Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Anda 19:16, 20 sie 2024

Teraz to nie jest czas na drzewa. Przecież nie rosną w przeciągu pięciu minut Jesienią powinien być większy wybór.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Marcin89 20:58, 20 sie 2024

Anda napisał(a)
Teraz to nie jest czas na drzewa. Przecież nie rosną w przeciągu pięciu minut Jesienią powinien być większy wybór.
A mogą się trafić takie z podciętymi korzeniami i wsadzone do doniczek? Tego się obawiam. Nie każdy jest uczciwy.

A w tych niektórych szkółkach to wyglądało tak, że te drzewa są tam po kilka lat.
Marcin89 21:01, 20 sie 2024

Polon napisał(a)
Chyba tak, rabata wzdłuż boku domu
Moje mają jakieś 7 lat chyba, w najszerszym miejscu mają ze dwa metry i w tym najszerszym korony się zaczynają stykać. Dla mnie to jest ok., bo o ścianę drzew mi chodziło. Liczę na to, że jeszcze trochę szerokości nabiorą. Na wysokość mają z 5 m, ale to tak licząc do samej góry, do tego szerokiego miejsca to ze 3m jest
Tu Ania wrzucała zdjęcia z wiosny
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8001-ogrod-ponad-miare-czyli-trudne-poczatki?page=411
To mówisz, że się tam zmieszczą te graby? Ja czytałem obszerny artykuł i ten Frans Fontaine był opisywany jako najwęższa odmiana z tych kolumnowych grabów
Marcin89 21:02, 20 sie 2024

W kwestii szukania drzew nie ma pośpiechu, będzie trzeba pojeździć albo zmienić trochę wybory. Już myślę o grabach na rabacie długiej z lewej strony trawnika zamiast drzew kulistych
Angelika95 21:04, 20 sie 2024

Temat drzew jest trudny, bo ma się świadomość, że i koszt duży i nie przesadzi się tak łatwo jak bylinę. Oglądaj jak jest u innych, czytaj opisy i wybierz tak, żeby Tobie się podobało.

U siebie też planuję graby Frans Fontaine, mam na nie zostawione miejsce, a Twoje inspiracje są z ogrodu, który też dokładnie oglądałam
JoanNa 21:20, 20 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
A mogą się trafić takie z podciętymi korzeniami i wsadzone do doniczek? Tego się obawiam. Nie każdy jest uczciwy.

A w tych niektórych szkółkach to wyglądało tak, że te drzewa są tam po kilka lat.

Jak zajrzysz na spód doniczki to takie wieloletnie często sa przekorzenione na zewnątrz przez otwory donicy.
Wiolka5_7 21:50, 20 sie 2024

Jeśli chcesz zasłonić ten dom sąsiada to posadź te graby FF
Moje po kilku latach szaleją

Marcin89 22:03, 20 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Jeśli chcesz zasłonić ten dom sąsiada to posadź te graby FF
Moje po kilku latach szaleją

No chcę, bo on jest wysoki i blisko. Do tego wejście na wprost mojego okna salonowego.

Co ile od siebie byś dała?
To duży problem Twoim zdaniem, gdybym kupił sadzonki koło 1 m wysokości? Czy nie warto tyle czekać aż urosną?
Polon 22:13, 20 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
To mówisz, że się tam zmieszczą te graby? Ja czytałem obszerny artykuł i ten Frans Fontaine był opisywany jako najwęższa odmiana z tych kolumnowych grabów

Nie jestem ekspertem, dzielę się tylko swoim doświadczeniem.
To jest zdjęcie z maja 2018, więc dokładnie 6 lat jest pomiędzy tym i tym z linka w wątku Ani.
Drzewa chyba też różnie rosną, u mnie po 6 latach nadal są mniejsze niż potrzebuję
Marcin89 22:18, 20 sie 2024

To wszystkie są takie same te graby? Bo wyglądają tu różnie.