m.in.szałwia. Pokazana jest w ujęciach przez pory roku to sobie możesz od razu zerknąć. Spis roślin w opisie rolki.
Marcin89 19:04, 19 sty 2024

OMG, dziękuję Patrycja!
Ucieszyłem się tak, bo oglądałem na fb rolki tych projektantów i potem zniknęły nagle. Nie mogłem już znaleźć ani sobie przypomnieć nazwy.

Mega mi się podoba ich gust i dobór roślin Już wiem co będę oglądał przez weekend.

Donica przy tarasie to by pasowało jak w rolce, bo rozplenica, szałwia i jeżówka. Plus tulipany lub czosnki. Dali te rośliny w opisie właśnie.
Marcin89 19:12, 19 sty 2024

A co myślicie o takim czymś:

Wąskie rabaty przed domem:
Po 3 sztuki rozplenicy Hameln, rozchodnik różowy pomiędzy i z brzegu kocimiętki.

Środek podobnie - rozplenice, rozchodniki i kocimiętki. Dodatkowo kulki iglaste i szałwia Caradonna.

Została by ta magnolia i tulipany, dużo tulipanów

W sumie było by na wiosnę dużo kwiatów, potem już zielone kępki rozplenic i rozchodników, a następnie ich kwitnienie.

Całorocznie te kulki na środkowej rabacie.

Patrzę teraz ile śniegu rzucamy w te wąskie rabaty z podjazdu. Może tu kulek iglastych nie dawać?
NowaKiKi 21:04, 19 sty 2024

Patrycja zawsze znajduje super rzeczy! Również Dodałam do obserwowania, może mnie natchnie na zmiany bo w głowie pustka
Patrycja_KG_Lu 21:15, 19 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
OMG, dziękuję Patrycja!
Ucieszyłem się tak, bo oglądałem na fb rolki tych projektantów i potem zniknęły nagle. Nie mogłem już znaleźć ani sobie przypomnieć nazwy.

Mega mi się podoba ich gust i dobór roślin Już wiem co będę oglądał przez weekend.

Donica przy tarasie to by pasowało jak w rolce, bo rozplenica, szałwia i jeżówka. Plus tulipany lub czosnki. Dali te rośliny w opisie właśnie.

Pomyslałam właśnie o nich jak zapytałeś czy ktoś łączył rozplenice z szałwiami. Mnie u nich dwie rzeczy się bardzo spodobały (tylko tyle, bo nie miałam czasu głębiej przejrzeć profilu) - gigantyczna rabata z kocimiętkami oraz pomysł na trzmielinę oskrzydloną w donicy https://www.instagram.com/reel/CySiRaWosAz/?igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Marcin, Klaudia - bardzo mi miło, że doceniacie moje „wyszukania”. Może co jakiś czas wrzucę u siebie na wątku kilka luźnych inspirek niezwiązanych akurat z daną rabatą w moim ogrodzie, dobry pomysł?
Rojodziejowa 21:52, 19 sty 2024

No pewnie Jak pierdzielniesz ogrodowego mood boarda to nam kalosze pospadają
Angelika95 02:24, 20 sty 2024

Wow wspaniałe inspiracje - rabata z kocimietką cudo. Znalazłam, że u autora ma 2,5m szerokości. Ciekawe ile długości, żeby robiła aż takie wrażenie
Angelika95 02:25, 20 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
A co myślicie o takim czymś:

Wąskie rabaty przed domem:
Po 3 sztuki rozplenicy Hameln, rozchodnik różowy pomiędzy i z brzegu kocimiętki.

Środek podobnie - rozplenice, rozchodniki i kocimiętki. Dodatkowo kulki iglaste i szałwia Caradonna.

Całorocznie te kulki na środkowej rabacie.

Podoba mi się
Marcin89 08:59, 20 sty 2024

Patrycja, jak najbardziej fajny pomysł. Tylko u Ciebie wątku będzie trudniej to znajdować, gdy dojdą kolejne posty.

Może nowy wątek tematyczny w dziale projektowanie ogrodów? Przyda się wielu użytkownikom, a zwłaszcza nowym, co dopiero się zalogują.

Każdy link mógłby być jednym zdaniem opisany co w nim się znajduje.

Wiem, że jest wątek "zgrane duety" i Twój byłby jeszcze bardziej rozbudowany, bo gotowe kompozycje, architektura ogrodowa, czy rzeźby i dekoracje