Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 17:55, 12 sie 2024

Patrycja, zobacz jakie korzenie mają moje thuje. Uważam, że dość mocno je rozrywam i ziemia z kulkami nawozu się osypuje. Staram się znaleźć kompromis - bo jak usunę więcej podłoża, to sadzonka będzie jak z gołym korzeniem, a to nie jest dobry moment.
Przed i po:

Szczerze mówiąc mam trochę obawy, czy one się przyjmą. Niektórzy to ładują całą doniczkę w dziurę i już. Pytanie co jest lepsze w perspektywie długofalowej? Rozluźnienie bryły z dużym ryzykiem uśmiercenia rośliny, czy poplątane korzenie, które nie będą miały jak rosnąć?

olciamanolcia 20:14, 12 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja na pierwsze zdjęcia tego połączenia trafiłam u Zety. Urzekły mnie bardzo. Sporo czasu poświęciłam by próbować doszukać się jakie to dwie odmiany są o rożnych kolorach i dotarłam do postu o tym, że one to NN. Za to ktoś inny zidentyfikował je jako Brillant i Matrona.

Pati to to jest cud na tych fotach
LIDKA 21:38, 12 sie 2024

Marcin dobrze że rozlużniasz te korzenie. Raz wsadziłam takie nierozlużnione w przygotowany dobrze dołek. Podlewałam a rodek tak mi padł. Ten torf w środku był suchy jak pieprz po roku.

Wsadź i pilnuj podlewamia.
Ja własnie wróciłam. kilka, ostatnich roślin lałam już po ciemku.
Marcin89 22:12, 12 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin dobrze że rozlużniasz te korzenie. Raz wsadziłam takie nierozlużnione w przygotowany dobrze dołek. Podlewałam a rodek tak mi padł. Ten torf w środku był suchy jak pieprz po roku.

Wsadź i pilnuj podlewamia.
Ja własnie wróciłam. kilka, ostatnich roślin lałam już po ciemku.
Właśnie też niedawno wróciłem. Robiłem drugą wąską i nie zdążyłem posadzić kocimiętek. Z doskoku podlałem trochę warzywa. Ale nie wszystko. Rozmnażalnik też nie podlany. Eh.

Te nowe nasadzenia lałem po zasypaniu dołka i po jakimś czasie dolewka. No i na noc poszło po 2 konewki jeszcze. Jest niezłe błoto. Na noc i poranek nie muszę przykrywać, będzie cień domu
Angelika95 22:26, 12 sie 2024

Ale tu się dzieje. Co do rozważań z układem roślin już się nie wypowiadam, bo chyba za późno i już sadzisz. Od siebie mogę dodać tylko tyle, że kwitnący przedogródek też może być piękny, a nawet piękniejszy niż zielony. Jeśli się mylę to będę u siebie musiała przesadzać. Widać Marcinie, że masz dużą wiedzę o roślinach i wiesz, co Ci się podoba, jedynie z tym planowaniem dokładnym gorzej, ale dziewczyny mają fajne pomysły
Marcin89 22:31, 12 sie 2024

Cóż, z wykształcenia jestem ogrodnikiem, a nie architektem krajobrazu. Do projektowania trzeba mieć zmysł. Jedni go mają, drudzy nie i trzeba się z tym pogodzić
Marcin89 22:32, 12 sie 2024

Angelika, wąskie są prawie skończone, nie zdążyłem 6 kocimiętek posadzić.

Środkowa rabata jest nadal pusta, można wszystko
Angelika95 22:35, 12 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Cóż, z wykształcenia jestem ogrodnikiem, a nie architektem krajobrazu. Do projektowania trzeba mieć zmysł. Jedni go mają, drudzy nie i trzeba się z tym pogodzić

Wiedziałam, że pracowałeś w ogrodniczym, ale nie wiedziałam, że masz ku temu wykształcenie. To wszystko zmienia, nie opędzisz się teraz od moich pytań! Sam sobie to zrobiłeś!
Angelika95 22:35, 12 sie 2024

Aa i mało zdjęć wstawiasz, popraw się
Marcin89 22:37, 12 sie 2024

Bo ja gadać i pisać lubię. Przecież dziś były 3 zdjęcia