Teraz najlepsze, takie rysunki dużo lepiej mi się rysuje.
Uwaga:
Długość rabaty odpowiada skali z rysunku ołówkiem. Jednak poniosło mnie z szerokością rabaty i tutaj nie ma zgodności ze stanem faktycznym.
Symbole bylin w ołówku też nie zawsze zgadzają się z tym kolorowym rysunkiem. Zmieniłem coś w trakcie.
Później będę ustalał gdzie dać 2 odmiany turzycy,a gdzie np. seslerię. Tak samo, czy zmieszczę gdzieś jeżówki, czy wrzucę tutaj werbenę jako wypełniacz
Rabata 15 m długości, szerokość z lewej strony około 2,5 m, a z prawej 4 m. Rozszerza się w kierunku podjazdu i ulicy.
A rośliny takie:
- drzewa to wiśnie Amanogawa lub zamiana na graby Frans Fontaine, dalej jodła koreańska w stożek i na końcu ambrowiec amerykański
- żywopłot z tyłu zimozielony, najbardziej nadal pasuje thuja Smaragd, żywopłot z prawej to cis kolumnowy Groenland wzdłuż ogrodzenia frontowego
- między wiśniami miskant Graziella, a przed nimi rozplenice Moudry
- wyższe piętro za wiśniami w prawo to 1 hortensja Magical Kilimanjaro, 2 miskanty wysokie (Gracillimus lub Morning Light), dalej 3 hortensje jednej odmiany i powtórzony miskant jak koło wiśni lub niski (bo nie sadzi się wysokich pod koroną drzewa)
- pod ambrowcem 3-5 berberysów kolumnowych w zależności co kupię, na pewno bordowe i przebarwiające się na jesień, na prawo od nich 1 rozplenica Magic
- przed berberysami prawdopodobnie sesleria jesienna
- trzy jasne stożki koło jodły to albo stożki z trzmieliny żółto-zielonej albo trzy kulki thujowe albo 3 sosny kosodrzewiny, sam nie wiem
- zielone trawki z przodu to turzyce limonkowe i żółto-zielone, a fioletowe i różowe plamy, to kocimiętka i szałwia niska różowa
Niby wszystko mi pasuje, ale jedną rzecz bym już zmienił (póki co przemilczę). A Wy co myślicie?