Też tak uważam - u mnie z zimozielonymi na rabatach kiepsko wręcz prawie nic- na brzozowej rododendron którego mocno wycięłam a na rabacie ze śliwami dwie kosodrzewiny które rozdzielę bo rosną za blisko i już na siebie nachodzą
Patrzę i patrzę na ten twój projekt brzozowej i się zastanawiam czy ty zmieścisz tam te wszystkie chciejstwa,bo też ona nie jest szeroka
Moja brzozowa ma ponad 5m
Wąskie te Twoje rabaty, na co ci tyle trawnika?
A wszystko potrzebuje miejsca.... Na pewno chcesz te Polar bear ,bo z tego co pamiętam to dziewczyny narzekały na nie , że bardzo się kładą na ziemię itp.
Rzędy nie wyglądają źle ale moim zdanie tylko w przypadku trzech gatunków max - potem to już mi się niezbyt to widzi
Odnośnie platanowej - ładnie będzie ale ja bym ograniczyła ilość gatunków
Dałabym
Miskanty tak jak chcesz
Hortki ale nie w szpalerze
Następnie jak chcesz rozchodniki to wybierz wysokie - ja mam Autumn Joy i możesz je przemieszać plamami z hamelnami i gdzieniegdzie wcisnąć jeżówki i kilka szałwii Caradonna - ja bym dała fioletową - różowa nie jest taka wysoka
Na brzeg tradycyjnie sesleria
Marcin odnośnie brzozowej
Z autopsji
Brzozy mają płytki system korzeniowy a jeśli chcesz tam jeszcze dać zimozielone kulki - pijusy to rośliną będzie trudno
Za dużo tam chcesz napchać ogranicz ilość
Mam jeszcze sporo miejsca w mojej brzozowej bo zabrałam z niej trzy hortki ( te które rosły w drugim rzędzie ) i posadziłam rozplenice
Chce tam dosadzić krwawnice - ona sobie tam spokojnie poradzi