Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:43, 05 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
dzięki. Dziś pod prysznicem (BTW najlepsze miejsce samotności i przemyśleń dla świeżo upieczonych mam) wpadłam na pomysł napisania krótkiego poradnika na temat co prawda nieogrodowy. Większość pracy nad nim opierałaby się o wyszukiwanie dostępnych już informacji, a urok byłby w zebraniu ich do kupy i uporządkowaniu w sposób łatwy w odbiorze, przystępny, czyli coś co lubię i tak robić w wolnym czasie
To chyba musisz zacząć szukać wydawcę. Tylko jak to się robi?!

Domyślam się, że to był by poradnik w wersji elektronicznej. Jeśli sprawia Ci to przyjemność to jak najbardziej!

Dzięki za pina
Patrycja_KG_Lu 22:53, 05 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
To chyba musisz zacząć szukać wydawcę. Tylko jak to się robi?!

Domyślam się, że to był by poradnik w wersji elektronicznej. Jeśli sprawia Ci to przyjemność to jak najbardziej!

Dzięki za pina

Jak papierowo to wolałabym selfpublishing. Prowizja wydawnictw jest przeokrutna procentowo w ujęciu do ceny końcowej dla czytelnika. W tych czasach ebooki mają wzięcie. Są nawet techniki uniknięcia kradzieży i rozsyłania dalej w necie - umieszcza się znak wodny na pdfie - adres mailowy, na który się zakupiło książkę. Wtedy wiadomo kto spowodował wyciek i można rościć odszkodowanie za utracone korzyści.
Marcin89 22:57, 05 lut 2024

Czyli Ty wszystko już wiesz
Patrycja_KG_Lu 23:16, 05 lut 2024

Tylko trochę zahaczyłam temat co do żywopłotu to rozważ argument taki, że przy tujach wiele roślin nie chce rosnąć, bo im zabierają za dużo wody. Rośliny ozdobne są sadzone w dalszej od nich odległości (plątanina korzeni) lub jest nawadnianie.

Edit: jeszcze taki Pin mam dla Ciebie oraz taki.
Marcin89 10:25, 07 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Tylko trochę zahaczyłam temat co do żywopłotu to rozważ argument taki, że przy tujach wiele roślin nie chce rosnąć, bo im zabierają za dużo wody. Rośliny ozdobne są sadzone w dalszej od nich odległości (plątanina korzeni) lub jest nawadnianie.

Edit: jeszcze taki Pin mam dla Ciebie oraz taki.
Właśnie te thuje budzą mieszane uczucia. Całkiem ładnie wyglądają jako żywopłot, zimozielone, łatwe do formowania. A z drugiej strony te wszędobylskie korzenie, śmiecenie i mity o trujących thujach. Rozsądek podpowiada, by je wybrać, choć chciało by się coś innego. Ale nie dam rady potem z cięciem (np. gdybym wybrał graby wszędzie). Będzie trzeba ozdobne odsunąć od żywopłotu

Znowu zapomniałem, czy masz mieć thuje wokół? Bo te pozostałe żywopłoty to inne gatunki, zdaje się grab i laurowiśnia

Obejrzałem pina, dziękuję Ładnie to wygląda. A jak blisko budynku te graby. Znowu mam mieszane odczucia. Tu strach przed wielkością drzewa, tu chęć ich posiadania...
Marcin89 10:32, 07 lut 2024

Poczytałem trochę o ambrowcu amerykańskim Slender Shilhouette, który ma wąski, kolumnowy pokrój. Podoba mi się jako gatunek, ale jako "kolumna" taki "roztrzepany", nierówny, co mniej mi pasuje. Parę zdjęć takich było.

Wiele źródeł podaje wysokość docelową do 4-5 lub 6 m. Przy szerokości max 1,5-2 m.

Inne źródło mówi, że 10 letnie drzewo ma szerokość zaledwie 75 cm. To w kwestii zasłonięcia widoku na dom obok - słabo. Graby zrobią to lepiej

Ktoś ma doświadczenie z tym ambrowcem?
olciamanolcia 12:18, 07 lut 2024

Ja mam dwa ambrowce ale nie kolumnowe tylko roztrzepane. Mam na rabacie frontowe . Rosną od siebie w odległości chyba trzech metrow
Piękne są.
Marcin89 13:25, 07 lut 2024

Naturalne bezodmianowe drzewo jest ogromne. U mnie nie przejdzie. A szkoda, bo widziałem tu na forum fajne, ślicznie przebarwione ambry.
olciamanolcia 13:36, 07 lut 2024

W naszym klimacie nie będzie potężnym drzewem.

Chwilowo chciałam go dać w rabatę gdzie rosły Hakuro ale decyzja padła na Śliwy.

Marcin a może zamiast brzozowej rabata ambrowcowa??
Marcin89 13:49, 07 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)
W naszym klimacie nie będzie potężnym drzewem.

Chwilowo chciałam go dać w rabatę gdzie rosły Hakuro ale decyzja padła na Śliwy.

Marcin a może zamiast brzozowej rabata ambrowcowa??
Właśnie ze względu na ich rozmiary - nie. A pamiętam rozmowę, że nawet brzozy ledwo wejdą. Może wciśnę gdzieś jednego