Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 09:52, 29 gru 2024

Marcin a co za rabatami bo pamiętam plac zabaw i placyk do siedzenia .
A żywoplot będzie?
I gdzie jest Twoja granica ? Tu gdzie palety?
Marcin89 10:27, 29 gru 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin a co za rabatami bo pamiętam plac zabaw i placyk do siedzenia .
A żywoplot będzie?
I gdzie jest Twoja granica ? Tu gdzie palety?
Tak, placyk na basen i trampolinę. Dalej nie do końca wiadomo, brat chciał kiedyś małą altanę i plac zabaw dla dzieciaków. Kiedyś była mowa o murowanym grillu i wędzarni. Ja bym tam widział maliny, bo po stronie warzywnej już ciasno.

Gdy przekopałem teren za placykiem (tak na równo z jego brzegiem) to zacząłem sobie wyobrażać kształt drugiego trawnika - ale to dalsze plany. Nawet mam parę pomysłów

Tak samo nie wiem czy koniec działki zrobić z żywopłotu, czy bardziej z krzewów? Ostatnio pomyślałem nawet o grabach kolumnowych tutaj (zasłonięcie bryły domu sąsiada). Jest też opcja żywopłotu z miskantów i krzewów. Tutaj aż tak szczelnie nie musimy się zasłaniać. A może jednak lepiej szczelnie?

Granica biegnie około metra za tymi paletami właśnie. Zarówno w kierunku tej pustej działki i w kierunku czarnego blaszaka. Palety będziemy chcieli sprzątnąć, wiadomo.

Dodatkowo widział bym w tym rogu za paletami kolejne drzewo - grujecznik, parocję, świdośliwę...
LIDKA 11:23, 29 gru 2024

Ja nie jestem obiektywna bo pochodzę ze wsi jednak 25 lat Spędziłam w bloku i nie lubie juz ludzi w skupiskach mam silne poczucie wolności na swoim terenie i dlatego chciałam szczelne żywopłoty i płoty.

Masz tam całkiem sporo miejsca.
Jak są dzieciaki to im miejsce potrzebne -wiadomo.

Drzewa też dobry pomysł żeby wysłonić domy sąsiadów. W realizacjach Danusi to zawsze był ważny punkt. Te osłony.

Marcin a masz foto z miejsca tego placyku z widokiem w kierunku warzywnika?

Pochodź tam , porób sobie foty z różnych miejsc a miejsca na drzewa czy krzewy same Ci się wyklarują ❤️
Marcin89 11:33, 29 gru 2024

LIDKA napisał(a)
Ja nie jestem obiektywna bo pochodzę ze wsi jednak 25 lat Spędziłam w bloku i nie lubie juz ludzi w skupiskach mam silne poczucie wolności na swoim terenie i dlatego chciałam szczelne żywopłoty i płoty.

Masz tam całkiem sporo miejsca.
Jak są dzieciaki to im miejsce potrzebne -wiadomo.

Drzewa też dobry pomysł żeby wysłonić domy sąsiadów. W realizacjach Danusi to zawsze był ważny punkt. Te osłony.

Marcin a masz foto z miejsca tego placyku z widokiem w kierunku warzywnika?

Pochodź tam , porób sobie foty z różnych miejsc a miejsca na drzewa czy krzewy same Ci się wyklarują ❤️
Wbrew pozorom aż tak dużo tam nie ma, a nowe drzewa i krzewy nie powinny iść korzeniami na warzywnik, co mnie trochę ogranicza.

To już dwa dni tak łażę po ogrodzie i zaglądam A takiego foto akurat nie mam. Tę część ogrodu będę robić na szarym końcu. Chętnie wykorzystam rośliny, które mi zostaną niewykorzystane.
LIDKA 12:20, 29 gru 2024

Marcin to dawaj znac priv
Mam spiro miscantów i seslerii.
Angelika95 12:45, 29 gru 2024

Tak myślałam, że po świętach zacznie się planowanie wreszcie mam dobre rozeznanie w Twojej działce
Marcin89 13:39, 29 gru 2024

Angelika95 napisał(a)
Tak myślałam, że po świętach zacznie się planowanie wreszcie mam dobre rozeznanie w Twojej działce
Tak, bo mam wolne od pracy i więcej czasu, a zima wbrew pozorom szybko minie. Najlepsze okazały się zdjęcia z okna dachowego mojego pokoju

Zmierzyłem dokładnie odległości między drzewami itd. Teraz będzie można zacząć planować.

Najgorsze, że myślę o tym tyle działki, a nie o miejscu dla jodły
LIDKA 13:44, 29 gru 2024

...a może miejsce jodły tam gdzieś jest....tylko Ty jeszcze nie wiesz...

A planowanko to luuuubie. Chyba najbardziej ten etap mnie pasjonował w moim ogrodzie.
Marcin89 16:13, 29 gru 2024

Lidka, jednak poszedłem zrobić foty.

Strona za placykiem wygląda tak, koniec działki jest za paletami, tak jak te plastikowe obrzeże.

Tutaj kadr o jaki pytała Lidka, czyli widok ze żwirowego placyku.
Marcin89 16:25, 29 gru 2024

A jeszcze zrobiłem zdjęcia z pod korony orzecha w różnych kierunkach. Orzech jest mniej więcej na środku tej tylnej części.

Na wschód jest tylko trawnik i koniec działki bez ogrodzenia (nie robiłem foto, bo złapał bym sąsiada posesję).

Na południe jest warzywnik i foliak oraz rozmnażalnik z kompostownikiem.

Na zachód jest trawnik i nasz dom.

Na północ jest placyk żwirowy i ta część do zagospodarowania.