Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Kordina 17:46, 24 sty 2024

Mnie też się podoba idea pokoi ogrodowych, zobacz Agnieszki na bazie okręgów:
DALEKI OD IDEAŁU Agnieszki

Wątek Agnieszki z Ogrodowiska:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6741-daleki-od-idealu?page=118

Program – Rok w ogrodzie:
https://vod.tvp.pl/programy,88/rok-w-ogrodzie-odcinki,273702/odcinek-250,S01E250,339606
olciamanolcia 17:54, 24 sty 2024

Marcin hmmm żebyscie nie musieli muru dzielącego ogród stawiać
Marcin89 18:00, 24 sty 2024

olciamanolcia napisał(a)
Marcin hmmm żebyscie nie musieli muru dzielącego ogród stawiać
To się wtedy będę martwił. Robiąc teraz oddzielne ogrody został bym z wąską kiszką. Bo gospodarczy się rozpanoszył po mojej stronie.

Poważnie pisząc - był ten temat poruszany na samym poczatku. Nawet mapka z rysunkami rabat. Ale nie podobało by mi się. Jeśli wyjdzie to co teraz planujemy, będę zadowolony
Marcin89 18:07, 24 sty 2024

Brakuje mi jeszcze odpowiedzi co z tym narożnikiem.

Zielone to brzozy, pomarańczowe to coś kulistego, fioletowe to najchętniej akcent iglasty, bo nigdzie nie mam.

Opcja nr 1 (jak wczoraj na mapce), 3 świerki wzdłuż żywopłotu grabowego, te czerwone x

Opcja nr 2 (jak dziś) - 3 świerki w rogu, nie w linii

Opcja nr 3 - tylko 1 świerk w samym narożniku lub w linii drzew pomarańczowych

Opcja nr 4 - tylko 1 drzewo liściaste w narożniku, raczej w linii drzew pomarańczowych (dalej od żywopłotów). Tu marzy mi się ambrowiec o naturalnej koronie. Ale to jest duże drzewo...

Można głosować
Patrycja_KG_Lu 19:42, 24 sty 2024

Opcja nr 5 - dać z wysokich drzew tylko liściaste, a iglaste jako akcenty tu i tam typu sosenki mops/czarne Green Tower czy inne miniaturki.

Tam w tle rabaty masz iglasty żywopłot, może wystarczy.
Marcin89 19:50, 24 sty 2024

A to w całym ogrodzie żadnego iglaka dużego? Oj, jakbym brata słyszał: "Po co w ogrodzie te choinki brzydkie?!"

Kurde przemycił bym. To w zimie ładniej wygląda. A świerki serbskie są tanie, szybko rosnące, nie ogołacają się od dołu i nie chorują za bardzo.

Teraz mam pod domem 2 świerki kłujące glauca w doniczkach (choinki bożonarodzeniowe). Ale wątpliwe, że je utrzymam, korzenie na bank przycięte. A wyrzucić też mi szkoda

Na rabaty chcę dać być może:
- powtórzone z innej części ogrodu kulki thujowe Hoseri
- sosny kosodrzewiny Pumilio
- cisy pospolite cięte w stożki

Ale nie rozrysowuję póki co rabat, bo są ustalenia drzew i szerokości.
olciamanolcia 19:58, 24 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
A to w całym ogrodzie żadnego iglaka dużego? Oj, jakbym brata słyszał: "Po co w ogrodzie te choinki brzydkie?!"

Hahaha polubiłam Twojego brata też tak uważam
Marcin89 20:06, 24 sty 2024

olciamanolcia napisał(a)

Hahaha polubiłam Twojego brata też tak uważam
To też byś chciała sam trawnik i żywopłot z thuji? No i ewentualnie pasek iglaków, 3 głazy na krzyż rzucone na białych kamykach?

Teraz trochę wyolbrzymiam. Ale niektórzy serio tak widzą ogród.

Ja jednak chcę ciut więcej. I drzewko iglaste też.
Patrycja_KG_Lu 20:56, 24 sty 2024

Ja sprzed czasów ogrodowiska i oglądania Maja w ogrodzie zarzekałam się - same iglaste, zero liściastych, kto to będzie grabił, straszą zimą paskudne drapaki. Teraz kształty gałęzi mnie urzekają zimą i chce większość liściastych w ogrodzie.
Joann 21:04, 24 sty 2024

Ja bym posadzila koreanke w rogu. Też mi sie marzyło iglaste, duże w ogrodzie i posadzilam w rogu garażu czarnego przy siatce (choc byly glosy przeciwne). Na razie jest mała, ale z czasem urośnie i nie będzie ogromniasta.
Potem dokupilam jeszcze 4 jedna posadzilam z przodu koło wejścia do domu (na lampki swiateczne), a trzy pozostałe będą wysadzane z przypadkowych miejsc i ulokuje je w części gospodarczej koło kurnika.
Z tego co pamiętam, pani Danusia odchodzi już od sadzenia serbów.