Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Wiolka5_7 15:24, 17 lip 2024

Bardzo ładne sadzonki
Marcin89 16:21, 17 lip 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Bardzo ładne sadzonki
Tak, pewnie kupię u nich jeszcze coś w tym sezonie. Zobaczę ile uda się rozmnożyć

Coś mam pecha do rozplenic Hameln, tamte ostatnie słabe, a tu jakieś spłaszczone. Dziwnie te pędy na bok idą, środek łysy?

W ogóle chciałem więcej, to zamówienie poszło na 2 ostatnie sztuki. A teraz znowu jest dostępna w tym sklepie, ale raczej mniejsza i w mniejszej doniczce, bo o 1 zł tańsza.

Spójrzcie na pokrój, jak gniazdo:

Marcin89 16:36, 17 lip 2024

Zobaczcie, jakie duże są moje rozplenice Viridescens po wiosennym podziale. Liście szersze niż u Hameln. Chyba będą kwitły, bo są grube pędy.

A tutaj rozplenice Moudry od Justyny. To jest towar luksusowy, nigdzie bym takich sadzonek nie dostał. Dziękuję Justyna

Znowu mają za ciasno, intensywnie myślę o przeniesieniu na miejsce docelowe.
Narsilia 18:01, 17 lip 2024

Hmmm faktycznie dzieje te trawy jak gniazdo , może się jeszcze zagęści ale nieciekawie póki co się prezentuje , ja też w tym roku kupowałam internetowo rozplenicy hamlen chyba po 11 zł moje wyglądały jak poniżej mi się osobiście podobały ale też nie miałam porównania a tu w szkółkach były mega drogie prawie 3 -krotnosc tej ceny .
W stawie ci foto to sam ocen jak coś usunę potem
JoanNa 18:02, 17 lip 2024

Marcin89 napisał(a)

Spójrzcie na pokrój, jak gniazdo:

Marcin, jak rok temu kupilam Hameln stacjonarnie i kurcze też takie gniazda właśnie. Teraz po roku pokrój mają już kępiasty, ale mam podejrzenia że to co kupiłam to nie Hameln... Nie widzę u Ciebie na zdjęciu jakie są źdźbła, ale moje takie dziwnie ostre i sztywne, z takimi mini włoskami/meszkiem.

A jak widzę w necie zdjęcia tej rozplenicy to są takie falujace miękkie. I zgłupiałam czy to w koncu Hameln czy co?
Marcin89 18:15, 17 lip 2024

Ogólnie to na forum widziałem dyskusję kiedyś, że jedne Hameln są fontannowe, inne bardziej pionowe. Kto wie, czy to nie pomyłki odmian.
Marcin89 19:05, 17 lip 2024

Joanna, wyglądają mi na Hameln, ale pewności nie mam. Najdłużej mam Little Bunny i one mi się fajnie w kopułki formują - nawet tegoroczne sadzonki. Jedna jest tylko jak gniazdko.

Wszystkie takie:

Jedna taka (jakby zmarzł środek):

Teraz mnie olśniło: może te ze szkółki zmarzły na wiosnę jak dużo roślin u mnie i odbiły z boku i dołu kępy, stąd wygląd gniazda.
Judith 20:30, 17 lip 2024

Marcin, wydaje mi się, ze to nie są Hameln. Moje mają źdźbła jednolicie zielone od narządy (EDIT: nie od narządy, a od nasady ), aż do końca. Twoje maja lekko brązowawa-żółte od przy nasadzie i wcale nie z powodu wyschnięcia, bo dalsza cześć jest zielona.
Te Twoje, które odbiły po bokach, środek maja łysy, a te nowe nie, jedynie źdźbła się tak układają. Może jakaś odmiana tak ma...? Albo kot się na nich wylegiwał w szkółce .

A poza tym - dawno nie zaglądałam i co ja paczę? Pięknie masz zabezpieczone rabaty . I trawnik! Świetnie działasz .
Marcin89 21:00, 17 lip 2024

Judith napisał(a)
Marcin, wydaje mi się, ze to nie są Hameln. Moje mają źdźbła jednolicie zielone od narządy, aż do końca. Twoje maja lekko brązowawa-żółte od przy nasadzie i wcale nie z powodu wyschnięcia, bo dalsza cześć jest zielona.
Te Twoje, które odbiły po bokach, środek maja łysy, a te nowe nie, jedynie źdźbła się tak układają. Może jakaś odmiana tak ma...? Albo kot się na nich wylegiwał w szkółce .

A poza tym - dawno nie zaglądałam i co ja paczę? Pięknie masz zabezpieczone rabaty . I trawnik! Świetnie działasz .
Trochę się zgubiłem. Te nowe z Albamaru nie wyglądają na Hameln? Bo łodygi czerwone i na boki?

Te ze zdjęć dla Joanny to Little Bunny i tylko jeden taki płaski, taki już był u mnie w rozmnażalniku.

W sumie racja - po zmarznięciu całe kępy odrosły, ten jeden to chyba po prostu obumarły środek. Jakby którejś zimy oberwał. To o tym Little Bunny.

Jeszcze jedno pamiętam - rok temu sadzonka Viridescens była taka rozłożona na boki. Ale w tym sezonie są nastroszone liście do góry. Aż mnie ciekawi z czego to wynika

Postęp prac jak zwykle wolny, ale i tak zadowalający
Marcin89 21:03, 17 lip 2024

To ja mam pecha do tych Hameln. Jak nie jakieś stare, żółte, zachwaszczone, to zaś prawdopodobna pomyłka w drugiej dostawie.

Co mam trzeci raz kupować