Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Wiolka5_7 22:50, 14 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Jeszcze te buty robocze na cieniówce - hit

No dziś wpadnę z sekatorem, wytnę co suche, tak samo kocimiętki przytnę. Ocalę tylko młode przyrosty, bo widziałem, że są

Edit:
Przy seslerii myślałem, że będzie ok, bo to terminatorka. Może to kwestia gruntu, jednak ten mój piach w moment schnie.

Nie zauważyłam

Tak to kwestia gleby , bo ja dzieliłam niedawno seslerię i moja ładnie wygląda ,nie musiałam jej przycinać.
No ,ale ja do rodzimej gleby dawałam dużo kompostu.

Myślałam , że dodałeś dobroci do tego swojego piasku
Marcin89 09:23, 15 sie 2024

Wygląda na to, że 2-3 thuje mają takie oparzenia słoneczne.

Popełniłem błąd przy rozkładaniu białej agrowłókniny. Nie dałem palików, które robiły efekt namiotu i większy przewiew. Tu widać ewidentne przyciśnięte pędy thuji, gdzie agro się opierała.

To dziwne , bo niekiedy zdarzało się, że opadała na rośliny i nigdy takich szkód nie było. TAKŻE UWAŻAJCIE.

Dużo lepsza wydaje się mata cieniująca, którą rozłożyłem poziomo i oparłem na palikach. Gruba działa trochę jak płachta i bardzo mocno latała, trzeba było dociążyć. Cieńsza była mniej podatna na wiatr, bo ma więcej otworów, a dawała także spory cień pod spodem.

Kiedyś widziałem takie zielone siatki cieniujące do przykrywania np. bukszpanów po cięciu. One są dobre, bo lekkie i nie połamią roślin leżąc na nich.

A tak wyglądają seslerie.

Pierwsza jest z podziału, druga przeniesiona z bryła ziemi z innej części ogrodu.
Marcin89 09:32, 15 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Nie zauważyłam

Tak to kwestia gleby , bo ja dzieliłam niedawno seslerię i moja ładnie wygląda ,nie musiałam jej przycinać.
No ,ale ja do rodzimej gleby dawałam dużo kompostu.

Myślałam , że dodałeś dobroci do tego swojego piasku
Ogólnie dodałem trochę obornika granulowanego, mączki bazaltowej i przekopałem. Ale nie miałem kompostu na tyle, by dodać po całości. Dlatego tutaj dołki mocno zaprawiane. Mimo że chciałoby by się zrobić perfekcyjnie, jest przeciętnie
LIDKA 09:32, 15 sie 2024

Twoje seslerie wyglądają ok. Moje są dużo bardziej suche.

Tujkom kulkom obciełam niedawno takie suche żółte. Tak delikatnie tylko czubeczki.
Marcin89 09:47, 15 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Twoje seslerie wyglądają ok. Moje są dużo bardziej suche.

Tujkom kulkom obciełam niedawno takie suche żółte. Tak delikatnie tylko czubeczki.
No niektóre seslerie gorsze niż na foto. Ale w sumie nie panikuję, tylko wstawiam jako przestrogę dla innych. Wydaje mi się, że wszystko przeżyje

A u mnie jest ten problem, że nie dość, że szarpię rośliny z gleby , to jeszcze często przy tym dzielę. Ta moja oszczędność

Jeżówki w maju też więdły, a dziś są piękne Tak mi się przypomniało.
Marcin89 10:09, 15 sie 2024

Front skończony.

Po wczytaniu zdjęć jak zwykle nic nie widać.
mrokasia 10:19, 15 sie 2024

Widać, widać . Podoba mi się. Nie jestem obiektywna bo to w moim stylu . Takie uporządkowane nasadzenia ale nie w rządkach.
LIDKA 13:22, 15 sie 2024

Tez bym tak te kulki ułożyła. Brawo.
LIDKA 13:23, 15 sie 2024

Kora czy zrębki tu bedą?
Marcin89 13:28, 15 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Tez bym tak te kulki ułożyła. Brawo.
No tak jakby wzdłuż każdego chodnika idą falami, tzn. zygzakiem. A długo myślałem, bo była jeszcze kulka na środku jakby przed magnolią w stronę domu.

Zrębka mi jeszcze została, a kory nie mam. Pomyślę i ustalę z bratem.

Najgorszy jest brak kartonów, jutro będę po sklepach szukał. Oby nie po śmietnikach