Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Joann 21:07, 24 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
[...] dać iglaste jako akcenty tu i tam typu sosenki mops/czarne Green Tower czy inne miniaturki.

Też jestem za tym, zwłaszcza za iglakami na pieńkach. Ale trzeba pytać sprzedawców, żeby wybrać odmianę, ktora wolno rośnie. Ja mam jedno iglaste na pieńku w lawendzie.
Marcin89 21:34, 24 sty 2024

Co się z tymi serbami porobiło hmm
LIDKA 21:54, 24 sty 2024

Joann napisał(a)
Ja bym posadzila koreanke w rogu. Też mi sie marzyło iglaste, duże w ogrodzie i posadzilam w rogu garażu czarnego przy siatce (choc byly glosy przeciwne). Na razie jest mała, ale z czasem urośnie i nie będzie ogromniasta.
Potem dokupilam jeszcze 4 jedna posadzilam z przodu koło wejścia do domu (na lampki swiateczne), a trzy pozostałe będą wysadzane z przypadkowych miejsc i ulokuje je w części gospodarczej koło kurnika.
Z tego co pamiętam, pani Danusia odchodzi już od sadzenia serbów.

Tak pisała gdzieś Danusia. Dociekałam dlaczego. Może dlatego że jej chorują w bukszpanowym. Będzie wycinać.

Marcin89 22:16, 24 sty 2024

Niedobra wiadomość Lidka.
Patrycja_KG_Lu 22:30, 24 sty 2024

Tak. Był nawet filmik z ich wycinania jeśli dobrze pamiętam. Tam w powodach było o ogołacaniu się od dołu i jeszcze coś ważnego, ale nie pamietam dokładnie, bo nie planowałam u siebie i nie zakorzeniłam tej informacji.
Marcin89 22:41, 24 sty 2024

A tyle było mówione, że świerki serbskie się nie ogołacają.

A jeśli jakieś szkodniki to się
nie dziwię, bo coraz więcej gatunków żrą i coraz ich więcej.

Pati Ty masz w nagłówki różowo-biały. Co tam jeszcze różowego planujesz?
Angelika95 22:45, 24 sty 2024

Podobnie było z umbrami, najpierw były super, a potem odradzane
NowaKiKi 08:01, 25 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
To się wtedy będę martwił. Robiąc teraz oddzielne ogrody został bym z wąską kiszką. Bo gospodarczy się rozpanoszył po mojej stronie.

Poważnie pisząc - był ten temat poruszany na samym poczatku. Nawet mapka z rysunkami rabat. Ale nie podobało by mi się. Jeśli wyjdzie to co teraz planujemy, będę zadowolony

Pamietaj że teraz może być dobrze a za 2 lata relacje moga sie popsuć i wszystko bedzie przeszkadzac. Nigdy nie wiadomo.
Angelika95 08:30, 25 sty 2024

NowaKiKi napisał(a)

Pamietaj że teraz może być dobrze a za 2 lata relacje moga sie popsuć i wszystko bedzie przeszkadzac. Nigdy nie wiadomo.

To tak jak i w małżeństwie a jednak ogrody zakładamy
Patrycja_KG_Lu 08:36, 25 sty 2024

W nazwie mam co prawda różowo-biały, a w opisie na pierwszej stronie wątku precyzuje - róż, biel, fiolet. Z różowych może jakieś tulipany, kupiłam i wsadziłam już krokusy, hortensje, piwonie, lilaki, supertunie, róża, jeżówki, daucus carota dara (nie szukałam jeszcze polskiej nazwy), łubin, rozchodniki, naparstnice, może różowa szałwia, żeleźniak bulwiasty, tawułka arendsa, powojnik, wisteria, irysy, krwawnica, czosnki ozdobne.