Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

edi75 18:03, 05 lip 2024

Marcin no jak pięknie...co tak długo ukrywałeś te widoki
Marcin89 18:51, 05 lip 2024

edi75 napisał(a)
Marcin no jak pięknie...co tak długo ukrywałeś te widoki
Bo nie było pięknie Ale duże sadzonki własne też zrobiły robotę. Dokupiłem tylko thuje.
Marcin89 21:45, 05 lip 2024

Dziś zacząłem rozkładanie agro i zrębki na boku domu. Niestety nie miałem zbyt dużo czasu.

A tak wygląda zrębka, jest bardzo drobna, ma sporo liści i pyłu.
LIDKA 21:51, 05 lip 2024

Marcin po co ta agro?

Duża ta rabata.
Marcin89 21:59, 05 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin po co ta agro?

Duża ta rabata.
Tu jest 4 m od ogrodzenia do podjazdu, dalej coraz węziej. Kiedyś miał być pas trawnika też - do jesieni mam czas na przemyślenie

Więc tak: nie mam kartonów w ogóle, dam je po sadzeniu roślin, a zerwę agro. Czarna agrowłóknina na froncie wytłumiła chwasty, jest czysto, pojedyncze chwasty. Ale wolę tutaj nakryć dla efektu wizualnego i przy okazji trochę się przekompostuje, bo jest świeża.

Wiem, że trochę nie tak jak trzeba. Ale mam nadzieję, że ten stan nie potrwa długo.

Przy sadzeniu będę chciał jeszcze ziemię przekopać, dodać dobroci, rzucę kartony i na to zrębka z powrotem. A nawet z tej agro będzie łatwo ją odsunąć na bok.
LIDKA 22:08, 05 lip 2024

Pytam z ciekawości.

Ja dziś sadziłam seslerie. Połowe rabaty mam z kartonami i polowe bez. Lepiej sie kopie tam gdzie nie ma kartonów. Szybciej szło. Ściółka trzyma wilgoć.
U mnie kora leży kilka dni dopiero i tam gdzie sypałam na gołą ziemie jest już sporo dźdźownic. Kore mam świeżą.

Marcin89 22:14, 05 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Pytam z ciekawości.

Ja dziś sadziłam seslerie. Połowe rabaty mam z kartonami i polowe bez. Lepiej sie kopie tam gdzie nie ma kartonów. Szybciej szło. Ściółka trzyma wilgoć.
U mnie kora leży kilka dni dopiero i tam gdzie sypałam na gołą ziemie jest już sporo dźdźownic. Kore mam świeżą.

A Ty to masz profesjonalnie, nie to co ja To ja wiem o tym.

W sumie robię tak, bo na froncie odkąd położyłem agro jest spokój. A ten bok, tragedia. Co chwilę było zielono. Nie nadążył bym plewić.

Tutaj grube chwasty typu perz i szczaw wybrałem. Potem wypieliłem resztę. A teraz tak jak widać
JoanNa 09:08, 06 lip 2024

Marcin89 napisał(a)
No i jeszcze rozsypana koło dalii zrębka. Wybrałem tę frakcję bez liści - jest drobna bardzo i żółta.

Dziwnie mi to wygląda

Kurcze, ale Ty masz eleganckie te zrębki!, takie naprawdę drobniutkie. Kolor sie zmieni od deszczu, słońca itd.więc to chwilowy stan.
JoanNa 09:24, 06 lip 2024

Musiałam nadgonić kilka stron, bo mialam zaległosci u Ciebie. Marcin, powiem krótko-zbieram szczekę z podłogi! Jejku jak Ty masz juz poogarniane to podwórko, równo, zielono, czysto...pozytywnie zazdraszczam, bo przed nami etap dowiezienia ziemi/kompostu, równania, grabienia,itd.a tak jak mówisz zielsko rośnie w ekspresowym tempie i o ile rabaty mogę wykartonować i stopniowo obsadzać, tak trawnika nie wylożę kartonami, a lato do wysiewu trawnika to wybitnie niekorzystna pora:/
Naprawdę super efekty ciężkiej pracy u Ciebie! Brawo!
SaskiaFarkas 10:53, 08 lip 2024

Hej Marcin, też musiałam nadrobić zaległości na Twoim wątku. Pewnie nie wszystko doczytałam ale uważam, że bardzo dużo pracy już wykonałeś i to tej najgorszej.Teraz będą przyjemności Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Czasami od ogrodu trzeba sobie zrobić odpoczynek, nie ma co się spieszyć. Może jakiś urlop
Co do kupowania roślin w internecie, ja akurat nie narzekam. Może się nie znam lub szczęście początkującego ale zazwyczaj wszystko przychodzi w porządku i takie jakie miało być, bardzo dobrze zabezpieczone
Nie kupuje najtańszych egzemplarzy ale też nienajdroższe