Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 21:29, 13 lis 2025

LIDKA napisał(a)
Też będę sadzić tulipany w kępki choć zastanawiam się czy wzdłuż kostki nie zrobić rzeczki z tulipanów botanicznych. Myślę tu o Dereniowej. One niskie są i chyba by fajnie było.

Kortowa obsadziłam naokoło narcyzami i zobaczymy co mi z tego wyjdzie wiosną.

Wnętrze kortowej zacznę obsadzać cebulami jak już będe tam mieć uporządkowane byliny.
Mam te swoją rządkoze i już nie walczę bo mnie potem męczy jak coś jest bałaganiarsko posadzone.
No wiadomo, każdy ma swój styl sadzenia Z tą rzeczką dobry pomysł, moim zdaniem.
LIDKA 22:46, 13 lis 2025

Polon napisał(a)
Cebule w natarciu
Przeczytałam, że EE sadziłeś - zupełnie o nich zapomniałam, a chciałam też mieć.
Cóż było robić - zamówiłam
Wzięłam 50 szt., mam nadzieję, że się trochę namnożą.

Co do ilości i gęstości sadzenia, to dwa wątki mam jako wskazówki:
- pamiętam, że Muszelka miała piękną rzeczkę krokusów, nie wiem na jakiej to było długości, ale pamiętam, że była mowa o 1000 sztuk
- drugi to widok wytłoczek z cebulami u Justyny - tak na oko 20 szt na tackę, z tego mi wyszło, że żeby uzyskać efekt, trzeba sadzić około 60 szt/ mb, węższa rzeczka to ze 45 szt/mb.

Gdzie zamawiałaś EE?
Polon 08:38, 14 lis 2025

LIDKA napisał(a)

Gdzie zamawiałaś EE?

Wysłałam Ci link
Marcin89 17:50, 14 lis 2025

Sadzenie cebulowych dzień trzeci Tak trochę na raty, ale zrobione.

Rabata brzozowa i narożna, tulipany z grupy Darwina i grupy Triumph 45-50 cm (jasny róż, ciemny róż, fiolet):
25 sztuk tulipan Van Eijk (polecany ogólnie i dzięki Patrycji)
20 szt. tulipan Candy Prince (sam wyszukałem)
20 szt. tulipan Negrita (zgapiony od Justyny)

No i na koniec posadziłem też coś na ząb

Sadzenie czosnku zimowego -14.11.2025 roku, odmiana Harnaś- 23 ząbki
nicol21 19:47, 14 lis 2025

EE też miałam parę lat temu. EE rzeczkę nawet. W 2gim roku w miarę ładnie, na pewno dużo lepiej niż inne tulipany, powtórzyły kwitnienie. Ale kolejne lata już prawie nie. Ale też nie wykopywałam.

Postawiłam na te same narcyze.
Za do dużo czosnków mam, do tego też dodałam takie nie do konca wyrośnięte, które dość wcześnie wykopałam.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Wafel 22:16, 14 lis 2025

Narcyzy Winston Churchill są świetne, pięknie pachną i długo kwitną Ja już z tulipanów się wycofałam,będę się zachwycać u was
Marcin89 22:46, 14 lis 2025

Wafel napisał(a)
Narcyzy Winston Churchill są świetne, pięknie pachną i długo kwitną Ja już z tulipanów się wycofałam,będę się zachwycać u was
O to chyba dobrze wybrałem Póki co 5 sztuk do donicy, a potem się dokupi.

Sadzę tulipany, bo ogród jest młody i potrzebuję czegoś kwitnącego wcześnie. A jednocześnie nie lubię zasychających liści. Taki paradoks.

Zakładam też opcję sadzenia co raz to nowych odmian w donicach i dekorowanie wejścia domu i nie tylko. A jak zaczną schnąć to chować w niewidoczne miejsce. Ale póki co rabaty
Wafel 22:57, 14 lis 2025

Postawisz donicę pod nosem i będziesz się napawał wiosennym aromatem Dla mnie świetnym wiosennym wypełniaczem, który nie irytuje później liśćmi są szafirki a w połączeniu z pomarańczowymi kuklikami to już wiosenny wulkan energii na rabacie
Kordina 11:54, 15 lis 2025

Tulipany Angelique są przepiękne, dość niskie i wyglądają jak piwonie, ale u mnie z roku na rok coraz mniej, mam wrażenie, że nie pomnażają cebulek jak cała reszta
Marcin89 14:17, 15 lis 2025

Kordina napisał(a)
Tulipany Angelique są przepiękne, dość niskie i wyglądają jak piwonie, ale u mnie z roku na rok coraz mniej, mam wrażenie, że nie pomnażają cebulek jak cała reszta
Oj tam oj tam