Zanim zacznę szczegółowo rozrysowywać kolejne rabaty proszę Was o rady i uwagi
Widok na trawnik i rabaty za domem. Przypomnę starą mapkę i bardziej jak teraz to widzę. Rysunek bardzo na brudno, ale póki co wystarczy
Ścieżki ogrodowe zaznaczyłem kropkami i podpisałem. Po prawej długa jako dojście na tył do części rekreacyjnej i warzywnika, a także budynku gospodarczego. Od ścieżki do ściany budynku 0,5 m na bluszcz w wąskiej rabatce lub w żwirze. Ale to będzie osobny post

Po lewej stronie na wprost tarasu brata - ich przejście na tył o szerokości 1 m. Po stronie brata żywopłot szerokości 1-1,2 m. Na dole nasze tarasy i rabata pomiędzy, co ostatnio była omawiana.
Rabata z lewej (pociągnięta tak daleko, by została 1,5 m przerwa do tarasu brata, podobnie jak u mnie do budynku).
Wymiary 11 x 2,5 m. Czerwone kropki to pnie drzew kulistych szczepionych, drzewa wyjdą co 3,5 m od siebie.
Rabata na górze rysunku ma wymiary 12 x 3,5 m i w tym jest żywopłot grabowy jednorzędowy (wąski na 50-60 cm). Czerwone plusy to brzozy Doorenbos w odległości 4 m od siebie. Ostatnie drzewka z brzegu oddalone od ścieżek o 2 m, a od końca żywopłotu grabowego o 1 m.
No i pomiędzy tymi dwoma taka rabata narożna o głębokości 3,5 m jak brzozowa. Też z grabami. Tutaj mam problem jak to fajnie zrobić z tymi drzewami kulistymi obok. By nic niczego nie zasłaniało. Wstępnie wrysowane czerwone krzyżyki to świerki serbskie cięte w stożki co 1,5 m od siebie.