Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

olciamanolcia 14:10, 07 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Justynka, czytam kilka razy i wychodzi mi 7 gatunków hehe. Nie wiem jak Ty 4 policzyłaś?

To są jedynie koncepcje, na pewno będą rozkminki jeszcze długoooo

Trawy 1 gatunek
Horty 2-gi gatunek
Rozchodniki szałwię i jeżówka -3 gatunek
No i drzewa

A tak poważnie lepiej dać mniej gatunków ale za to pójść w ilość

Moja brzozowa to tylko trawy horty o rozchodniki
To samo ze śliwami trawy hortki 4 róże i rozchodniki - były przetaczniki ale zabrałam je do lawend .

Za to w grabowej to już wieś tańczy i śpiewa

Horty
Trawy
Łubin
Tawuły japońskie
Krwawnice
Rozchodnik
Róże
Naparstnice
Penstemony
Jeżówki
Piwonie
I pysznoglowki

Wszysko w różu

Angelika95 14:51, 07 lut 2025

Kurde, ja bym dala tu mniej gatunków, a w większej ilości. Tak jak Justyna mówi.
Wiolka5_7 15:10, 07 lut 2025

olciamanolcia napisał(a)

Teraz to wygląda jak po wycince w lesie
Pusto

Zara zarośnie
Wiolka5_7 15:12, 07 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Wiem Wiola, wiesz pierwotnie 4 m wydawało się dużo, a w tym pas żywopłotu. A druga kwestia za dużo chcę w tym miejscu, będzie trzeba coś wyrzucić. Te odległości roślin też tak bez namysłu wielkiego - chciałem tylko przedstawić wizję tej rabaty

Polar Bear - znam temat. Tutaj mogę coś podwiązać albo niech leży nawet. To będzie w tyle bardziej. Akurat takie sadzonki mam i wstępnie rozdzieliłem na rabaty. Wolę Polar tutaj niż na froncie ma leżeć.

Ja już przerabiałam wąskie rabaty na początku a potem poszerzalam,dlatego cię uczulam,żebyś potem nie odwalał znowu roboty

Najlepiej na żywo na rabacie poustawiać jakieś doniczki z odpowiednimi odstępami

A to jak masz już te hortki to spoko.
olciamanolcia 15:13, 07 lut 2025

Wiolka5_7 napisał(a)

Zara zarośnie

Dziś mały obchód zrobiłam
Jest mnóstwo czochów wychodzą tulipany- nawet te sadzone na jesieni pod grabami
( mieszanka czerni różu i pomarańczu) , puszczają Caradonny i uwaga - dwie róże które przed posadzeniem były jedną sztuką
Wiolka5_7 15:16, 07 lut 2025

Na pewno tutaj bez tych stożków skoro na brzozowej będą. Za dużo.

No i znowu jakoś za dużo mi się wydaje

Dobrze dziewczyny radzą ,ogranicz gatunki a zwiększ ilość danej rośliny.
Wiolka5_7 15:17, 07 lut 2025

olciamanolcia napisał(a)

( mieszanka czerni różu i pomarańczu) , puszczają Caradonny i uwaga - dwie róże które przed posadzeniem były jedną sztuką

Mówiłam
Patrycja_KG_Lu 15:30, 07 lut 2025

olciamanolcia napisał(a)

Cudowne rozmnożenie. Masz dar do roślin i och dzielenia.
Patrycja_KG_Lu 15:57, 07 lut 2025

Co do opinii o Polar Bear to ja zasadziłam swoje po tym spisie co kiedyś Muszelka u mnie zostawiła odnośnie mojej rabaty z brzozami.

Muszelka napisał(a)
Patrycjo, jeśli chcesz mieć hortki, które długo utrzymują biały kolor, słabo przebarwiają się jesienią to polecam piękne odmiany o silnych pędach: 'Magical Moonolight', 'Mont Blanc', ' Silver Dollar', 'Polar Bear', 'Phantom'.

Natomiast przepięknie przebarwiają się np.: 'Fraise Melba', 'Sundae Fraise' (niższa kuzynka Melby),  'Diamant Rouge', 'Wim's Red'. ' Vanille Fraise' też cudnie przebarwia się, ale ma słabsze pędy (zdarza sie, że wymaga podwiązywania - dodatkowa praca).

Styl ogrodu, który obrałaś pasuje do mieszania odmian.

Pamiętaj, że bukietówki lubią słońce i wodę (wówczas mają okazałe kwiatostany). Ale o ile dobrze pamiętam, u Ciebie jest glina, więc raczej spoko o wodę. 

18 m to długa rabata, ale 4,5 m to nie jest za szeroko z drzewami... Przed posadzeniem drzew wyobraź sobie tę rabatę za 8, 10 lat. Czas szybko leci Sadzisz "patyki", a  po 4, 5 latach drzewka mężnieją, strzelają w górę i zaczynają rozrastać się im korony. Posadź tyle drzew, żebyś nie musiała ich potem ciągle ciąć i ograniczać. Na same hortki licz po ok. 1m - 1,5m. szer. (co najmniej, bo po kilku latach też się bardzo rozrastają). Rozplenice, rozchodniki to świetny wybór

Patrycjo, wymieniając ładnie przebarwiające się hortki zapomniałam o jeszcze dwóch odmianach:
'Strawberry Bloosom' i 'Pink Diamond'.

Marcin89 16:02, 07 lut 2025

Angelika95 napisał(a)
Kurde, ja bym dala tu mniej gatunków, a w większej ilości. Tak jak Justyna mówi.
Tu, czyli gdzie? Platanowa?

Właściwie wszędzie....