Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 18:30, 21 paź 2024

Ambrowiec nr 1 (kolor jak u świdośliwy):

Ambrowiec nr 2 (kolor jak u trzmieliny oskrzydlonej)

Stanowisko i gleba mają jednak ma znaczenie. Który lepszy? Bo ja nie umiem wybrać

Patrycja_KG_Lu 19:56, 21 paź 2024

Jak dla mnie ten u brata z mocniejszym kolorem. W przyszłym roku też inaczej mogą Ci się wybarwić. U mnie 4 ŚŚ na froncie, gdzie 3 z nich miały tak samo szykowaną glebę i też nie przebarwiają się identycznie.
Marcin89 20:03, 21 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jak dla mnie ten u brata z mocniejszym kolorem. W przyszłym roku też inaczej mogą Ci się wybarwić. U mnie 4 ŚŚ na froncie, gdzie 3 z nich miały tak samo szykowaną glebę i też nie przebarwiają się identycznie.
Tak, czy siak widzę obydwa przed domem. Ten czerwony jest naprawdę wyrazisty
NowaKiKi 20:41, 21 paź 2024

Mnie się podoba ten pierwszy co się przebarwia jak swidosliwa
LIDKA 20:52, 21 paź 2024

a wg mnie oba ładne
Judith 16:34, 22 paź 2024

Marcin89 napisał(a)

Stanowisko i gleba mają jednak ma znaczenie. Który lepszy? Bo ja nie umiem wybrać

Wcale nie musisz wybierać - masz oba .
Ja uwielbiam intensywne barwy, zatem ten czerwony mnie zachwyca .
Marcin89 19:48, 22 paź 2024

Udało mi się dokupić tulipany Exotic Emperor i Mystic Van Eijk

Będą ich mniejsze ilości, ale chociaż ocenię jak mi się podobają. Dziękuję za polecenia
An_na 20:12, 22 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Udało mi się dokupić tulipany Exotic Emperor i Mystic Van Eijk

Będą ich mniejsze ilości, ale chociaż ocenię jak mi się podobają. Dziękuję za polecenia

Obstawiam, że Ci się spodobają
Marcin89 20:31, 23 paź 2024

Proszę o poradę

Założeniem było, że rabaty duże będą robione zgodnie z projektem (po posadzeniu dużych drzew) na gotowo, jedna po drugiej. A nie na raty. Ale życie trochę to weryfikuje.

Opcja 1:
Rozplanować póki co miskanty i hortensje i sadzić je teraz jeszcze. Miskanty będą kopane z gruntu i dzielone. Hortensje są w doniczkach - można to do wiosny odłożyć. Reszta roślin od wiosny. Nasadzenia późniejsze dopasuję do traw i hort.

Opcja 2:
Zacząć nasadzenia dopiero po zimie. Zrobić przez zimę konkretny plan nasadzeń. Tu ciut gorszy termin na dzielenie traw. Ale więcej czasu na przemyślenia w kwestii roślin, odległości itd.

Za rabatą boczną nie ma żywopłotu nawet. Ale zawsze mogę pas wolny zostawić.

Za opcją pierwszą jest rozłożenie prac w czasie, a za drugą lepsze dopracowanie układu roślin i mniejsza szansa, że coś będę przesadzał (bo przez zimę będą nowe pomysły). No naprawdę zgłupiałem
LIDKA 20:48, 23 paź 2024

Jestem zdania żebyś sadził teraz. Roslinom zwłaszcza hortkom lepiej w ziemi niz w donicach. Zwłaszcza zimą
Zostaw miejsce na żywopłot.
Jak bedziesz sadził to ziemie na taczkę z dolków lub do wiadra i nie ma bajzlu na rabatach.

Marcin plany fajnie robic ale nawet po sadzeniu wg planu bedą zmiany bo wszystkiego nie przewidzisz.

Zimą można co miesiac zrobic jakieś zamówienie na roślinki w necie, zjadą wiosną i posadzisz. W czerwcu już bedą całkiem fajne i bedą cieszyc kwiatami. No i nie odczuwam tak mocno wydatku bo kupuje małe.
Ja tak robie z bylinami. Kupuje głównie zimą.
W tym roku sie nastawiam na szałwie. Chce duźo bo mi lawenda kiepsko rośnie a lubie fiolety bardzo.