Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 23:12, 15 sie 2024

Jeszcze jedno mam na obronę kulek

Tego się nie pokaże na fotach, trzeba by zobaczyć realnie - kulki są na 3 rabatach, ale otoczonych dwoma podjazdami o szerokości niemalże 6 m na 8 m długości. Także ta zieleń gubi się w tej betonowej, szarej przestrzeni.

W ogóle kiedyś myśleliśmy o trzmielinach lub iglakach na pniu w tych wąskich. Żeby przełamać "płaskość" tych rabat.
Marcin89 09:21, 16 sie 2024

Po przycięciu kocimiętek nawet ich nie widać, ale tak musiałem. Sesleria po liftingu podoba mi się
Marcin89 09:24, 16 sie 2024

Wstawiam sobie by zobaczyć układ kolorystyczny tej rabaty.

Magnolia jest chuda i ma parę pędów bocznych. Jeden bardzo nisko nawet. Na wiosnę raczej wyprowadzę sam pień i gałązki wyżej. Nie widzę tu miejsca na szeroki, rozlazły krzew
Patrycja_KG_Lu 09:46, 16 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Wstawiam sobie by zobaczyć układ kolorystyczny tej rabaty.

Magnolia jest chuda i ma parę pędów bocznych. Jeden bardzo nisko nawet. Na wiosnę raczej wyprowadzę sam pień i gałązki wyżej. Nie widzę tu miejsca na szeroki, rozlazły krzew

Teraz z kółkami kolorystycznymi wszystko wiadomo. Super wyszło. Niech rośnie zdrowo. U mnie przy podobnych roślinach już kolejnej wiosny był efekt mimo sadzenia takich małych z P9.
Marcin89 10:06, 16 sie 2024

(Nie)dziękuję Patrycja

Tamto zdjęcie było słabe i w cieniu robione, gubiły się rośliny.

Jestem zadowolony z sadzonek szałwii z majowego podziału, fajnie były ukorzenione w doniczkach. I do tego idą w górę fioletowe kłosy Dużą nadzieję pokładam też w kocimiętkach. Zaś rozchodniki malutki i gorsze się trafiły niż na jesień rok temu.

mrokasia 11:00, 16 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Jeszcze jedna? Nie łapię

Żarcik taki
JoanNa 17:51, 16 sie 2024

Marcin89 napisał(a)

Kiedyś widziałem takie zielone siatki cieniujące do przykrywania np. bukszpanów po cięciu. One są dobre, bo lekkie i nie połamią roślin leżąc na nich.

Marcin, fajnie że już masz za sobą te rozkminy rabatowe
A pytanie mam o to cieniowanie po przycięciu-tylko bukszpany należy cieniować czy wszystkie zimozielone??bo mnie trochę przestraszyłeś- dzisiaj przycielam końcówki cisów Hicksii a u nas patelnia. I teraz zwatpiłam czy dobrze zrobiłam. Niczym ich nie okryłam...ale może to nie jest konieczne?
edi75 18:07, 16 sie 2024

Marcin bardzo ładnie
Marcin89 18:32, 16 sie 2024

Joanna, konieczności nie ma raczej. Wydaje mi się, że cisom nic nie będzie. Po prostu przy bukszpanie dawno temu widziałem te cieniówki w podobnych ogrodach pokazowych jak Ogrodowisko.

Dziękuję Edyta
JoanNa 18:36, 16 sie 2024

Uff, to juz mi lżej, bo stresa miałam czy im nie zaszkodziłam dzisiejszym cięciem..