Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 15:19, 14 sie 2024

Angelika95 napisał(a)
Marcin, ja podzieliłam w lipcu miskanty i rozplenice - w lipcu, bo dostałam na urodziny, a nie chciałam ich trzymać w doniczkach. I też już były suche, aż płakać mi się chciało, bo to prezent i kupa kasy. Rozłożyłam im nawadnianie kropelkowe i wszystkie odżyły. Nie trać nadziei, lej wody ile się da, a nawet jak przyschną to może jeszcze odbiją.
Tak, wiedziałem, że tak będzie. Seslerię może przytnę, a Hamelny zobaczę, co będzie.

To samo miałem w kwietniu po posadzeniu rozplenic i drugi raz po przymrozkach. Teraz są piękne i urosły, mają kłosy
Narsilia 15:48, 14 sie 2024

Marcin pokaż zdjęcia teraz za dnia i nie martw siena zapas
Marcin89 15:59, 14 sie 2024

No przykryte mam aż do wieczora

Zrobiłem kilka fot, ale nic z nich nie widać. Tutaj trochę lepiej.

Te wiadra robią cień dla roślin. Bo na środku nie ma maty cieniującej.

Wiolka5_7 16:43, 14 sie 2024

Dobry pomysł nie jest zły

No z trawami w upał jeśli się dzeli to tak jak mówiłam, trzeba przyciąć górę ,bo korzenie są zbyt małe aby ją wykarmić.
Za dużo wody też nie lej tym trawom czasem
Marcin89 17:04, 14 sie 2024

Jeszcze te buty robocze na cieniówce - hit

No dziś wpadnę z sekatorem, wytnę co suche, tak samo kocimiętki przytnę. Ocalę tylko młode przyrosty, bo widziałem, że są

Edit:
Przy seslerii myślałem, że będzie ok, bo to terminatorka. Może to kwestia gruntu, jednak ten mój piach w moment schnie.
LIDKA 17:18, 14 sie 2024

Ty sie nie martw tylko wszystko przytnij. I zaściólkój najszybciej jak możesz.

Marcin moja nowa rabata na patelni. Co wieczór coś sadze. Lepszy efekt niż rano.
Wszystko przyciełam. Gaury mi zwiędły lekko ale zacieniłam na 1 dzień. Solidnie podlałam i licze że ok.

Seslerią sie nie martw że żółtawa. Odżyje. Wiem bo zeszłoroczna z lipca ma sie dobrze a kwitne jak szalona.

Angelika95 22:21, 14 sie 2024

O to mnie Wiola zaskoczyła, bo ze szkółki mam informacje, że młode trawy muszą dosłownie w wodzie stać.
Marcin89 22:25, 14 sie 2024

Angelika95 napisał(a)
O to mnie Wiola zaskoczyła, bo ze szkółki mam informacje, że młode trawy muszą dosłownie w wodzie stać.
Mnie w sumie też. Może to chodzi o rośliny dzielone, żeby korzenie nie zgniły?

Wiola - uzasadnisz Nam?

Moment obsadzania tych rabat nie jest za dobry, seslerie to odczuły. Trochę z rana sadziłem, trochę wieczorem - dużej różnicy nie widzę.

Mam taką zasadę po sadzeniu, że 3 dni mocno podlewane (wszystko tak samo dużo). Potem w zależności od pogody pilnowanie wilgotnego podłoża. Nawet nieraz wystarczy raz w tygodniu podlać porządnie. Wiadomo nie przy takich upałach jak teraz. Jakiś szkółkarz albo ogrodnik mi tak powiedział i tak robię

Wiolka5_7 22:43, 14 sie 2024

Angelika95 napisał(a)

Z tego co wiem to trawy nie lubią właśnie stać w wodzie ,bo gniją.

Ja nie podlewałam tych swoich dzielonych traw czy bylin w maju codziennie. A sadziłam na patelni.
Myślę , że na początku co drugi dzień a potem rzadziej.

Trzeba podlewać a nie zalewać roślinę
Gleba musi ciut przeschnąć.
Wiolka5_7 22:45, 14 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Mnie w sumie też. Może to chodzi o rośliny dzielone, żeby korzenie nie zgniły?

Wiola - uzasadnisz Nam?

Moment obsadzania tych rabat nie jest za dobry, seslerie to odczuły. Trochę z rana sadziłem, trochę wieczorem - dużej różnicy nie widzę.

Mam taką zasadę po sadzeniu, że 3 dni mocno podlewane (wszystko tak samo dużo). Potem w zależności od pogody pilnowanie wilgotnego podłoża. Nawet nieraz wystarczy raz w tygodniu podlać porządnie. Wiadomo nie przy takich upałach jak teraz. Jakiś szkółkarz albo ogrodnik mi tak powiedział i tak robię

Tak żeby korzenie nie zgniły.
A przecież wiadomo , że właśnie trawom nadmiar wody szkodzi.
A upały + nadmierna wilgoć = grzyb. Nie można z podlewaniem przesadzać. Gleba musi przeschnąć trochę. Co za dużo to nie zdrowo