Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

JoanNa 06:34, 20 sie 2024

LIDKA napisał(a)

Jeżdże do lokalnej szkółki i wybieram raczej pospolite gatunki.

Buki rohani i dawyck purple.
Szczepione kupiłam w 22 r metrowe po 100.
W zeszłym roku kupiłam tulipanowca za 100.
Klony crimsony miały po 180 cm też po 100.
Katalpe mam chyba z 2020 roku za niecała stówke.
W tym roku kupiłam też 3 pisardi po 2.20 m i 3 nieduże głogi pauls scarlet też po stówce.

Teraz niedawno trafiłam w brico grujeczniki po 40 kilka zł. Taki ze 120 cm. Krzaczasy był i od razu go opitoliłam.

Wszystkie drzewa jak już sie zakorzenią ze 2 sezony to potem ruszają z kopyta.
Mi szkoda kasy na ryzykowne gatunki.

Tylko mam świra z hortami. Tu szukam tanio bo ilości i tak zrobią kwotę
W tym miesiącu kupiłam z 3 źródeł łacznie 32 szt. Z 14 zrobiłam 7 licząc na szybszy efekt.więc decfacto 25 nowych krzaków mam.

Taką korbę ogrodową mam...no!

U mnie w okolicznym centrum ogrodniczym jest dużo wysokich drzewek i tam juz nie znajdziesz sadzonki ponizej 100zl dlatego ja zdecydowalam sie na wyprawę do Wrocka-tutaj i tak nikt nie mial ambrowca kolumnowego a wysyłkowo boje się brać drzewka.
Lidka, każdy ma jakiegoś fisia ogrodowego
Marcin89 06:48, 20 sie 2024

To zdjęcie rok temu zrobiłem. To ta brzoza za 145 zł.

Jest wyższa, ale za to prawie 3 razy droższa.
An_na 07:27, 20 sie 2024

Brałabym te małe. Szybko urosną. Przy kilku sztukach różnica w cenie robi się duża, lepiej tę kasę wydać na coś innego
LIDKA 07:28, 20 sie 2024

Marcin za kase którą nie wydasz na większe drzewka można kupić np odkurzacz ogrodowy. Z funkcją dmuchawki przydaje sie do sprzątania liści z kostki , trawnika, a te brzozowe są drobne i grabienie zajmuje sporo czasu.

Tak tylko głośno myślę.
Marcin89 07:37, 20 sie 2024

Ja już prawie kupiłem te małe hihi. Tylko boję się, że w szkółce trafię coś lepszego. Ale jest to wątpliwe. A do tego taki narwany jestem, bo te z wysyłki bym miał w tym tygodniu już.

Tak w ogóle to są z oferty tej szkółki, co kupiła Edyta. Tylko teraz mają jakby niższe i cena też niższa.

Dziękuję Edi
Marcin89 07:41, 20 sie 2024

A odkurzacz/dmuchawę kupiłem ze 2 tygodnie temu. Za punkty w kafeterii My Benefit
Patrycja_KG_Lu 08:43, 20 sie 2024

Ja jestem za wersją minimalistyczną, czyli:
Twój bok domu - ambrowiec roztrzepany i trzy ambrowce kolumnowe. Jakbyś nie chciał kolumnowych tam to Amanogawy.

Rabata narożna u brata - kupić 3 drzewa w narożniku i wtedy duża część rabaty jest doświetlona lepiej bez cienia, dać jakieś kształtem korony podobne do brzóz. Opcja druga 3 drzewa tylko od lewej strony rozciągnięte na całą rabatę (wtedy forma kulista) bez czwartego, czyli górna część rabaty bez drzewa za to za jakąś wyższą trawą lub może krzewem?

Brzozy spoko. U siebie na długości 18 metrów je rozstrzeliłam na dwa końce (1 + grupka 3), a środek doświetlony dla hortensji plus bylin zostawiłam. Za każdym razem jak ktoś planuje brzozową rabatę to sporo głosów jest o tym jak ograniczają one wybór roślin towarzyszących tym „pijaczkom wody”.
Marcin89 08:56, 20 sie 2024

Dziękuję Patrycja
W sumie na mapce te 5 drzew w literę "L" wygląda słabo. Jakby na siłę wciśnięte. Też myślałem by te 3 rozsunąć i już. A na tym wąskim fragmencie - przy ścieżce przez rabatę kiedyś coś dodać. Może tu grujecznik japoński, świdośliwa Lamarcka albo jodła koreańska?

Na froncie ambrowiec super, ale z boku bym wolał graby. Nie wszędzie to samo, bo po co? Amanogawy coś mi nie leżą i nie wiem czemu.

W ogóle tak samo po brata stronie powinno być drzewo frontowe, a jest jeszcze mniej miejsca. Idealna byłaby koreanka, stąd moje dylematy. Brakuje mi mocnego akcentu iglastego. No za małe te fronty nasze...
edi75 09:55, 20 sie 2024

Marcin89 napisał(a)
Ja już prawie kupiłem te małe hihi. Tylko boję się, że w szkółce trafię coś lepszego. Ale jest to wątpliwe. A do tego taki narwany jestem, bo te z wysyłki bym miał w tym tygodniu już.

Tak w ogóle to są z oferty tej szkółki, co kupiła Edyta. Tylko teraz mają jakby niższe i cena też niższa.

Dziękuję Edi

Nie ma sprawy
Kupuj.... ja byłam naprawdę mile zaskoczona sadzonkami
Marcin89 12:10, 20 sie 2024

Jednak udało się być w 3 szkółkach/ogrodniczych i do tego w markecie.

Nie znajdziesz drzewa szczepionego za 100 zł. Ceny od 170 zł, potem 200 zł, 250 zł, 360 zł. A jedne nawet po 650 zł!

A te co były to nisko szczepione, krzywe, suche. Jestem zaniepokojony.

W markecie to samo z cenami. Jedynie w doniczkach 3-5 l były drzewa kolumnowe w cenie między 50, a 100 zł. Np. grab Lucas, ambrowiec smukły (ale nie wiadomo jaki tak naprawdę), buki kolumnowe. A brzoza Doorenbos droga i chuda, jedynie wysoka.

Tak naprawdę drzew pospolitych typu katalpa, klon, czy śliwa Pissardii to prawie nie było. Wielu z mojej listy nie było. A jak były to marne lub drogie.