Dziś zacząłem rozkładanie agro i zrębki na boku domu. Niestety nie miałem zbyt dużo czasu.
A tak wygląda zrębka, jest bardzo drobna, ma sporo liści i pyłu.
Tu jest 4 m od ogrodzenia do podjazdu, dalej coraz węziej. Kiedyś miał być pas trawnika też - do jesieni mam czas na przemyślenie
Więc tak: nie mam kartonów w ogóle, dam je po sadzeniu roślin, a zerwę agro. Czarna agrowłóknina na froncie wytłumiła chwasty, jest czysto, pojedyncze chwasty. Ale wolę tutaj nakryć dla efektu wizualnego i przy okazji trochę się przekompostuje, bo jest świeża.
Wiem, że trochę nie tak jak trzeba. Ale mam nadzieję, że ten stan nie potrwa długo.
Przy sadzeniu będę chciał jeszcze ziemię przekopać, dodać dobroci, rzucę kartony i na to zrębka z powrotem. A nawet z tej agro będzie łatwo ją odsunąć na bok.
Ja dziś sadziłam seslerie. Połowe rabaty mam z kartonami i polowe bez. Lepiej sie kopie tam gdzie nie ma kartonów. Szybciej szło. Ściółka trzyma wilgoć.
U mnie kora leży kilka dni dopiero i tam gdzie sypałam na gołą ziemie jest już sporo dźdźownic. Kore mam świeżą.
Musiałam nadgonić kilka stron, bo mialam zaległosci u Ciebie. Marcin, powiem krótko-zbieram szczekę z podłogi! Jejku jak Ty masz juz poogarniane to podwórko, równo, zielono, czysto...pozytywnie zazdraszczam, bo przed nami etap dowiezienia ziemi/kompostu, równania, grabienia,itd.a tak jak mówisz zielsko rośnie w ekspresowym tempie i o ile rabaty mogę wykartonować i stopniowo obsadzać, tak trawnika nie wylożę kartonami, a lato do wysiewu trawnika to wybitnie niekorzystna pora:/
Naprawdę super efekty ciężkiej pracy u Ciebie! Brawo!
Hej Marcin, też musiałam nadrobić zaległości na Twoim wątku. Pewnie nie wszystko doczytałam ale uważam, że bardzo dużo pracy już wykonałeś i to tej najgorszej.Teraz będą przyjemności Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Czasami od ogrodu trzeba sobie zrobić odpoczynek, nie ma co się spieszyć. Może jakiś urlop
Co do kupowania roślin w internecie, ja akurat nie narzekam. Może się nie znam lub szczęście początkującego ale zazwyczaj wszystko przychodzi w porządku i takie jakie miało być, bardzo dobrze zabezpieczone
Nie kupuje najtańszych egzemplarzy ale też nienajdroższe