Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Anda 22:19, 20 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
A mogą się trafić takie z podciętymi korzeniami i wsadzone do doniczek? Tego się obawiam. Nie każdy jest uczciwy.

A w tych niektórych szkółkach to wyglądało tak, że te drzewa są tam po kilka lat.

O tej porze roku drzewa wyjęte z gleby z podciętym korzeniem muszą zostać przycięte też u góry, inaczej nie mają szans na przeżycie. Żaden szkolkarz tak nie zrobi bo straci towar. Wiosną sadzone do doniczek drzewa mają czas do jesieni na przekorzenienie doniczki. Dlatego dopiero jesienią można je wtedy kupić. Często jest tak, że te korzenie widać w dziurach na spodzie doniczki.
Drzewa często stoją po kilka lat w szkółkach i co rok, ewentualnie co dwa lata są przesadzane do większych donic.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marcin89 22:30, 20 sie 2024

Anda napisał(a)

O tej porze roku drzewa wyjęte z gleby z podciętym korzeniem muszą zostać przycięte też u góry, inaczej nie mają szans na przeżycie. Żaden szkolkarz tak nie zrobi bo straci towar. Wiosną sadzone do doniczek drzewa mają czas do jesieni na przekorzenienie doniczki. Dlatego dopiero jesienią można je wtedy kupić. Często jest tak, że te korzenie widać w dziurach na spodzie doniczki.
Drzewa często stoją po kilka lat w szkółkach i co rok, ewentualnie co dwa lata są przesadzane do większych donic.
Dziękuję za merytoryczną odpowiedź Rozciągnę w czasie szukanie i zakup tych drzew. No chyba, że trafię w jednym miejscu fajne okazy
Polon 22:30, 20 sie 2024

Z trzech źródeł, bo kupowane na raty. Niby wszystkie te same, ale czy faktycznie tak jest, nie wiem.
Ten najmniejszy w środku prawie umarł, rósł prawie od zera.
Marcin89 22:32, 20 sie 2024

Polon napisał(a)
Z trzech źródeł, bo kupowane na raty. Niby wszystkie te same, ale czy faktycznie tak jest, nie wiem.
Ten najmniejszy w środku prawie umarł, rósł prawie od zera.
Te na zewnątrz mają chyba inne, większe liście. No w sumie na żywo trzeba by porównać
Wiolka5_7 22:36, 20 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
No chcę, bo on jest wysoki i blisko. Do tego wejście na wprost mojego okna salonowego.

Co ile od siebie byś dała?
To duży problem Twoim zdaniem, gdybym kupił sadzonki koło 1 m wysokości? Czy nie warto tyle czekać aż urosną?

No jeśli zależy Ci na szybkiej przesłonie to posadź większe, bo drzewa mają często tak, że pierwsze 2 lata się ukorzeniają i stoją w miejscu. Dopiero potem przyrastają. Więc kilka lat będziesz czekał aż zasłonią ten dom

Akurat graby nie są jakieś drogie , w porównaniu z bukami.

Kilka lat temu płaciłam po 80 zł a za buki po 150 zł
Marcin89 07:49, 21 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

No jeśli zależy Ci na szybkiej przesłonie to posadź większe, bo drzewa mają często tak, że pierwsze 2 lata się ukorzeniają i stoją w miejscu. Dopiero potem przyrastają. Więc kilka lat będziesz czekał aż zasłonią ten dom

Akurat graby nie są jakieś drogie , w porównaniu z bukami.

Kilka lat temu płaciłam po 80 zł a za buki po 150 zł
A jaką średnicę mają Twoje graby? Nie chcę by za kilka lat drzewa się stykały.
LIDKA 08:59, 21 sie 2024

Chodź zobacz moje buki z wyprowadzonym samodzielnie pniem.
chce Twoje wachania rozwiać.
Marcin89 09:20, 21 sie 2024

Wszystko to jest kwestia czasu i pieniędzy. Jak chcę szybszy efekt, to muszę więcej wydać.

Chciałem drzewa w tym sezonie - zgodnie z planem jako pierwsze nasadzenia nadające kierunek i dobór roślin towarzyszących Sadzenie żywopłotów wokół naszych działek odłożone na przyszły rok. No poza frontem, bo tu będę próbował Ale w kwestii drzew na wariata nic nie wybiorę, to też nie w moim stylu.

Czeka mnie jeszcze wydatek związany z zakupem grysu ozdobnego.

I w sumie wydatki można rozłożyć na kolejne miesiące, za to czasu coraz mniej. Doskonale wiem jak robi się jesienią po pracy, gdy dzień coraz krótszy, a plany na ten sezon nie wykonane.

Dzięki Lidka za wsparcie
Marcin89 12:31, 21 sie 2024

Przyszło moje zamówienie. Jestem zadowolony z sadzonek, źródło było sprawdzone. Tutaj dziękuję Klaudia Narsilia

Rozmiarem traw jestem zaskoczony. Spokojnie będzie można je podzielić nawet na 5 małych sadzonek z każdej

edi75 12:46, 21 sie 2024

Udane zakupy
Sadzonki piękne
Poprosze namiar na priv